• ΥΓΕΙΑ

    Red alert από τον ΕΟΦ για 29 δυνητικά επικίνδυνα προϊόντα

    • Έφη Τσιβίκα
    εκτακτο


    Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σχετικά με την διάθεση 29 φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών, μέσω διαδικτύου, τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί από τον Οργανισμό ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα που προβάλλουν.

    Τα προϊόντα αυτά διακινούνται ως φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, ή καλλυντικά, χωρίς να διαθέτουν σχετική έγκριση του ΕΟΦ (ως φάρμακα) και χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί ή πιστοποιηθεί βάσει των κείμενων διατάξεων (ως συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα).

    Στις ιστοσελίδες μέσω των οποίων προωθούνται δεν υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου κυκλοφορίας αυτών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα προϊόντα προβάλλονται με θεραπευτικές ενδείξεις, παραπέμποντας σε φάρμακο, ενώ δε διαθέτουν σχετική έγκριση του Οργανισμού.

    Η λίστα του ΕΟΦ

    Τα 29 δυνητικά επικίνδυνα και αναποτελεσματικά προϊόντα είναι τα εξής:

    1. ARTROVEX
    2. SUGANORM
    3. RECARDIO
    4. PSORIMILK
    5. BIORETIN
    6. GEMODERM
    7. TINEDOL
    8. BACTEFORT
    9. NICOIN
    10. FORTE LOVE
    11. ALCOBARRIER
    12. HONDROCREAM
    13. DIETONUS
    14. EROGAN
    15. EL-MACHO
    16. ONE TWO SLIM
    17. CHOKOSLIM/CHOCOLATE SLIM
    18. WELLTOX
    19. REVOMUSCLE
    20. BLACK-MASK
    21. VALGOSOCKS
    22. VALGUS PRO
    23. COLLAMASK
    24. MACHOMAN
    25. VARICOBOOSTER
    26. MAXISIZE
    27. HAIR MEGASPRAY
    28. FITOSPRAY
    29. TONUS ELAST

    Ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται προϊόντα αρμοδιότητάς του από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του διαδικτύου. Παράλληλα, επισημαίνει τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή:

    1) Σε ιστοτόπους που ο καταναλωτής καλείται να αποστείλει συμπληρωμένη φόρμα επικοινωνίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του εκάστοτε προϊόντος
    2) Σε ιστοτόπους που φαίνονται ως ελληνικοί, χωρίς απαραίτητα να είναι (η περιγραφή των προϊόντων και τα ανηρτημένα σχόλια «καταναλωτών» παρέχονται μεν στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι προφανές ότι προέρχονται από αυτόματη μετάφραση, καθώς περιέχουν σωρεία συντακτικών και ορθογραφικών λαθών)
    3) Σε ιστοτόπους που προωθούν σκευάσματα με «θεαματικά» αποτελέσματα ενάντια σε ασθένειες (π.χ. καρκίνο, διαβήτη), τη σεξουαλική δυσλειτουργία, την αύξηση του σωματικού βάρους κλπ.

    Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του διαδικτύου, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μήνυση κατά φαρμακευτικής εταιρείας από τους φαρμακοποιούς Λέσβου – Τι υποστηρίζει η εταιρεία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπλόκαρε η εφημερία στο νοσοκομείο «Αττικόν» – Κινδυνεύουν ζωές



    ΣΧΟΛΙΑ