• ΥΓΕΙΑ

    Προσωπικός γιατρός: Αναμένονται ανακοινώσεις στη ΔΕΘ – Δεν φτάνουν οι γιατροί στην Αττική, το plan B

    προσωπικός γιατρός


    Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης είναι ο προσωπικός γιατρός.

    Η μεταρρύθμιση είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για το θέμα από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Ωστόσο σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά στην Αττική οι γιατροί δεν φτάνουν, για να καλύψουν τις ανάγκες.

    Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι σημαντικός και η κυβέρνηση ποντάρει πολλά σε αυτόν, καθώς θα είναι δωρεάν για τους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να εξυπηρετούνται από τα δημόσια νοσοκομεία, και παράλληλα θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του ΕΣΥ.

    Βέβαια για την ώρα πολλοί πολίτες φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί πλήρως ούτε πώς δουλεύει το σύστημα, ούτε ότι είναι σημαντικό να εγγραφούν, διότι είναι υποχρεωτικό. Παράλληλα στην Αττική και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας οι γιατροί δεν φτάνουν.

    Αναφορά στη ΔΕΘ

    Στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στο νέο θεσμό, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρόκειται για μια καινοτόμα μεταρρύθμιση, που αναμένεται να σηματοδοτήσει και άλλες ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις στον πολύπαθο χώρο της Υγείας.

    Περίπου 2,2 εκατομμύρια Έλληνες είναι εγγεγραμμένοι μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού, με το εγχείρημα να στηρίζεται από περίπου 3.300 επαγγελματίες υγείας.

    «Η έλλειψη του προσωπικού γιατρού έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από την παραμέληση της υγείας των πολιτών, τη μαζική τους προσέλευση στα Επείγοντα των νοσοκομείων, με τη δυσλειτουργία στο σύστημα υγείας και την ταλαιπωρία των πολιτών, που αυτό συνεπάγεται» έχει επισημάνει ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

    Πάντως είναι “αγκάθι” για την κυβέρνηση το ότι μερίδα γιατρών δεν φαίνεται να έχει πειστεί να συμμετάσχει σε αυτή τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά τα σημαντικά κίνητρα και δη τα οικονομικά, που προβλέπονται για τους γιατρούς, οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικοί ιατροί, κάποιοι δεν… ψήνονται…

    Κι άλλη παράταση

    Το Υπουργείο Υγείας έδωσε κι άλλη παράταση για την εγγραφή γιατρών στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους και έχει προετοιμαστεί για το plan B. Με βάση αυτό, εφόσον παθολόγοι και γενικοί γιατροί δεν καλύψουν τις περίπου 2.300 θέσεις προσωπικού γιατρού που υπολείπονται, θα ανοίξει αυτή η δυνατότητα και σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ιδίως σε πνευμονολόγους και σε καρδιολόγους, για την παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.

    Η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών, εφόσον θέλουν να απολαμβάνουν τις δωρεάν υπηρεσίες του ΕΣΥ.

    Για όσους δεν εγγραφούν, υπάρχουν αντικίνητρα, όπως, για παράδειγμα, η πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επιπλέον η πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και στις διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

    Υπενθυμίζεται ότι, όσοι εγγραφούν, θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023 στον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

    Εγγραφές και από τα φαρμακεία

    Πλέον οι εγγραφές των πολιτών στον προσωπικό γιατρό γίνονται και από τα φαρμακεία. Έτσι ο πολίτης πλέον θα εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή σε προσωπικό γιατρό με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

    1) Μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

    2) Αυτοπροσώπως σε δομή υγείας ΠΦΥ ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

    3) Στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

    Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απέστειλε προς τους φαρμακοποιούς οδηγίες διασύνδεσης και επεξήγησης της λειτουργίας της πλατφόρμας εγγραφών στον προσωπικό γιατρό. Έτσι:

    Ο φαρμακοποιός επιλέγει προσωπικό γιατρό με βάση την επιθυμία του πολίτη και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν.
    Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή / και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στον συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό, καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Όσοι δεν έχουν κινητό, θα τα λαμβάνουν αποκλειστικά με εκτυπώσιμη μορφή.

    Διαβάστε επίσης

    Προσωπικός Γιατρός: Ανοίγει η πλατφόρμα για Αττική και Νότιο Αιγαίο – Η διαδικασία εγγραφής



    ΣΧΟΛΙΑ