• ΥΓΕΙΑ

    Θεοδωρίδου: Γιατί νοσούν άτομα που έχουν εμβολιαστεί έναντι της Covid-19 – Πότε ο εμβολιασμένος θεωρείται “θωρακισμένος”

    • NewsRoom


    Σε ερωτήματα τα οποία “φούντωσαν” με αφορμή τόσο την διάγνωση με Covid-19 του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, όσο και από τον εντοπισμό των 40 και πλέον κρουσμάτων σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Μαρούσι, απάντησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

    Το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις είχε προηγηθεί εμβολιασμός, με την πρώτη δόση, προκάλεσε σύγχυση στο κοινό, όμως για τους επιστήμονες οι απαντήσεις είναι ξεκάθαρες και τα φαινόμενα αυτά δικαιολογούνται πλήρως από το χρονοδιάγραμμα δράσης του εμβολίου.

    Ούτως ή άλλως, έχει εξαρχής καταστεί σαφές ότι η ανοσοποίηση από την πρώτη δόση είναι περιορισμένη, ενώ για να αναπτυχθούν πλήρως τα αντισώματα, απαιτείται η πάροδος ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

    Όπως εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας, η πρώτη δόση του εμβολιασμού εξασφαλίζει αντισώματα σε ποσοστό 52%. Η διαδικασία ανοσοποίησης ξεκινάει από την ημέρα του εμβολιασμού και εξελίσσεται σιγά-σιγά για να φτάσει, γύρω στη 15η ημέρα, στο 52%.

    «Εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού, αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος. Είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί στο χρονικό διάστημα που συστήνεται και είναι αυστηρό, μετά από 21 ημέρες, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, για να μπορέσει να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος αυτό που θα λέγαμε το «διαβατήριο» για την ανοσία του», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, το ποσοστό της προστασίας υπερβαίνει το 95%.

    «Κατά τη διάρκεια της πρώτης δόσης, των ημερών που είπαμε ότι φτιάχνονται, παράγονται τα αντισώματα, υπάρχει αυτό το «παράθυρο», που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που ήδη έχει εμβολιαστεί. Οι περισσότερες «αστοχίες» του εμβολίου, είναι ακριβώς τις πρώτες ημέρες μετά από τον εμβολιασμό, ενώ ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται σταθερά μετά από τη 12η μέρα. Το «παράθυρο» αυτό που ανέφερα δικαιολογεί και γιατί μεμονωμένα άτομα ή και πολλά άτομα, όπως συμβαίνει και συνέβη και στη χώρα μας σε δομές, μετά από τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση νόσησαν. Η πρώτη δόση, βέβαια, θα τους βοηθήσει στο να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση και ο εμβολιασμός θα συμπληρωθεί μετά από τη φάση την οξεία που θα περάσει και την ανάρρωσή τους κανονικά, ούτως ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τον εμβολιασμό», εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

    Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε μάλιστα ότι παρά το γεγονός ότι στα ηλικιωμένα άτομα, που ήταν η ομάδα που εκλήθη από τις πρώτες να εμβολιαστεί, υπάρχει μία σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, με το συγκεκριμένο εμβόλιο η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και καλύτερη από αυτή νεότερων ατόμων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση της δεύτερης δόσης είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού και για την προστασία του ατόμου.

    Αναφερόμενος στην περίπτωση του οίκου ευγηρίας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, επεσήμανε χθες την αναγκαιότητα διενέργειας τεστ στις δομές φιλοξενίας σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να μην εμβολιάζονται μολυσμένα άτομα, όπου ο ιός βρίσκεται σε στάδιο επώασης, κάτι το οποίο όπως κατήγγειλε δεν συμβαίνει.

    Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να περιορίζονται οι πιθανότητες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς όμως να το αποκλείουν, καθώς το τεστ μπορεί να μην ανιχνεύσει τον ιό σε αυτό το στάδιο.

    Τέλος, είναι γνωστό ότι τα εμβόλια δεν έχουν αποτελεσματικότητα 100% αλλά μέχρι και πάνω από 95%, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η ατυχής περίπτωση του 5%.

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αναφορικά με τα εμβόλια δύο δόσεων, το συνολικό διάστημα που χρειάζεται να παρέλθει για να είναι θωρακισμένος ο εμβολιασμένος απέναντι στον ιό είναι περίπου 5-6 εβδομάδες από την χορήγηση της πρώτης δόσης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ