• ΥΓΕΙΑ

    Τέλος στο σίριαλ με τα μονοκλωνικά για προφύλαξη από την COVID-19 – Από σήμερα σε 12 νοσοκομεία της χώρας, ελάχιστες οι ποσότητες


    Ανάσα ανακούφισης από χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, που ως τώρα ένιωθαν – και ήταν – αθωράκιστοι έναντι της COVID-19.

    Μετά από αναμονή μηνών από σήμερα τα μονοκλωνικά αντισώματα για την πρόληψη πριν από την έκθεση στη νόσο διανέμονται σε 12 νοσοκομεία της χώρας. Η σχετική πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησης άνοιξε χθες, βάζοντας τέλος στο σίριαλ της αναμονής.

    Πρόκειται για τον συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων της φαρμακευτικής εταιρείας Astra Zeneca Evusheld, που έχει λάβει έγκριση για πρόληψη πριν από την έκθεση στην COVID-19. Τα στοιχεία δείχνουν αποτελεσματικότητα και προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες μετά από μία δόση σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της λοίμωξης κατά 77%.

    Μάλιστα είναι η μόνη θεραπεία αντισωμάτων, η οποία διατηρεί την αποτελεσματικότητά της έναντι της υποπαραλλαγής Όμικρον 2.

    Αγωνία για το σίριαλ μηνών

    Βέβαια και πάλι δεν είναι όλα ρόδινα. Οι ποσότητες του φαρμάκου είναι ελάχιστες σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες και ασθενείς, εξομολογούμενοι την αγωνία τους στο Healthstories, αναρωτιούνται ποιος θα πρωτοπάρει τα συγκεκριμένα μονοκλωνικά αντισώματα, όταν υπάρξει ανάγκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Υπουργείο Υγείας παρέλαβε περίπου 1.700 συσκευασίες από την παρασκευάστρια εταιρεία – ποσότητες που εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα, που σαρώνουν οι υποπαραλλαγές της νόσου Όμικρον 4 και 5, φυλάσσονταν σε αποθήκη…

    Το νέο φάρμακο – το οποίο ουσιαστικά έχει στον ανθρώπινο οργανισμό επίδραση ανάλογη με εκείνη του εμβολίου, αλλά μέσω διαφορετικής «οδού» – τον περασμένο Δεκέμβριο έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, τον FDA, για χορήγηση σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, εάν έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα.

    Στις 29 Μαρτίου εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

    Τους μήνες, που μεσολάβησαν μέχρι την έγκρισή του στην Ευρώπη, η χορήγησή του γινόταν κανονικά σε αρκετές χώρες, στο πλαίσιο του λεγόμενου early access program, δηλαδή του προγράμματος για την πρώιμη πρόσβαση σε θεραπείες. Ειδικότερα χορηγείτο μέσω τοπικών εγκρίσεων και σε κάποιες περιπτώσεις κατόπιν έγγραφης συναίνεσης των ευάλωτων πολιτών. Στην Ελλάδα, ωστόσο, αυτό δεν έγινε ποτέ, παρά την κραυγή αγωνίας χιλιάδων σοβαρά ασθενών, οι οποίοι, είτε δεν έκαναν το εμβόλιο από φόβο για τυχόν επιπλοκές, είτε το έκαναν, αλλά δεν τους «έπιανε».

    Στις 4 Μαΐου υπεγράφη η συμφωνία για την προμήθεια της Ελλάδας και φθάσαμε την Πέμπτη 28 Ιουλίου για να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση για τη χορήγηση της προφυλακτικής θεραπείας Evusheld.

    Στη χώρα μας οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς υπολογίζονται σε περίπου 13.000 και σε περίπου 2.500 οι μεταμοσχευμένοι. Αν σε αυτούς προστεθούν οι μεταμοσχευμένοι και από άλλα όργανα – πέραν του νεφρού – όπως καρδιά, ήπαρ κτλ και οι ανοσοκατεσταλμένοι, γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για αρκετές δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, που θα μπορούσαν να λάβουν το νέο μονοκλωνικό αντίσωμα για προστασία από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 πολύ νωρίτερα.

    Σε ποια νοσοκομεία θα είναι από σήμερα

    Το Evusheld θα χορηγείται στα εξής νοσοκομεία:

    1. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»

    2. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Σισμανόγλειο»

    3. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»

    4. Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά»

    5. Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου»

    6. Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο»

    7. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»

    8. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

    9. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

    10. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

    11. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

    12. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

    Το φάρμακο θα διατίθεται σε νοσοκομεία που διαθέτουν:

    • Αιματολογικές μονάδες

    • Μονάδες μεταμόσχευσης και παρακολούθησης ανοσοκατεσταλμένων

    • Ειδικότητες χορήγησης βιολογικών anti – CD20 παραγόντων.

    Ο πολίτης, του οποίου η αίτηση έχει εγκριθεί, θα πρέπει να επικοινωνεί με τα επιλεγμένα νοσοκομεία για τον προγραμματισμό της χορήγησης στο νοσοκομείο

    Διαβάστε επίσης

    Επαληθεύονται οι προβλέψεις για αύξηση των θανάτων – Αυξάνονται εισαγωγές και διασωληνώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ