• ΥΓΕΙΑ

    Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο αλλάζει τον «μελανό» χάρτη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα

    • Έφη Τσιβίκα


    Αλλάζει ο “μελανός” χάρτης στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα με τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ) αλλά και τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να στηρίξει η Πολιτεία το έργο του.

    Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε το πρωί της Δευτέρας, με την τελετή έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών του και με στόχο να τεθεί σε λειτουργία σε 3,5 χρόνια, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, απαλλάσσοντάς τους σε πολλές περιπτώσεις από τη μετάβασή τους στο εξωτερικό.

    Το ΩΕΜΕΚ αποτελεί την κατάληξη ενός οράματος που η διοίκηση του Ιδρύματος Ωνάση σχεδίαζε από καιρό: να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία ένα νέο νοσοκομείο, αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ενηλίκων και παιδιών, το οποίο παράλληλα θα λειτουργεί ως κέντρο αριστείας και καινοτομίας στις μεταμοσχεύσεις. Ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο που θα συνεργαστεί με άλλα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, πανεπιστημιακές κλινικές, την Ακαδημία και άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα.

    Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κατασκευαστικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα λειτουργήσει  σε ένα οικοδόμημα 7.000 τ.μ. και 4 ορόφων και θα διαθέτει 47 νέες κλίνες.

    Παράλληλα, δημιουργείται το Ωνάσειο Παίδων, μια αυτόνομη μονάδα για τα παιδοκαρδιολογικά και τα παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά, ενώ περιλαμβάνεται και μονάδα μεταμόσχευσης αποκλειστικά για τα παιδιά.

    Ανάταξη του τομέα των μεταμοσχεύσεων

    Η μεταμόσχευση, η οποία αναδεικνύεται παγκοσμίως στην πλέον σύγχρονη θεραπευτική πρακτική του 21ου αιώνα, αποτελεί τη μόνη λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την αποτελεσματικότερη για τη νεφρική ανεπάρκεια.

    Σε αυτό τον τομέα, δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στην Ευρώπη και στις δέκα τελευταίες χώρες του Δυτικού κόσμου, με τα επίσημα στοιχεία από τον Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) να είναι αποκαρδιωτικά.

    Η ανάταξη του τομέα των μεταμοσχεύσεων απαιτεί μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και το Ίδρυμα Ωνάση στέκεται αρωγός στο έργο της Πολιτείας και του ΕΟΜ ώστε, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση δράσεων, να συμβάλλει στην ανοικοδόμηση του τομέα αυτού.

    «Δημιουργείται ένα νοσοκομείο ανοιχτό για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Ένα κέντρο που θα παρέχει στον απλό πολίτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας άριστου επιπέδου, με τους ίδιους όρους, όπως ακριβώς και αν πήγαινε σε ένα οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο», τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.

    Το Ιδρυμα θα χρηματοδοτήσει 7 συντονιστές μεταμοσχεύσεων σε ισάριθμα δημόσια νοσοκομεία για έναν χρόνο, έως ότου υπάρξει ένα αποτελεσματικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις μεταμοσχεύσεις.

    Ειδικά για το σκοπό αυτό, έχει αναθέσει στο London School of Economics την εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις, το οποίο θα παραδοθεί στην ελληνική πολιτεία τον Ιούνιο του 2020.

    «Η οικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων αποτελεί για ‘ μένα ύψιστη εθνική προτεραιότητα», σημείωσε κατά το χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας τη σημαντικότητα της εκπόνησης ενός Εθνικού Σχεδίου Μεταμοσχεύσεων, που θα εξοπλίσει την Πολιτεία με έναν ασφαλή οδηγό ανάπτυξης του συστήματος. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το υπουργείο Υγείας θα εφαρμόσουν τις προτάσεις, έτσι ώστε να ανατραπεί η υφιστάμενη αρνητική εικόνα.

    «Καθήκον της Διοίκησης και των εργαζομένων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο είναι να υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που η κοινωνία αναμένει, η Πολιτεία μας εμπιστεύτηκε και το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει. Να εγκαθιδρύσουμε τη νέα εποχή των μεταμοσχεύσεων στη χώρα», σημείωσε κατά το χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΩΚΚ, καθηγητής Ιωάννης Μπολέτης.

    Ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, από την πλευρά του. εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Κέντρο θα γίνει σημείο αναφοράς για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, τονίζοντας τη σημασία  της δωρεάς οργάνων «Χωρίς τον δότη δεν υπάρχει μεταμόσχευση. Ο κόσμος δωρίζει αρκεί να μας εμπιστευτεί. Να προσφέρουμε ζωή μέσα από τον θάνατο. Είμαστε από τους τελευταίους στις μεταμοσχεύσεις στον δυτικό κόσμο κι αυτό μπορεί να αλλάξει», υπογράμμισε.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ