• ΥΓΕΙΑ

    Τρίτη δόση εμβολίου: Ο σκεπτικισμός, οι ειδικές κατηγορίες και η υποχρεωτικότητα

    Τρίτη δόση εμβολίου: Ο σκεπτικισμός, οι ειδικές κατηγορίες και η υποχρεωτικότητα


    Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για τα επόμενα βήματα στον εμβολιασμό με την τρίτη δόση του εμβολίου για την COVID-19.

    Για τη χορήγησή του στον γενικό πληθυσμό επικρατεί σκεπτικισμός μεταξύ των επιστημόνων, αλλά η διαδικασία προχωρά για κάποιες ειδικές κατηγορίες.

    Κι όλα αυτά στη… σκιά του ΠΟΥ, που απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις για την αποφυγή της τρίτης δόσης, προκειμένου να γίνονται περισσότερα εμβόλια σε φτωχές χώρες, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανοχύρωτη έναντι του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του…

    Η αναμνηστική δόση του εμβολίου ξεκίνησε (ραντεβού στην πλατφόρμα από τις 14 Σεπτεμβρίου) και συνεχίζεται με τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Ακολουθούν τα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, μετά την θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που εξέτασε τα επιστημονικά δεδομένα.

    Αξίζει να επισημάνουμε ότι μελέτες και επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι, όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του εμβολίου, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό, παρόλο που δεν είναι πολύ πιθανό να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

    «Αγκάθι» η διάρκεια της ανοσίας

    Η τρίτη δόση θα γίνεται αποκλειστικά με εμβόλια mRNA και δεν θα είναι υποχρεωτική. Συστήνεται να γίνεται 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι, όταν η ενισχυτική δόση γίνεται με άλλο εμβόλιο, το καθιστά πιο αποτελεσματικό. Βέβαια παραμένει «αγκάθι» το ότι ακόμη κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία.

    «Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, είναι ξεχωριστή κατηγορία», ανέφερε στο αθηναϊκό πρακτορείο το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

    «Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας, για τη μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας, που μπορεί να προκύψει, εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει», όπως εξήγησε.

    Διαβάστε επίσης

    Παπαευαγγέλου: Ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης για τρίτη δόση του εμβολίου

     



    ΣΧΟΛΙΑ