• ΥΓΕΙΑ

    Σημαντικές εξελίξεις στην Προληπτική και Επεμβατική Καρδιολογία

    • NewsRoom


    Οι νεότερες εξελίξεις  στους τομείς της Προληπτικής αλλά και της Επεμβατικής Καρδιολογίας παρουσιάστηκαν στο 39ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, που διεξήχθη στην Αθήνα.

    Όσον αφορά στην πρόληψη, μια νέα θεραπευτική επιλογή, που ρυθμίζει την όρεξη μέσω της ενεργοποίησης ανορεξιογόνων μηχανισμών χρησιμοποιήθηκε σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο ή πολλαπλούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι υποβάλλονταν παράλληλα σε θεραπεία με διαιτητικές παρεμβάσεις. Σε διάστημα ενός έτους, απώλεια βάρους τουλάχιστον 5% παρατηρήθηκε στο 38,7% των ασθενών που έλαβαν την ουσία, ενώ ταυτόχρονα τα υψηλότερα ποσοστά απώλειας βάρους επιτεύχθηκαν χωρίς συνοδό αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων.

    Επιπλέον, οι νέες Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες της υπέρτασης επισημαίνουν την ανάγκη έγκαιρης έναρξης αντιυπερτασικής αγωγής με τη χρήση από την αρχή τουλάχιστον δύο φαρμακευτικών παραγόντων σε ένα χάπι για την επιτυχέστερη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Οι στόχοι για τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης των υπερτασικών ασθενών όλων των ηλικιών είναι χαμηλότεροι από ότι σε προηγούμενες οδηγίες.

    Στον τομέα της Επεμβατικής Καρδιολογίας, η ελάχιστα επεμβατική διαδερμική θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων με τη χρήση καθετήρων και συσκευών εξαπλώνεται ταχέως προσφέροντας σημαντικό όφελος στον ασθενή, στον οποίο η συμβατική φαρμακευτική θεραπεία δεν επαρκεί ή η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση δεν ενδείκνυται λόγω υψηλού χειρουργικού κινδύνου. Τέτοιες παθήσεις, που σήμερα μπορούν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς με διακαθετηριακές επεμβάσεις, είναι η στένωση της αορτικής βαλβίδας των ηλικιωμένων, η ανεπάρκεια της μιτροειδούς, η μεσοκολπική επικοινωνία, η αρτηριακή υπέρταση κλπ. Στη χώρα μας εφαρμόζονται όλες οι ανωτέρω μεθόδους με εξαιρετική επιτυχία.

    Με βάση τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, όπου τυχαιοποιήθηκαν 1746 ασθενείς σε 87 κέντρα, η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας μέσω διαδερμικής προσπέλασης (ΤΑVI), ακόμη και για ασθενείς χαμηλού κινδύνου είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στην αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας για τον πληθυσμό αυτό με συμπτωματική στένωση της αορτικής βαλβίδας συνδεόμενη με χαμηλά ποσοστά επιπλοκών, μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, μηδενική θνησιμότητα και σχεδόν μηδενική επίπτωση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Η μελέτη COAPT, η οποία δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα κατέδειξε ότι η διαδερμική διόρθωση της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας με χρήση ειδικής συσκευής (MitraClip) σε 302 ασθενείς έναντι της συντηρητικής φαρμακευτικής θεραπείας σε 312 ασθενείς μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο κατά 32%, καθώς και την ολική θνησιμότητα κατά 18% σε διάρκεια παρακολούθησης 24 μηνών.

    Τέλος, στις μελέτες «νέας γενιάς» για τη νεφρική απονεύρωση με χρήση ραδιοσυχνοτήτων ανήκει η Spyral HTN-OFF MED, στην οποία συμμετείχαν υπερτασικοί ασθενείς, οι οποίοι δεν ελάμβαναν αντιυπερτασική θεραπεία. Η απονεύρωση έδωσε πολύ θετικά αποτελέσματα με σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης ιατρείου όσο και της 24ωρης καταγραφής.

    Επιπροσθέτως, σε άλλη μελέτη (Spyral HTN-ON Med), στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση υπό αγωγή (μέχρι και 3 φάρμακα), η 24ωρη καταγραφή ανέδειξε τη σημαντική ελάττωση της αρτηριακής πίεσης με τη νεφρική απονεύρωση και σε αυτό τον πληθυσμό. Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία στις ανωτέρω μελέτες με τη Μονάδα Υπέρτασης της Α’ Παν/κής Καρδιολογικής Κλινικής στο Γ.Ν.Α «Ιπποκράτειο» να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κάθε 37 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από θρόμβωση – Πώς γλίτωσε ο ηθοποιός Κώστας Κόκλας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρδιαγγειακά: Άγνοια για τα «βασικά» αποκαλύπτει διεθνής έρευνα

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εγκεφαλικό επεισόδιο: Νιώσε τον παλμό και πρόλαβέ το



    ΣΧΟΛΙΑ