• ΥΓΕΙΑ

    Θεοκλής Ζαούτης: Πιο μεταδοτική η νέα μετάλλαξη της Covid-19 από τις ΗΠΑ, θα έρθει και στην Ελλάδα

    • NewsRoom

    Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος ΕΟΔΥ


    Πιο μεταδοτική χαρακτήρισε τη νέα μετάλλαξη της Covid-19 στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης, αναφέροντας ότι θα φτάσει και στην Ελλάδα.

    «Δεν υπάρχει ένδειξη αυτή τη στιγμή, ωστόσο, ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή αυξημένη θνησιμότητα. Δεν γνωρίζουμε αν έχει έρθει ήδη στην Ελλάδα, αλλά θα έρθει κι εδώ. Το ψάχνουμε, ίσως έχει έρθει, αλλά σε πολύ μικρό αριθμό», ανέφερε ο κ. Ζαούτης σχετικά με τη νέα μετάλλαξη, με την οποία έχει νοσήσει το 40% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1.

    Όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ υποστηρίζει ότι δεδομένης της υψηλής ανοσίας στην Ευρώπη, τα σημερινά δεδομένα για την κατάσταση στην Κίνα, δεν είναι ανησυχητικά.

    Παράλληλα, ο κ. Ζαούσης ανέφερε ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του ιού, ενώ συμβούλεψε τους πολίτες που νοσούν και τα παιδιά, να παραμένουν στο σπίτι και να αποφύγουν τις επαφές με άτομα που βρίσκονται στις ευάλωτες ομάδες.

    Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ, για το διάστημα μεταξύ 26 Δεκεμβρίου – 01 Ιανουαρίου 2023, ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας 52/2022 είναι 119.

    Καταγράφηκαν 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 2-102). Η η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας. Η ποσοστιαία αναλογία της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5.Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75

    Τέλος, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΟΔΥ: Πέντε προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης COVID-19 στην Κίνα

    Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαρώνει η γρίπη – 3 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα – 141 από κορονοϊο



    ΣΧΟΛΙΑ