• ΥΓΕΙΑ

    Σνους: Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης, γιατί τα χρησιμοποιούν και πόσο επικίνδυνα είναι

    • NewsRoom

    Τα στικάκια νικοτίνης που θεωρείται ότι είναι εθιστικά


    Τα σνους, τα στικάκια νικοτίνης που μπαίνουν κάτω από το χείλος, προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση μετά την αποκάλυψη ότι τρεις έφηβοι, μαθητές γυμνασίου στην Κρήτη, πήγαν στο νοσοκομείο καθώς βρέθηκαν ημιλυπόθυμοι στις τουαλέτες του σχολείου.

    Τα στικάκια αυτά είναι σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή καπνίσματος και τοποθετούνται στα ούλα.

    Τα τρία παιδιά, φέρονται να ήθελαν να σταματήσουν το κάπνισμα και ένας 14χρονος συμμαθητής τους είπε πως τα συγκεκριμένα στικάκια, που είχε αγοράσει από περίπτερο, τον είχαν βοηθήσει να κόψει το κάπνισμα το περασμένο καλοκαίρι.

    Η Μάτα Τσικρίκα, πνευμονολόγος του Νοσοκομείου «Σωτηρία», μίλησε στο «Κοινωνία ώρα MEGA» για το τι είναι τα στικάκια νικοτίνης και τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

    «Τα στικάκια νικοτίνης δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, ούτε στα φαρμακεία αλλά μπορεί (κάποιος) να τα παραγγείλει. Δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή. Δεν είναι όμως, καραμέλες. Τα συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν στα φαρμακεία. Υπάρχουν άλλα που είναι πιο ασφαλή αλλά ποτέ δεν είναι για ανήλικους. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είχαν χρησιμοποιηθεί στις σκανδιναβικές χώρες, όπου η εικόνα του να καπνίζει κάποιος δεν ήταν αποδεκτή, και γι’ αυτό χρησιμοποιούσαν τα στικάκια, τρίβοντάς τα στα ούλα», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

    «Αυτά τα στικάκια έχουν απαγορευτεί σε όλες τις χώρες, εκτός από τη Σουηδία. Δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις που έχουν σε ανήλικο πληθυσμό και δεν γνωρίζω εάν αναμιχθήκαν με άλλα προϊόντα. Ακόμη και αν μόνο αυτά καταναλώθηκαν, τότε μπορεί η υπερβολική λήψη ποσότητας νικοτίνης να είναι τοξική και να δημιουργήσει κλινικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία ή λιποθυμικό επεισόδιο. Έχει καταγραφεί πως η ηλικία έναρξης του καπνίσματος γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία, πλέον».

    Τι είναι τα σνους

    Το snus είναι ένα υγρό καπνού χωρίς καύση, που αναπτύχθηκε στη Σουηδία, το οποίο διατίθεται χύμα ή σε σακουλάκια και τοποθετείται ανάμεσα στα ούλα και το πάνω χείλος. Φτιάχνεται από ψιλοκομμένο, (κυρίως αποξηραμένο στον αέρα) καπνό, νερό, αλάτι και αρωματικές ύλες. Το σνους είναι δημοφιλές στη Σουηδία και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες. Πωλείται σε διάφορες άλλες χώρες, όπως τον Καναδά, τις Η.Π.Α., τη Νότια Αφρική και τη Ρωσία. Σε αντίθεση με άλλα μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού, το σουηδικό σνους παστεριώνεται μέσω μιας διαδικασίας επεξεργασίας με θερμότητα και παράγεται με χρήση καπνού και τεχνολογιών που έχουν ως αποτέλεσμα οι νιτροζαμίνες που ανιχνεύονται στον καπνό (TSNA), τα βαριά μέταλλα και άλλες πιθανώς επιβλαβείς χημικές ενώσεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα όπως αναφέρουν ορισμένοι ερευνητές και εταιρείες καπνού.

    Στη Σουηδία η συντιπτική πλειοψηφία πρώην (και νυν) καπνιστών τα χρησιμοποιεί και πολύ συχνά βλέπει κανείς στους δρόμους τους Σουηδούς να τα έχουν στα ούλα τους. Ωστόσο σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν έχει πάρει έγκριση καθώς θεωρούνται άκρως εθιστικά και επικίνδυνα για τους νέους κυρίως.

     

     

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα προϊόντα snus πωλούνται σε αρωματισμένες προ-μερίδες. Οι γεύσεις είναι μέντα και χειμωνιάτικες. Στη Σουηδία, τα προϊόντα έχουν περιγραφές αντοχής, προδιαγραφές μεγέθους σερβιρίσματος, ποικιλία γεύσεων όπως λεμόνι, γαρύφαλλο, μέντα, κεράσι και κανέλα. Υπάρχουν επίσης κατηγορίες λευκού, κανονικού ή πρωτότυπου. Η αρχική θήκη περνά περισσότερο ενυδατική, έτσι αυτή η τσάντα φαίνεται υγρή και καφέ. Τα συστατικά του snus είναι το αλάτι, το νερό και ο καπνός που έχει ωριμάσει με αέρα στη Σουηδία και ο καπνός στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα νικοτίνης επικαλύπτονται μεταξύ του αμερικανικού και του σουηδικού snus με σημαντική διακύμανση στα επίπεδα του pH και της μη πρωτονιωμένης νικοτίνης.  Το σουηδικό snus βρέθηκε να έχει υψηλότερα επίπεδα νιτρικών αλάτων (TSNA).

    Στην Ελλάδα μπορεί να μην χρησιμοποιείται ευρέως, αλλά πράγματι μπορεί κάποιος να τα παραγγείλει. Υπάρχει συγκεκριμένη ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου στην οποία μπορεί κάποιος να κάνει παραγγελία και να του έρθει στο σπίτι του.

    Χαμός με τους ποδοσφαιριστές

    Είναι ευρέως διαδεδομένο στον ποδοσφαιρικό χώρο και πολλοί αθλητές στο εξωτερικό κάνουν χρήση. Τζέιμι Βάρντι, Ραχίμ Στέρλινγκ, Μάρκους Ράσφορντ, Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς είναι μερικοί από τους ποδοσφαιριστές, που τους έχουν προδώσει φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία κάνουν τον γύρο του Ίντερνετ. Ο Τζέιμι Βάρντι, μάλιστα, έχει δηλώσει στην αυτοβιογραφία του ότι του το σύστησε ένας παίκτης της Λέστερ, όταν πήγε στην ομάδα και χρησιμοποιείται από πολύ περισσότερους παίκτες από όσους συνειδητοποιεί ο κόσμος, ακόμη και κατά τη διάρκεια των αγώνων.

     

     

    Τον Μάρτιο του 2023, η κάμερα του Άστον Βίλα – Άρσεναλ «κλειδώνει» πάνω στον προβληματισμένο Ουνάι Έμερι. Όμως τα social media ανιχνεύουν στο βάθος τον Μπερτράντ Τραορέ να σπρώχνει με το δάκτυλό του κάτι μέσα στο στόμα του, κάτι που φαινόταν σαν Snus.

    Σύμφωνα με τα βρετανικά media, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούν Snus, το κάνουν επειδή θεωρούν πως πρόκειται για ένα σχεδόν αβλαβές προϊόν, σκέψη που φυσικά απέχει πολύ από την αλήθεια. Με βάση τα ρεπορτάζ του εξωτερικού, το Snus είναι ένα κοινό μυστικό στα αποδυτήρια πολλών συλλόγων, το οποίο ωστόσο αντιμετωπίζεται σαν να είναι φυσιολογικό, σχεδόν σαν τη… θερμαντική αλοιφή. Το προϊόν νικοτίνης βοηθά πολλούς παίκτες – ειδικότερα όσους καλούνται να παλέψουν με το άγχος και το στρες – να χαλαρώσουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Τσιγάρο: Πώς επηρεάζει την υγεία μας και πόσο επιβλαβές είναι
    Πόση βιταμίνη C χρειάζονται κάθε μέρα οι καπνιστές
    Tommaso Di Giovanni (Philip Morris): H Ελλάδα πρωτοπορεί στα smoke free-Στόχος μας ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο



    ΣΧΟΛΙΑ