• ΥΓΕΙΑ

    Πότε η χρήση αντηλιακού συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο  για έγκαυμα


    Για ορισμένους ανθρώπους η χρήση του αντηλιακού από μόνη της δεν είναι αρκετή για να τους προστατεύσει από το ηλιακό έγκαυμα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και είναι ευαίσθητοι στον ήλιο, θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα προστασίας για να αποφύγουν το έγκαυμα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Όπως δείχνουν τα ευρήματά της, εκείνοι που χρησιμοποιούσαν μόνο αντηλιακό είχαν υψηλότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν έγκαυμα έναντι εκείνων που φορούσαν επιπρόσθετα καπέλο και προστατευτικά ρούχα και κάθονταν στη σκιά.

    Σύμφωνα με τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 2-3 εκατομμύρια διαγνώσεις μη μελανωματικού καρκίνου και 132.000 διαγνώσεις μελανωματικού καρκίνου του δέρματος καταγράφονται ,παγκοσμίως, κάθε χρόνο.

    Όπως αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, Kasey Morris από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στη Μπεθέσντα του Μέριλαντ, οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος προκαλούνται από υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη λήψη επαρκών αντηλιακών μέτρων.

    Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα πάνω από 28.000 συμμετεχόντων.  Οι περισσότεροι εξ αυτών  (77%)  χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον μία μορφή προστασίας από τον ήλιο. Η αναζήτηση σκιάς ήταν το πιο κοινό προστατευτικό μέτρο (40 %) ενώ η χρήση μακρυμάνικων ρούχων ήταν το λιγότερο δημοφιλές  (16%).

    Μεταξύ των σχεδόν 16.000 ευαίσθητων στον ήλιο ερωτηθέντων, όσοι χρησιμοποιούσαν μόνο αντηλιακό είχαν το υψηλότερο ποσοστό ηλιακού εγκαύματος ( 62%). Οι ευαίσθητοι στην ηλιακή ακτινοβολία άνθρωποι με τη χαμηλότερη πιθανότητα ηλιακού εγκαύματος δεν χρησιμοποιούσαν αντηλιακό, αλλά κάθονταν στη σκιά και φορούσαν καπέλο και προστατευτικό ρουχισμό.

    Μεταξύ των 12.000 μη ευαίσθητων στον ήλιο ερωτηθέντων, εκείνοι που λάμβαναν και τα  τέσσερα προστατευτικά μέτρα είχαν τη χαμηλότερη πιθανότητα ηλιακού εγκαύματος (7%).

    «Το πιο εκπληκτικό και αντιφατικό εύρημα ήταν ότι η τακτική χρήση αντηλιακού, αν δεν λαμβάνονταν άλλα προστατευτικά μέτρα, συνδέθηκε με την υψηλότερη πιθανότητα ηλιακού εγκαύματος», ανέφερε η Morris.

    Σύμφωνα με την ίδια, όταν το αντηλιακό χρησιμοποιείται σωστά, προστατεύει από τις ακτίνες UV. Ωστόσο, στην πράξη, οι άνθρωποι μπορεί να μην εφαρμόζουν αρκετή ποσότητα ή όσο συχνά χρειάζεται για να αποφευχθούν τα ηλιακά εγκαύματα. Μπορεί , επίσης να υπερεκτιμούν το  χρόνο που μπορούν να καθίσουν με ασφάλεια στον ήλιο.

    «Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις συστάσεις σύμφωνα με τις οποίες τα αντηλιακά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μεμονωμένα», δήλωσε η Μόρις.

    Οι ειδικοί συνιστούν περιορισμό του χρόνου έκθεσης στον ήλιο, ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., με τη χρήση αντηλιακών ευρέος φάσματος με SPF πάνω από 15, την επανεφαρμογή του αντηλιακού κάθε δύο ώρες και την ένδυση για την κάλυψη του δέρματος.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Dermatology.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βλάβες από τον ήλιο στα μάτια: Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 21 συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δέρμα: Πότε η ηλιοθεραπεία προκαλεί μετάλλαξη στο DNA

     



    ΣΧΟΛΙΑ