• ΥΓΕΙΑ

    Σε εφαρμογή το σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς

    γιατρός


    Σε εφαρμογή τίθεται από το υπουργείο Υγείας το νέο σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό για την πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων δομών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους.

    Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, ο οικογενειακός γιατρός  αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός.

    Η απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, καθορίζει τρεις κατηγορίες παραπομπών:

    • η άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
    • η προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
    • η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα (12) μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.

    Η παραπομπή από οικογενειακό ιατρό σε ιατρό άλλης ειδικότητας (πλην Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής) γίνεται ηλεκτρονικά. Το έντυπο παραπομπής, όπως εκτυπώνεται από την εφαρμογή, φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του παραπέμποντος ιατρού και προσκομίζεται από το λήπτη υπηρεσιών υγείας.

    Για την επίσκεψη σε ειδικό ιατρό μετά από παραπομπή απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης, μέσω της υπάρχουσας διαδικτυακής εφαρμογής (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

    Η παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό δεν είναι προς το παρόν υποχρεωτική, ωστόσο όποιος επιλέξει αυτό το σύστημα έχει προτεραιότητα. Η επιλογή μονάδας, ιατρού και ώρας γίνεται με τον έως τώρα προβλεπόμενο τρόπο.

    Αλλαγές στη λειτουργία των κέντρων υγείας

    Δεύτερη υπουργική απόφαση, φέρνει αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν τα κέντα υγείας. Ειδικότερα, καθορίζει τα 15 λεπτά ως χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων όλων των ιατρικών ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, εκτός από αυτήν της Ψυχιατρικής και της Παιδοψυχιατρικής για την οποία καθορίζονται τα 45 λεπτά και τις ειδικότητες της Παιδιατρικής, Νευρολογίας, Καρδιολογίας, Γυναικολογίας και Οφθαλμολογίας για τις οποίες καθορίζονται τα 20 λεπτά.

    Όσον αφορά στη χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων των οδοντιάτρων και των ορθοδοντικών, αυτή καθορίζεται στα 30 λεπτά.

    Διευκρινίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια του χρόνου εξέτασης του κάθε ασθενούς εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του και υπόκειται στην επιστημονική κρίση του ιατρού.

    Το πρόγραμμα των ιατρών των Κέντρων Υγείας, που διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση, καλύπτεται σε ποσοστό τουλάχιστον 70% από προγραμματισμένες επισκέψεις, 3 έως 10% από περιπτώσεις κατ’ οίκον ιατρικής περίθαλψης και διενέργεια δράσεων στην κοινότητα και έως 20% από επισκέψεις εκτός προγράμματος (έκτακτα).

    Ιδιαίτερα, όσον αφορά στο ποσοστό των προγραμματισμένων επισκέψεων με  παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό, δίδεται προτεραιότητα σε ποσοστό αρχικά ίσο με 40% επί του συνόλου των προγραμματισμένων επισκέψεων ημερησίως, το οποίο θα βαίνει αυξανόμενο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος, την 1η Ιανουαρίου 2019.

    Τα επείγοντα περιστατικά δεν συμπεριλαμβάνονται στο ημερήσιο πρόγραμμα και εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διπολική διαταραχή: Τα πρόδρομα συμπτώματα της σοβαρής ψυχικής νόσου

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατάθλιψη: Η «παράδοξη» επίδραση της άνοιξης

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αγορά εξοπλισμού για τις Μονάδες Υγείας της Στερεάς Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ