• ΥΓΕΙΑ

    Σήμερα αποφασίζει η ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca – Υπέρ της συνέχισης εμβολιασμών ο ΠΟΥ

    AstraZeneca

    astrazeneca


    Σήμερα είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφορικά με την καταλληλόλητα και τη συνέχιση της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca.

    Ορισμένα περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν σε πολίτες που έκαναν το εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας προκάλεσαν αναστάτωση σε πολλές χώρες, κυρίως της Ευρώπης, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να ανακοινώνουν αναστολή της χρήσης του μέχρι νεοτέρας.

    Τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα προς τον ΕΜΑ, που θα ανακοινώσει την τελική του εισήγηση σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

    Σύμφωνα με τις έως τώρα γνωστές πληροφορίες, η ΕΜΑ αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση για την συνέχιση του εμβολίου της AstraZeneca. Ήδη, μετά τις συσκέψεις του τελευταίου διημέρου, τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυριαρχεί η άποψη ότι το εμβόλιο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα και οι περιπτώσεις των θρομβώσεων είναι μικρές σε ποσοστό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο ευθύνεται γι’ αυτά τα περιστατικά.

    Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά, από την πρώτη στιγμή, έχει ξεκαθαρίσει πως θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΜΑ και γι’ αυτό, παρά την μερική ανησυχία που υπάρχει στους πολίτες, συνεχίζει κανονικά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

    Υπέρ αυτού τάχθηκε και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, με την απόφαση της ΕΜΑ πλέον να αναμένεται σήμερα, για να «κλειδώσει» η συνέχιση των εμβολιασμών με την συγκεκριμένη εταιρία.

    «Νομίζω ότι η Ελλάδα κράτησε τη σωστή στάση και ότι θα δούμε ότι οι ευρωπαϊκές επιτροπές θα πουν το προφανές, ότι δεν έχουμε αιτία να πετάξουμε ένα χρήσιμο εμβόλιο αυτή την κρίσιμη στιγμή. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το ξέραμε», τόνισε μιλώντας στο Mega ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, κ. Παυλάκης.

    Το ίδιο περιμένουν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, κυρίως αυτές που έχουν αναστείλει την χρήση του. Ήδη κάποιες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν κάνει «στροφή» και δηλώνουν υπέρ της χρήσης του φαρμάκου, περιμένοντας ωστόσο πρώτα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Οι οποίες, σύμφωνα και με τα ιταλικά ΜΜΕ, αναμένεται να είναι θετικές.

    Πολιτικό παρασκήνιο στον «πόλεμο» προς την AstraZeneca;

    Την ίδια στιγμή, ακούγεται έντονα η σκέψη πως πίσω από αυτό το «ντόμινο» αναστολών κρύβεται πολιτικό παρασκήνιο. Δεν είναι άγνωστο, εξάλλου, πως η ΕΕ με την AstraZeneca έχουν έρθει σε ρήξη, καθώς η εταιρία έχει καθυστερήσει υπερβολικά στην τήρηση των υποχρεώσεών της προς την Ευρώπη, ενώ ήδη έχει αναγγείλει πως θα προμηθεύσει με πολύ λιγότερες δόσεις απ’ όσες είχε δεσμευτεί στην συμφωνία της.

    «Μπορεί να είναι και εμπορικός πόλεμος, δυστυχώς γίνονται και τέτοια. Η AstraZeneca είναι το κόκκινο πανί για κάποιους Ευρωπαίους πολιτικούς. Νομίζω υπήρχε υπεραντίδραση. Δημιούργησαν σύγχυση και χαίρομαι που αρχίζουν και το παίρνουν πίσω. Η Γαλλία έκανε δήλωση ότι θα αλλάξουν στάση», είπε ο κ. Παυλάκης, ενώ παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ανέφερε πως η Ευρώπη ασχολείται με μικρότητες, και πως η προσέγγιση στο ζήτημα με τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν είναι επιστημονική. Κι αυτό, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα να βλάψει την ευρωπαϊκή στρατηγική των εμβολιασμών. Σχετικά με τα περιστατικά θρόμβωσης που αναφέρθηκαν, δήλωσε ότι η πιθανότητα είναι τόσο μικρή, που δεν δικαιολογεί την αναστολή των εμβολιασμών. Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε, δε, ότι πουθενά οι πιθανότητες δεν είναι μηδενικές.

    Από την πλευρά του, ο ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, είπε στον ΑΝΤ1: «Οι περιπτώσεις θρόμβων είναι κάτω από 1 στις 100.000, αφού στη χώρα μας δεν έχουμε κανένα περιστατικό. Δεν είναι επιστημονικοί οι λόγοι που πήραν την απόφαση να σταματήσουν τον εμβολιασμό. Ούτε ο ΕΜΑ, ούτε ο ΠΟΥ είπε να σταματήσουν τα εμβόλια».

    Διαβάστε ακόμη:

    Εμβόλιο AstraZeneca: Υπάρχουν ενδείξεις πως είναι ασφαλές, λέει ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας

    Εμβόλιο AstraZeneca: Ο ΠΟΥ συνιστά τη συνέχιση των εμβολιασμών

    Covid-19: Υπάρχει τελικά δυνατότητα επιλογής εμβολίου;

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ