• ΥΓΕΙΑ

    Πότε το στρες οδηγεί σε εθισμό στο Facebook

    • NewsRoom
    facebook


    Οι φίλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική πηγή αποφόρτισης σε περιόδους αυξημένης πίεσης. Ωστόσο, εάν δεν λαμβάνουν κάποια υποστήριξη εκτός δικτύου, οι χρήστες με έντονο στρες κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια παθολογική εξάρτηση από το κοινωνικό δίκτυο- να αναπτύξουν δηλαδή αυτό που αποκαλείται «εθισμός στο Facebook».

    Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που διεξήχθη από ομάδα του Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ρουρ – Μπόχουμ (RUB) της Γερμανίας, με επικεφαλής την Δρ Julia Brailovskaia.

    Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα μιας ηλεκτρονικής έρευνας στην οποία έλαβαν μέρος 309 χρήστες του Facebook, ηλικίας 18 έως 56 ετών. “Είχαμε προσκαλέσει ιδιαίτερα τους μαθητές να συμμετάσχουν στην έρευνα, καθώς αντιμετωπίζουν συχνά υψηλό επίπεδο στρες  για πολλούς λόγους, “εξηγεί η Julia Brailovskaia.

    Οι ερωτήσεις των ερευνητών συνέβαλαν στην αξιολόγηση των επιπέδων στρες καθώς και της συνολικής κοινωνικής υποστήριξης που έλαβαν οι συμμετέχοντες εκτός δικτύου. Επιπλέον, οι χρήστες ερωτήθηκαν πόσο χρόνο δαπανούν καθημερινά στο Facebook και πώς αισθάνονται όταν δεν μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο.

    “Τα ευρήματά καταδεικνύουν ότι υπάρχει μια θετική σχέση μεταξύ της σοβαρότητας του καθημερινού στρες, της έντασης της αφοσίωσης στο Facebook και της τάσης να αναπτυχθεί ένας παθολογικός εθισμός στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης”, καταλήγει η Brailovskaia. Ταυτόχρονα, αυτό το φαινόμενο μειώνεται αν οι χρήστες λαμβάνουν υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους τους στην πραγματική ζωή. Οι χρήστες που δεν λαμβάνουν μεγάλη υποστήριξη εκτός δικτύου κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν εθισμό στο Facebook, ενώ και η υποστήριξη που έρχεται από το διαδίκτυο έχει αρνητική επίδραση.

    Τα άτομα με εθισμό στο Facebook δαπανούν ολοένα και περισσότερο χρόνο στο κοινωνικό δίκτυο, ασχολούνται συνεχώς με αυτό και αισθάνονται άβολα όταν δεν μπορούν να συνδεθούν. Η παθολογική συμπεριφορά, με τη σειρά της, επηρεάζει την πραγματική ζωή τους και μπορεί να τα παγιδεύει σε έναν φαύλο κύκλο.

    Η ομάδα δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματά της στο περιοδικό «Psychiatric Research».



    ΣΧΟΛΙΑ