• ΥΓΕΙΑ

    Τρόμος για τον κοροναϊό – Κορυφώνεται η ανησυχία στην Ελλάδα

    • Έφη Τσιβίκα


    Σε απόσταση… αναπνοής από τη χώρα μας, τουλάχιστον ως προς τη γεωγραφική θέση, φαίνεται να έχει φτάσει η απειλή του κοροναϊού COVID-19, μετά την κατακόρυφη έξαρση της δραστηριότητάς του στη γειτονική Ιταλία.

    Αυτή τη στιγμή η Ιταλία αποτελεί την πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη και την τρίτη κατά σειρά παγκοσμίως, με τα κρούσματα να αυξάνονται από 6 σε 229, σε διάστημα 5 ημερών και τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει στους 7.

    Την ίδια στιγμή, η απειλή μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, παγκοσμίως, με τους απανταχού ειδικούς να συνιστούν εγρήγορση αλλά και ψυχραιμία.

    Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τον κόσμο να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο όρος δεν ανταποκρίνεται επί του παρόντος στα γεγονότα.

    Τα νέα δεδομένα στην Ιταλία, η οποία βρίσκεται επισήμως σε «κατάσταση αυξημένου συναγερμού», έχουν αυξήσει κατακόρυφα την ανησυχία για έλευση του ιού στην Ελλάδα, προκαλώντας «πυρετό» συσκέψεων στις Αρχές της χώρας.

    Χθες,  Δευτέρα (24/02/2020), πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Ειδικών Λοιμωξιολόγων, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Η λοίμωξη από τον κορροναϊό εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος, η οποία σε ποσοστό πάνω από 85%, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, συμπεριφέρεται σαν ένα απλό κρυολόγημα. Αυτό είναι σημαντικό για να καθησυχάσει τον κόσμο και να είναι ψύχραιμος.

    Τόσο η διυπουργική Επιτροπή, όσο και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων-Λοιμωξιολόγων, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, με αφορμή την Ιταλία. Απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να αναζητά ιατρική βοήθεια αν έρχεται από πληττόμενες περιοχές»,  δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας–Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Ειδικών Λοιμωξιολόγων:

    Ειδικά όσον αφορά στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, ο κος Τσιόδρας, τόνισε ότι  είναι αναποτελεσματικές, δεν προσφέρουν στο screening του πληθυσμού και μάλιστα, σε ποσοστό πάνω από 90% των περιπτώσεων μέχρι τώρα, στην Ευρώπη και τον κόσμο, δεν έχουν ανιχνεύσει τις περιπτώσεις της νόσου.

    Είναι έτοιμη η χώρα;

    Μετά από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την προετοιμασία της χώρας για το νέο κορονοϊό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα.

    «Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται, καθώς έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα ύποπτα περιστατικά», ανέφερε ο κος Κικίλιας, τονίζοντας ότι η χώρα διαθέτει δεκατρία νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της και τα Κέντρα Υγείας σε ετοιμότητα, καθώς και το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και Ειδικών Επιστημόνων.

    Τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανά Υγειονομική Περιφέρεια, περιλαμβάνουν τα «βασικά νοσοκομεία αναφοράς» αλλά και τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε ετοιμότητα ως “αναπληρωματικά”, σε περίπτωση που το “βασικό νοσοκομείο αναφοράς” θα εμφανίζει πληρότητα.

    Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, τα παραπάνω νοσοκομεία διαθέτουν εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίσουν κρούσματα, ή ύποπτα κρούσματα του κοροναϊού COVID-19.

    Επιπλέον, έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

    Έκκληση από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία

    Παρότι το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανή εισροή κρουσμάτων, δε λείπουν οι φωνές που εκφράζουν  τις επιφυλάξεις τους.

    Σε πρόσφατη επιστολή του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος , επισημαίνει τις ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού στα νοσοκομεία, επικαλούμενος τα έγγραφα των σωματείων, αλλά και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στους χώρους τους.

    «Έως σήμερα όλα τα ύποπτα κρούσματα διαπιστώθηκαν, απομονώθηκαν και έφθασαν στα Νοσοκομεία με όλα τα μέτρα προστασίας. Εάν φθάσει κρούσμα στα Επείγοντα, όπως για  παράδειγμα στα νοσοκομεία των νησιών, από την ανεξέλεγκτη  είσοδο προσφύγων και μεταναστών τι σχεδιασμός υπάρχει; Τα νοσοκομεία στα νησιά αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σήμερα την αυξημένη ζήτηση σε υπηρεσίες, λόγω των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων και της νοσηρότητας που υπάρχει από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης», αναφέρει ο  ο κος Γιαννάκος .

    Παράλληλα τονίζει ότι οι χώροι απομόνωσης σε νοσοκομεία Αναφοράς και μη δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας, αφήνοντας ανοχύρωτους τους υπόλοιπους ασθενείς απέναντι στον απειλητικό ιό.

    Τέλος επισημαίνει την ανεπάρκεια κλινών αρνητικής πίεσης σε νοσοκομεία Αναφοράς καθώς και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες ήδη ασφυκτιούν λόγω έξαρσης της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης.

    Μάλιστα, τη Δευτέρα (24/2/2020), η ΠΟΕΔΗΝ απεύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό και στον υπουργό Υγείας «να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν να είναι αργά».

    «Χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη 2000 υγειονομικών υπαλλήλων για να ανοίξουν οι 100 κλειστές κλίνες ΜΕΘ και να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.

    Απαιτείται να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και να εφοδιαστούν με μάσκες υψηλής προστασίας, ώστε όλοι όσοι επισκέπτονται τα νοσοκομεία ασθενείς – συνοδοί  υποχρεωτικά να φοράνε μάσκα», τόνισε η ΠΟΕΔΗΝ.

    Πάντως, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργότερα με τους λοιμωξιολόγους στο υπουργείο υγείας, τέθηκε στο τραπέζι το θέμα ενίσχυσης του τομέα Υγείας, με προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας.

    Επί ποδός οι γιατροί

    «Ετοιμοπόλεμοι» είναι οι γιατροί, με τα θεσμικά όργανα του κλάδου να εφιστούν την προσοχή στον ιατρικό κόσμο της χώρας και να προβαίνουν σε συνεχείς ενημερώσεις.

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ ) καλεί τους γιατρούς να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού.

    Ο ΠΙΣ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, επικαιροποιώντας συνεχώς όλες τις οδηγίες που εκδίδονται, βάσει των νέων επιδημιολογικών κριτηρίων.

    Στην ίδια γραμμή κινείται και ο  Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), συνιστώντας παράλληλα στα μέλη του ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση, καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός πιθανού κρούσματος και η σωστή διαχείρισή του παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας, σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα της ασθένειας.
    «Πιστεύουμε ότι το υγειονομικό  σύστημα της χώρας έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά εάν χρειαστεί περιστατικά της νόσου, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό και ο ιατρικός κόσμος να είναι επαρκώς ενημερωμένος. Καλούμε λοιπόν τα μέλη μας να είναι σε εγρήγορση και να ενημερωθούν για τις οδηγίες διαχείρισης  ύποπτου κρούσματος των αρμόδιων φορέων», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ,  Γεώργιος Πατούλης.

    Μέτρα προστασίας για τους πολίτες

    Το υπουργείο Υγείας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και συνιστά στους πολίτες:

    -Να πλένουν συχνά και σχολαστικά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

    -Όταν βήχουν ή φταρνίζονται, να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και να πλένουν αμέσως μετά τα χέρια τους.

    -Να απορρίπτουν το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

    -Να αποφεύγουν τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

    -Αν παρουσιάζουν συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, να επικοινωνούν με το γιατρό τους ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και να παραμένουν σπίτι τους.

    -Αν παρουσιάζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, να ενημερώνουν αμέσως το πλήρωμα και να αναζητούν ιατρική βοήθεια.

    -Να πλένουν τα χέρια τους: όταν μαγειρεύουν, όταν φροντίζουν ασθενείς, όταν έρχονται σε επαφή με ζώα.

    -Να εμπιστεύονται τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή τους.

     



    ΣΧΟΛΙΑ