• ΥΓΕΙΑ

    Το συστατικό που κάνει άκρως επικίνδυνο ένα αντισηπτικό


    Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα ο κατάλογος με τα τοξικά αντισηπτικά που απαγορεύει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έχοντας φτάσει πλέον τα 75 προϊόντα.

    Σύμφωνα με τον FDA, τα αντισηπτικά αυτά περιέχουν μεθανόλη (μεθυλική αλκοόλη), μια τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο, σε περίπτωση απορρόφησης από το δέρμα ή κατάποσης και, επομένως, δεν είναι ασφαλής για χρήση από τον άνθρωπο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του MarketWatch, στον κατάλογο περιλαμβάνονται και προϊόντα που υποστηρίζουν ότι περιέχουν αιθανόλη ή αιθυλική αλκοόλη, η οποία είναι ασφαλής, αλλά στους ελέγχους που γίνονται βγαίνουν θετικά στη μεθανόλη.

    Ο FDA συνιστά επίσης προσοχή στα προϊόντα που υποστηρίζουν ότι μπορούν να παρέχουν προστασία μεγαλύτερης διάρκειας, π.χ. για 24 ώρες, έναντι της COVID-19, καθώς αυτό δεν ισχύει.

    Ο κατάλογος με τα 75 προϊόντα που, σύμφωνα με τον FDA, έχει διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα, επειδή περιέχουν μεθανόλη και είχαν προσφάτως σοβαρές παρενέργειες, όπως τύφλωση, εισαγωγή στο νοσοκομείο ή ακόμη και θάνατο, είναι δημοσιευμένος εδώ.

    «Οι καταναλωτές οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε αντισηπτικό χεριών που περιέχει μεθανόλη θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση θεραπεία, η οποία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των τοξικών επιπτώσεων της δηλητηρίασης από μεθανόλη», σημείωσε ο FDA στις 19 Ιουνίου.

    Η σοβαρή έκθεση στη μεθανόλη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, πονοκέφαλο, θολή όραση, μόνιμη τύφλωση, σπασμούς, κώμα, μόνιμη ζημιά στο νευρικό σύστημα ή θάνατο.



    ΣΧΟΛΙΑ