• ΥΓΕΙΑ

  Self tests: Στα «κάγκελα» οι φαρμακοποιοί με τις συσκευασίες 25 τεμαχίων – Τι απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης

  • NewsRoom


  Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν στα φαρμακεία οι παραλαβές των self tests, καθώς οι παραδόσεις της εταιρείας Roche είναι σε πολυσυσκευασίες, οι οποίες περιέχουν 25 τεμάχια.

  Οι φαρμακοποιοί καλούνται να τα διαχωρίσουν σε ατομικές συσκευασίες άμεσα, έτσι ώστε να τα διαθέσουν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα βρεθούν στις σχολικές αίθουσες τη Δευτέρα.

  Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται:

  • 25 Αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση
  • 25 Τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος
  • 25 Δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο
  • 25 Ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα  για το σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο
  • 25 πλακέτες  διεξαγωγής του self test

  “Η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν  τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα  μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες.  Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών.

  Λόγω των παραλείψεων αυτών οι πολίτες ταλαιπωρούνται με μεγάλο χρόνο αναμονής αφού οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να ετοιμάζουν τις ατομικές συσκευασίες για τον καθένα.

  Όπως πληροφορηθήκαμε το πρόβλημα αφορά μόνο στην συγκεκριμένη εταιρεία και σύμφωνα με την ενημέρωση  που έχουμε, όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα”, αναφέρει ο ΠΦΣ.

  Ο Σύλλογος απαιτεί από την   Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι τα tests των επομένων διαγωνισμών  θα είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες.

  “Οι φαρμακοποιοί έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν και να προσφέρουν στην επιτυχία του εγχειρήματος και το έχουν αποδείξει από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης  της πανδημίας .Δεν είναι όμως δυνατόν να επιφορτίζονται  και με την αντιμετώπιση τέτοιων αστοχιών και παραλείψεων”, αναφέρει.

  Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ισχυρίστηκε ότι οι φαρμακοποιοί γνώριζαν ότι θα παραλάβουν συσκευασίες των 25 τεμαχίων για τα self tests, καθώς όλα αυτά ήταν αναρτημένα στον διαγωνισμό που “έτρεξε”.

  Διαβάστε επίσης

  Self tests: Από την Πέμπτη διαθέσιμα στους δικαιούχους – Πώς θα καλύπτεται η ζήτηση  ΣΧΟΛΙΑ