• Οικονομία

    Πώς θα χορηγηθεί η επιδότηση ενοικίου στους πυρόπληκτους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φορολογικές δηλώσεις: Προς παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Κάθε τρίμηνο θα χορηγείται η επιδότηση ενοικίου για τους πυρόπληκτους, που ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, το ποσό θα φτάνει έως και τα 500 ευρώ το μήνα.

    Σύμφωνα με κοινή Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών και Επικρατείας, η αίτηση τη χορήγηση του 1ου τριμήνου της επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης υποβάλλεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα «arogi.gov.gr», προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), χωρίς την απαίτηση υποβολής άλλων δικαιολογητικών και απευθύνεται στην αρμόδια υπηρεσία.

    Η επιδότηση ενοικίου για τους ιδιοκτήτες που καταστράφηκε το σπίτι τους ή έχει υποστεί σημαντικές βλάβες και δεν είναι κατοικήσιμο, θα διαρκεί έως και 2 χρόνια, ενώ όποιος έμενε σε ένα σπίτι που καταστράφηκε  με ενοίκιο, θα μπορεί να πάρει επιδότηση έως και 6 μήνες μέχρι να βρει άλλη κατοικία.

    Οι δικαιούχοι

    Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά τη λήξη του εκάστοτε τριμήνου, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο κεφάλαιο Δ της παρούσας «ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ».

    Την επιδότηση προσωρινής στέγασης με τη μορφή επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης δικαιούνται οι οικογένειες που διέμεναν μόνιμα στην πληγείσα κατοικία η οποία αποτελούσε την κύρια κατοικία τους και οι οποίες θα ενοικιάσουν ή θα φιλοξενηθούν, για την προσωρινή διαμονή τους, εφόσον δεν διαθέτουν άλλη κενή ή δευτερεύουσα κατοικία στον ίδιο Δήμο, που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

    Ως μέλη οικογενειών θεωρούνται οι συνοικούντες σύζυγοι και συγγενείς μέχρι β’ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με το δικαιούχο. Το απαιτούμενο εμβαδόν για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών εκτιμάται σε 20 τ.μ. ανά άτομο.

    Ενοικιαζόμενη κατοικία

    Εάν η πυρόπληκτη κατοικία ήταν ενοικιαζόμενη απαιτείται η προσκόμιση της Απόδειξης Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) που αφορά στη μίσθωση της πληγείσας κατοικίας από τον αιτούντα. Το εν λόγω μισθωτήριο πρέπει να ήταν σε ισχύ την ημέρα του συμβάντος.

    Για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες ο αριθμός των μελών της οικογένειας, για τον υπολογισμό του ποσού της επιδότησης, θα προσαυξάνεται κατά ένα (1) μέλος. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση Βεβαίωσης από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), από την οποία να προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

    Τα δικαιολογητικά

    Οι αιτούντες επιδότησης συγκατοίκησης θα προσκομίζουν τις αρχικές δηλώσεις Ε1 του φορολογικού έτους 2020 (για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01.01.2020 έως και 31.12.2020), Ε2 του φορολογικού έτους 2020 και το τελευταίο υποβληθέν έντυπο Ε9 των φιλοξενούντων, από τα οποία να προκύπτει η ιδιοκτησία ή η μίσθωση της κατοικίας τους και το εμβαδόν της. Τα έντυπα αυτά θα υποβάλλονται, με αίτηση του δικαιούχου, κάθε χρόνο, για το χρονικό διάστημα χορήγησης της επιδότησης.

    Για την διαπίστωση της χρήσης του πυρόπληκτου κτηρίου ως κύριας και μόνιμης κατοικίας του αιτούντος θα προσκομίζονται, επιπλέον των άλλων δικαιολογητικών, εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ηλεκτροδότησης του πυροπλήκτου ακινήτου (φωτοτυπία και των δύο όψεων των λογαριασμών) ή Βεβαίωση Κατανάλωσης Ρεύματος από τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος που να περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2021 έως την ημέρα του συμβάντος.

    Ποιοι εξαιρούνται

    Δεν χορηγείται επιδότηση προσωρινής στέγασης εάν το πυρόπληκτο κτίριο δεν κατοικούνταν πριν το συμβάν, όταν αυτό προκύπτει από την κατανάλωση ρεύματος από 1η Ιανουαρίου 2021 έως την ημέρα του συμβάντος. Δεν χορηγείται επιδότηση προσωρινής στέγασης εφόσον το πυρόπληκτο κτίριο, όπως διαπιστώνεται από την κατανάλωση ρεύματος, κατοικείται μετά την έναρξη της ημερομηνίας επιδότησης προσωρινής στέγασης.

    Δεν χορηγείται επιδότηση προσωρινής στέγασης σε αιτούντα που από τα φορολογικά του στοιχεία προκύπτει ότι διέμενε στην πληγείσα κατοικία ως φιλοξενούμενος.

    Δεν χορηγείται επιδότηση προσωρινής στέγασης σε πυρόπληκτους στις περιπτώσεις που θα φιλοξενηθούν:

    – σε κατοικία στην οποία οι ίδιοι ή μέλος της οικογένειας τους έχει πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία ή συγκυριότητα

    – σε κατοικία που φιλοξενείται ήδη δικαιούχος επιδότησης προσωρινής στέγασης

    – σε κατοικία που δεν καλύπτει συνολικά τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους και της οικογένειας που τους φιλοξενεί. Στην περίπτωση αυτή το εμβαδόν της κατοικίας που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες των ατόμων που συνολικά διαμένουν εκτιμάται σε 15 τ.μ. ανά άτομο

    – σε κατοικία που ενοικιάζεται από δικαιούχο επιδότησης προσωρινής στέγασης

    – σε κενή κατοικία

    Συνιδιοκτήτες ακινήτων

    Στις περιπτώσεις συνιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στην πληγείσα κατοικία και αδυνατούν να προσκομίσουν δικαιολογητικά των υπολοίπων συνιδιοκτητών από τα οποία να προκύπτει ότι εκείνοι δεν διέμεναν μόνιμα σ’ αυτή και δεν προτίθενται να διεκδικήσουν επιδότηση προσωρινής στέγασης οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν στο 2ο τρίμηνο υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία θα δηλώνουν ότι είναι οι μόνοι ένοικοι της πληγείσας κατοικίας και ότι αδυνατούν να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των συνιδιοκτητών της.

    Προσκομίζονται στο 2ο τρίμηνο οι αρχικές δηλώσεις Ε1 του φορολογικού έτους 2020 (για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01.01.2020 έως και 31.12.2020), Ε2 του φορολογικού έτους 2020 και το τελευταίο υποβληθέν έντυπο Ε9, συνοδευόμενα από υπεύθυνη δήλωση (με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής από την αρμόδια υπηρεσία ή υπεύθυνη δήλωση εκδοθείσα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο εικοστό έβδομο της από 20.03.2020 ΠΝΠ (Α’ 68) η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4683/2020 (Α’ 83)), στην οποία θα δηλώνεται ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις είναι οι αρχικές και δεν υπάρχει μεταβολή, από όλα τα άτομα που συνοικούσαν μαζί με τον αιτούντα μόνιμα στην πληγείσα κατοικία, εφόσον υποχρεούνται από το νόμο στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ορθά έχουν δηλωθεί και έχουν συμπεριληφθεί στον αριθμό των ατόμων για τα οποία χορηγείται επιδότηση προσωρινής στέγασης. Τα εν λόγω έντυπα (Ε1, Ε2 και Ε9) του αιτούντα και των συνοικούντων μαζί του, συνοδευόμενα από την προαναφερθείσα υπεύθυνη δήλωση, θα υποβάλλονται με αίτηση του δικαιούχου, κάθε χρόνο, για το χρονικό διάστημα χορήγησης της επιδότησης.

    Επιδότηση έως 2 χρόνια

    Η επιδότηση προσωρινής στέγασης για μεν τους ιδιοκτήτες, που διέμεναν στις κατοικίες που υπέστησαν βλάβες, χορηγείται μέχρι την επισκευή ή ανακατασκευή της κατοικίας τους και με ανώτατο χρονικό διάστημα δύο (2) χρόνια, για δε τους ενοικιαστές των κατοικιών που υπέστησαν βλάβες, για έξι (6) μήνες.

    Στις περιπτώσεις που στην πληγείσα κατοικία διέμεναν μόνιμα ένοικοι χωρίς ποσοστά συνιδιοκτησίας σε αυτή αλλά κάνοντας χρήση της κατοικίας με δωρεάν παραχώρηση, σε αυτούς χορηγείται επιδότηση προσωρινής στέγασης έως και δύο (2) χρόνια. Για την απόδειξη των προαναφερομένων απαιτείται η προσκόμιση στο 2ο τρίμηνο του αρχικού Ε2 του φορολογικού έτους 2020 του ιδιοκτήτη καθώς και υπεύθυνη δήλωσή του (με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής από την αρμόδια υπηρεσία ή υπεύθυνη δήλωση εκδοθείσα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο εικοστό έβδομο της από 20.03.2020 ΠΝΠ (Α’ 68) η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4683/2020 (Α’ 83)) ότι ήταν η κύρια κατοικία του αιτούντα μέχρι την ημέρα του συμβάντος ή Δήλωση Μίσθωσης της πληγείσας κατοικίας.

    Αν στο χρονικό διάστημα των δύο (2) χρόνων έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου τότε μετά τη λήψη της τελευταίας δόσης της Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για επισκευή της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου (εφόσον είναι ιδιοκτήτης), ανακατασκευή, αγορά υπό ανέγερση κτιρίου ή αποπεράτωση υφιστάμενου κτιρίου ή μετά την εφάπαξ λήψη της Σ.Σ. για αγορά έτοιμου κτιρίου, παύει η καταβολή της εν λόγω επιδότησης προσωρινής στέγασης.

    Αν ο δικαιούχος επιδότησης προσωρινής στέγασης έχει την πλήρη ή ψιλή κυριότητα του πληγέντος ακινήτου και δεν έχει υποβάλλει, έως τη λήξη των προθεσμιών για την υποβολή αίτησης με πλήρη φάκελο μελέτης επισκευής ή ανακατασκευής του πληγέντος κτιρίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις, προκειμένου να του χορηγηθεί Στεγαστική Συνδρομή, η εν λόγω επιδότηση προσωρινής στέγασης διακόπτεται αυτοδίκαια. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που ο ένοικος διέμενε στην πληγείσα κατοικία με δωρεάν παραχώρηση.

    Βήμα βήμα η επιδότηση α’ τριμήνου

    Για τους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των κατοικιών:

    Η είσοδος στην ψηφιακή πλατφόρμα «arogi.gov.gr», για την υποβολή αίτησης, πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων TAXISnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο α. 24 του ν. 4727/2020.

    Η αίτηση για τη χορήγηση του 1ου τριμήνου της επιδότησης προσωρινής στέγασης, υποβάλλεται σε μορφή προδιατυπωμένου κειμένου, στο οποίο συμπληρώνονται από τους δικαιούχους, μεταξύ των άλλων στοιχεία που αφορούν στην πληγείσα κατοικία, καθώς και τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι για την καταβολή της ενίσχυσης, ως ακολούθως:

    Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις(2) , που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι:

    1. Παρακαλώ όπως μου χορηγήσετε επιδότηση προσωρινής στέγασης για την κύρια κατοικία μου επί της οδού……………..αρ………………στην  τοποθεσία  (Περιφέρεια/Περιφερειακή Ενότητα/ Δήμος/Δημοτική Ενότητα/Κοινότητα/Περιοχή)……………..με αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος……………..της εταιρίας……………..που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές του Ιουλιου/Αυγούστου 2021, που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και στην οποία διέμενα ως:
    • ιδιοκτήτης με πλήρη κυριότητα……(NAI/OXI)
    • ιδιοκτήτης με συγκυριότητα……..(NAI/OXI/-)
    • επικαρπωτής…….(NAI/OXI/-)
    • ένοικος με δωρεάν παραχώρηση…….(NAI/OXI/-)
    • μισθωτής μακροχρόνιας μίσθωσης……..(NAI/OXI/-)
    1. Για την πληγείσα κατοικία μου έχει εκδοθεί…………….. [Δελτίο Επανελέγχου ή Έκθεση Αυτοψίας που την χαρακτηρίζει προσωρινά ακατάλληλη για χρήση ή Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.)] της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
    2. Στην πληγείσα κατοικία διανέμαμε συνολικά…….άτομα με στοιχεία συνοικούντων:……………..(Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο και ΑΦΜ).
    3. Δηλώνω ότι εγώ και τα μέλη της οικογένειάς μου που συνοικούσαν μαζί μου στην πληγείσα κατοικία δεν διαθέτουμε άλλη κενή ή δευτερεύουσα κατοικία στον ίδιο Δήμο που βρίσκεται η πληγείσα κατοικία που να καλύπτει τις στεγαστικές μας ανάγκες.
    4. Τα δηλωθέντα στην προαναφερθείσα παράγραφο 1 της παρούσας αναφορικά με τη χρήση της πληγείσας κατοικίας……………..(προκύπτουν/δεν προκύπτουν) και από τα υποβληθέντα φορολογικά μου στοιχεία του φορολογικού έτους 2020. Σε περίπτωση που δεν προκύπτουν, παρακαλώ να ληφθούν υπόψη τα εξής:…………………….
    5. Ο λογαριασμός στον οποίο είμαι δικαιούχος ή συνδικαιούχος και στον οποίο επιθυμώ να κατατεθεί η επιδότηση προσωρινής στέγασης είναι ο λογαριασμός στην Τράπεζα…………….. με IBAN GR………………
    6. Συναινώ στην επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συνοδεύουν το αίτημά μου και στην αξιοποίηση αυτών για επιστημονικούς σκοπούς προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
    7. Εξουσιοδοτώ τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (αναζήτηση δικαιολογητικών κ.λπ.) για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής μου.
    8. Συναινώ να δοθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις αρμόδιες υπηρεσίες οποιαδήποτε στοιχεία απαιτηθούν προκειμένου να μου χορηγηθεί η επιδότηση προσωρινής στέγασης.
    9. Συναινώ να δοθεί από την Εταιρεία Παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος……………..για τον αριθμό παροχής……………..στις αρμόδιες υπηρεσίες αντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού λογαριασμού προκειμένου να μου χορηγηθεί η επιδότηση προσωρινής στέγασης.

    (2) «Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών»

    Διαβάστε επίσης

    Χρήστος Σταϊκούρας: Προτεραιότητα η άμεση και γενναία στήριξη των πληττόμενων από τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές



    ΣΧΟΛΙΑ