• ΥΓΕΙΑ

    Σ. Τσιόδρας: Τα τεστ αντισωμάτων και ο πιο αξιόπιστος έλεγχος

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος,


    Στην αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων αναφέρθηκε εκτενώς, κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

    Όπως σημείωσε, σύμφωνα με τις οδηγίες από διεθνείς οργανισμούς, τα τεστ αντισωμάτων αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση, ούτε να συγκρίνονται με το μοριακό έλεγχο, για το λόγο αυτό και δεν συστήνονται γι’ αυτό το σκοπό.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.   «Υπάρχει πιθανότητα αυτή τη στιγμή να είμαι αρνητικός με ένα τεστ αντισωμάτων», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως αυτό μπορεί να εξαρτάται από την ποιότητα του τεστ ή την ημέρα που έγινε, καθώς ενδέχεται να χρειαστούν ακόμα και 20 ημέρες προκειμένου να βγει θετικό.

    Ο κος Τσιόδρας κατέστησε σαφές ότι χρειάζεται αξιόπιστο τεστ για τη διάγνωση και ότι προς το παρόν στην Ελλάδα, αυτό είναι το μοριακό τεστ.

    «Ο μοριακός έλεγχος, με αυστηρά κριτήρια και σε συνεννόηση με το γιατρό, είναι απαραίτητος για τη διάγνωση. Έλεγχος αντισωμάτων υψηλής αξιοπιστίας και όχι ταχεία τεστ, χρησιμοποιούνται στην πατρίδα μας για επιδημιολογικούς και μόνο σκοπούς”, υπογράμμισε ο καθηγητής.

    Σχετικά με τις ανακοινώσεις για την προτεραιότητα κάποιων χωρών στη χρήση εμβολίων για το νέο κορονοϊό, ο κος Τσιόδρας τόνισε  ότι δεν υπάρχει χώρος αυτήν την στιγμή στον κόσμο για επίταση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά αντίθετα είναι μια ευκαιρία για ισοπέδωσή τους σε όλα τα έθνη.

    «Όλα τα έθνη θα πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε καινοτόμα εξέλιξη , σε ότι αφορά το νέο ιό, σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά τις νέες θεραπείες και τα εμβόλια.

    Τα εμβόλια, εάν και εφόσον βρεθούν και είναι αποτελεσματικά, θα αποτελέσουν κοινό αγαθό για όλους τους λαούς της γης, αγαθό το οποίο θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», σημείωσε ο κος Τσιόδρας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ