• ΥΓΕΙΑ

    ΠΟΥ: Χρήση μάσκας και από τους πλήρως εμβολιασμένους – Καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα


    Σύσταση προς τους πλήρως εμβολιασμένους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να τηρούν τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού, όπως οι αποστάσεις, απηύθυνε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας ότι η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς παγκοσμίως.

    «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς μόνο και μόνο επειδή έλαβαν και τις δύο δόσεις εμβολίου. Πρέπει ακόμη να προστατεύσουν τον εαυτό τους», δήλωσε η Δρ. Mariangela Simao, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ αρμόδια για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη.

    «Μόνο το εμβόλιο δεν θα σταματήσει τη μετάδοση στην κοινότητα», προειδοποίησε η Simao, προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μάσκες με συνέπεια, να βρίσκονται σε αεριζόμενους χώρους, να τηρούν την υγιεινή των χεριών…, τις αποστάσεις, να αποφεύγουν τους συνωστισμούς. Αυτά εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά σημαντικά, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί καθώς συνεχίζεται η μετάδοση στην κοινότητα».

    Η σύσταση του ΠΟΥ έρχεται σε μια περίοδο που ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση μάσκας και έχουν άρει περιορισμούς που σχετίζονται με τον περιορισμό της πανδημίας, καθώς οι εμβολιασμοί έχουν συμβάλει στη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των θανάτων.

    Αξιωματούχοι του ΠΟΥ ζήτησαν από τους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους να συνεχίσουν να “κινούνται ασφαλώς”, καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου παραμένει μη εμβολιασμένο και εξαιρετικά μεταδοτικές μεταλλάξεις, όπως η Δέλτα, εξαπλώνονται σε πολλές χώρες, προκαλώντας νέα ξεσπάσματα της πανδημίας.

    «Ναι, μπορείτε να μειώσετε ορισμένα μέτρα και οι χώρες έχουν διαφορετικές συστάσεις ως προς αυτά. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε σε εγρήγορση», δήλωσε ο Dr. Bruce Aylward, ανώτερος σύμβουλος του γενικού διευθυντή της ΠΟΥ, κατά την ενημέρωση. «Όπως βλέπουμε, εμφανίζονται νέες παραλλαγές», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ