• ΥΓΕΙΑ

    Ρωσία: Ενέκρινε τη χρήση του μονοδοσικού εμβολίου Sputnik Light

    Sputnik V (EPA/Martin Alipaz)

    Sputnik V (EPA/Martin Alipaz)


    Tο Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η χώρα ενέκρινε τη χρήση του μονοδοσικού εμβολίου κατά της Covid-19 Sputnik Light.

    Το Sputnik Light, που αποτελεί την ήπια έκδοση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας και σύμφωνα με το RDIF είναι κατά 79,4% αποτελεσματικό έναντι του κορονοϊού. Το εμβόλιο είναι μίας δόσης, το κόστος του κυμαίνεται κάτω από τα 10 δολάρια, ενώ προορίζεται κυρίως για εξαγωγές και θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των ατόμων με μερική ανοσία.

    Μία από τις κύριες πιθανές χρήσεις του, σύμφωνα με το Reuters, είναι ως εμβόλιο που μπορεί να αποσταλεί σε μια χώρα στην οποία έχει ξεσπάσει οξεία επιδημία του κορονοϊού και πρέπει αυτή να τεθεί υπό έλεγχο γρήγορα.

    «Το εμβόλιο Sputnik Light μίας δόσης έδειξε 79,4% αποτελεσματικότητα σύμφωνα με τα αναλυθέντα δεδομένα που προέκυψαν 28 ημέρες μετά τη χορήγησή του στο πλαίσιο του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού της Ρωσίας μεταξύ 5 Δεκεμβρίου 2020 και 15 Απριλίου 2021», αναφέρει το RDIF σε ανακοίνωσή του.

    Εν τω μεταξύ, το εμβόλιο υπόκειται σε κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙΙ, όπου συμμετέχουν 7.000 άτομα, στη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γκάνα και άλλες χώρες, σύμφωνα πάντα με το RDIF, που αναφέρει ότι τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.

    «Το σχήμα μιας δόσης επιλύει την πρόκληση της ανοσοποίησης μεγάλων ομάδων σε μικρότερο χρονικό διάστημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της εξάπλωσης του κορονοϊού, επιτυγχάνοντας την ανοσία της αγέλης ταχύτερα», δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev.

    Πρόσθεσε ότι το εμβόλιο Sputnik V δύο δόσεων θα παραμείνει το κύριο εμβόλιο στη Ρωσία, η οποία έχει ήδη εγκρίνει δύο άλλα εμβόλια για χρήση.

    Διαβάστε επίσης:

    Moderna: Θετικά αποτελέσματα στις δοκιμές για μια 3η δόση

    ΠΟΥ: Έδωσε έγκριση στο εμβόλιο της Moderna – Μπαίνει στον μηχανισμό COVAX



    ΣΧΟΛΙΑ