• ΥΓΕΙΑ

    Self-test δυο φορές την εβδομάδα για εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα – Αιφνιδιασμένοι επιχειρηματίες & εργοδότες για το επιπλέον κόστος


    Τον διπλασιασμό του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self tests) ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αργά το βράδυ της Κυριακής, προκαλώντας τον αιφνιδιασμό του συνόλου των επιχειρηματιών της χώρας.

    Από σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν  στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.

    Σήμερα όλοι οι εργοδότες θα πρέπει να σπεύσουν να προμηθευτούν για το σύνολο των εργαζομένων τους το πρώτο self test, καλύπτοντας οι ίδιοι την δαπάνη, ενώ την Πέμπτη 13 Μαΐου οι εργαζόμενοι θα προμηθευτούν το δεύτερο self test, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

    Επιχειρηματίες τόσο της εστίασης, όσο και του λιανεμπορίου, μιλώντας στο «Mononews» κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό από πλευράς της κυβέρνησης, καθώς μέσα σε λίγες ώρες θα πρέπει να προμηθευτούν χιλιάδες self tests και σε κάποιες περιπτώσεις να τα αποστείλουν ακόμη σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, προκειμένου να είναι νόμιμοι. Οι εργοδότες μάλιστα στον κλάδο του λιανεμπορίου καταγγέλλουν ότι «Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την πληρωμή των self tests, καθώς μέχρι σήμερα τα ταμεία τους είναι άδεια λόγω του lock down, ενώ ακόμη δεν έχουν λάβει ούτε την εξαγγελθείσα κρατική οικονομική ενίσχυση». Μάλιστα πολλά ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε εν μια νυχτί το διπλασιασμό των ελέγχων για τους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα προχωράει σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως την αποστολή sms, αλλά και τα ραντεβού για την πραγματοποίηση αγορών.

    Κι όλα αυτά ενώ από χθες μαθητές και εκπαιδευτικοί ψάχνουν self tests και δεν μπορούν να βρουν σε πολλές περιοχές της χώρας…

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

    Ωστόσο, για την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε  εργοδότες και εργαζόμενους.

    Διαβάστε επίσης:

    Self test δύο φορές την εβδομάδα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους – Τι ισχύει από αύριο

    Self test: Μόλις 255.528 αποτελέσματα δηλώθηκαν από μαθητές – Πόσα βγήκαν θετικά

    Από Πέμπτη η διάθεση self test στο Δημόσιο



    ΣΧΟΛΙΑ