Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια πρώτη ένδειξη ότι είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν σε μια διαπραγματευμένη συμφωνία με την Ένωση στον εμπορικό τους πόλεμο, δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ στο Politico.

Η κίνηση, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, είναι η πρώτη θετική και συγκεκριμένη δέσμευση από την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ από τότε που οι δύο πλευρές σταμάτησαν το κύμα αντιποίνων δασμών. Η επιστολή αποτελεί απάντηση σε μια λίστα πιθανών παραχωρήσεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει κατ’ ιδίαν ότι είναι έτοιμη να προσφέρει, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

1

«Το ζήτημα ήταν η έλλειψη καθοδήγησης από την πλευρά των ΗΠΑ, η οποία πάντα απαιτούσε μια προσφορά από την πλευρά της ΕΕ για διαπραγμάτευση», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

Η επιστολή έρχεται μετά την παρουσίαση από την Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα μιας λίστας πιθανών παραχωρήσεων — συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των κανονιστικών ρυθμίσεων και των κοινών προσπαθειών για τον περιορισμό της κινεζικής υπερπαραγωγής.

Απογοητευμένες από την έλλειψη δέσμευσης από την κυβέρνηση Τραμπ, οι Βρυξέλλες πρότειναν επίσης αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ και τώρα διαβουλεύονται επί αυτών με χώρες και επιχειρήσεις της ΕΕ.

Ο Τραμπ επέβαλε βασικό δασμό 10% στις αρχές Απριλίου, μαζί με δασμούς 25% σε αυτοκίνητα και μέταλλα.

Εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουλίου, θα τεθεί σε ισχύ ένας υψηλότερος δασμός 20%, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να εξισορροπήσει το διατλαντικό εμπορικό έλλειμμα, για το οποίο κατηγορεί αποκλειστικά την ΕΕ .

Η ανταλλαγή θέτει επιτέλους σε εφαρμογή σοβαρές διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική εμπορική σχέση ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αφότου ο Τραμπ κατέληξε σε μια πρώιμη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο και ο κορυφαίος διαπραγματευτής του για το εμπόριο, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ, συμφώνησε το Σαββατοκύριακο να μειώσει τους τριψήφιους δασμούς σε συνομιλίες με τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λίφενγκ.

Μέχρι στιγμής, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, δεν έχει καταφέρει να σημειώσει πρόοδο σε τρεις γύρους συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο με αξιωματούχους όπως ο Υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ. Αυτό έχει πυροδοτήσει φόβους στις Βρυξέλλες ότι το μπλοκ θα μπορούσε να καταλήξει στο τέλος της ουράς για να συνάψει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Η μέρα των ΤΕΠ: “Πρεμιέρα” για το “βραχιολάκι” – Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΚΑΤ

Χρηματιστήριο: Ποιες τιμές στις τράπεζες κρίνουν την κίνηση της αγοράς πάνω από τις 1.800 μονάδες

Φιάσκο οι «απευθείας συνομιλίες» στην Τουρκία: Δεν πάει ο Πούτιν, στέλνει τον σύμβουλό του να συναντήσει τον Ζελένσκι