• ΥΓΕΙΑ

    Στοιχεία σοκ για τον τρόπο εξάπλωσης του κορονοϊού: Οι περισσότεροι ασυμπτωματικοί δεν αρρωσταίνουν ποτέ, αλλά μεταδίδουν τον ιό!


    Στοιχεία για τον κόσμο που βγήκε θετικός στα τεστ για τον νέο κορονοϊό χωρίς όμως να έχει συμπτώματα έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η Κίνα.

    Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι εκείνοι που παραμένουν ασυμπτωματικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της προσβολής τους από τον ιό είναι η πλειοψηφία.

    Από τα 6.764 άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό αλλά χωρίς συμπτώματα, μόνο το 20%, δηλαδή 1.297 άτομα, ανέπτυξαν συμπτώματα και καταγράφηκαν ως επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

    Άλλα 1.023 άτομα συνεχίζουν να βρίσκονται υπό παρακολούθηση, σε καραντίνα, για να διαπιστωθεί αν θα αναπτύξουν συμπτώματα. Οι υπόλοιποι, 4.444 άτομα, ανάρρωσαν από τον ιό χωρίς κανένα σύμπτωμα.

    Το φαινόμενο της ασυμπτωματικής μετάδοσης είναι ένα χαρακτηριστικό του νέου κορονοϊού που προβληματίζει έντονα, καθώς αυτό επέτρεψε στην επιδημία να εξαπλωθεί ευρύτερα και ταχύτερα από άλλες. Και ενώ οι ερευνητές πίστευαν παλιότερα ότι οι περισσότεροι ασθενείς αναπτύσσουν κάποια στιγμή συμπτώματα, οι ενδείξεις από την Κίνα ότι πολλοί ασθενείς δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα δείχνει πόσο μεγάλη πρόκληση είναι τελικά ο περιορισμός της πανδημίας.

    Οι ερευνητές καταβάλλουν προσπάθειες για να κατανοήσουν αυτό το φαινόμενο των ασυμπτωματικών: υπάρχει πιθανότητα ασθενείς που φαίνεται να είναι ασυμπτωματικοί να έχουν συμπτώματα τα οποία, όμως, δεν έχουν μάθει ακόμη να διακρίνουν οι γιατροί. Για παράδειγμα, για ένα μεγάλο διάστημα βασικά συμπτώματα της λοίμωξης θεωρείτο ότι ήταν ο πυρετός και ο ξηρός βήχας. Πρόσφατα, όμως, προέκυψε ότι σημάδι λοίμωξης είναι και η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης.

    Να σημειωθεί ότι η Κίνα συνεχίζει να εντοπίζει ασυμπτωματικούς ασθενείς, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έπεσε στο μηδέν τον Μάρτιο.



    ΣΧΟΛΙΑ