• ΥΓΕΙΑ

    ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Ταφόπλακα» για τους διαβητικούς ο νέος ΕΚΠΥ – Έρχονται κινητοποιήσεις (Upd)


    «Ταφόπλακα» για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

    O νέος ΕΚΠΥ, ο οποίος εισήχθη εσπευσμένα για αναθεώρηση στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ μετά από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία εν απουσία του προέδρου του Οργανισμού, Σωτήρη Μπερσίμη, ο οποίος βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι, χωρίς να λείψουν και οι αποχωρήσεις.

    Σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καταστροφικά για τους ανθρώπους με διαβήτη είναι όσα προβλέπονται στο άρθρο 47. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Παράγραφο 5, για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενους), οι μηνιαίες ταινίες μέτρησης σακχάρου και οι σκαριφιστήρες μειώνονται από 200 σε 150, ενώ οι βελόνες ινσουλίνης, παρά το πάγιο αίτημά μας για αύξηση της ποσότητάς τους, παραμένουν στις 100.

    Αντίστοιχα, στους ινσουλινοθεραπευόμενους, τους πάσχοντες δηλαδή από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που βρίσκονται σε αποκλειστική αντιμετώπιση της πάθησης με ινσουλίνη, οι χορηγούμενες βελόνες ανέρχονται σε 60 μηνιαίως, ποσότητα που είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες τους.

    Η βελόνα που βιδώνει στο στυλό ινσουλίνης, όπως και κάθε άλλη βελόνα πρέπει να χρησιμοποιείται μια και μόνο φορά. Οι παγκόσμιες επιστημονικές οδηγίες ορίζουν ότι άτομα με διαβήτη τύπου 1 για τον αποτελεσματικό αυτοέλεγχο και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους, πρέπει να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, προκειμένου να προλάβουν και να απομακρύνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αντίστοιχα οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα.

    «Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, έχοντας στο στόχαστρο των περικοπών το Διαβήτη από το 2017, βάλθηκε να μειώσει τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για το σακχαρώδη διαβήτη, αγνοώντας όλους εμάς τους πάσχοντες, καθώς και τα κόστη και τις συνέπειες που θα έχουν οι προτάσεις και αποφάσεις του στην υγεία μας!», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και συμπληρώνει:

    «Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δεν προτίθεται να εντάξει στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre.

    Προφανώς, την ίδια τύχη, θα έχουν όλες οι νέες τεχνολογίες που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής και της υγείας των ανθρώπων με διαβήτη.

    Συγκεκριμένα, στην πρόταση του νέου ΕΚΠΥ αναφέρεται ρητά ότι οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλουν συμμετοχή για το αναλώσιμο Υγειονομικό Υλικό και συγκεκριμένα για το σακχαρώδη διαβήτη: “Τα αναλώσιμα υλικά διαβήτη, όπως ταινίες μέτρησης, βελόνες, σκαριφιστήρες, τα αναλώσιμα συστημάτων καταγραφής γλυκόζης, συνδεδεμένα με την αντλία ή κάθε τύπο μηχανήματος που χρησιμεύει προς τούτο, με μηνιαία δαπάνη ισόποση με τη δαπάνη των ήδη χορηγούμενων ειδών μέτρησης, δηλαδή ταινίες σακχάρου και σκαριφιστήρες”.

    Όλοι στο χώρο του σακχαρώδη διαβήτη από την παραπάνω παράγραφο αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ότι, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις τους κατά τη τελευταία διετία, το σύστημα libre δεν πρόκειται να αποζημιωθεί ΠΟΤΕ στην Ελλάδα και επίσης πως όσοι χρησιμοποιούσαν αντλίες με συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ!», αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

    Όπως εξηγεί, στο άρθρο 48 παράγραφος Α, «Αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης», προστίθεται 10% συμμετοχή στον ασφαλισμένο για τη συσκευή, ενώ δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν αυτό ισχύει και για τα αναλώσιμά της.

    Παράλληλα, τονίζει ότι δεδομένο πλέον ότι θα υπάρξει πρόβλημα όχι μόνο στη διαθεσιμότητα των ήδη υπαρχόντων τεχνολογιών, όπως οι αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, αλλά κυρίως στη δυνατότητα επιλογής χρήσης τους από τα άτομα με διαβήτη.

    Τέλος, επισημαίνει ότι πουθενά δεν αναφέρεται η αποζημίωση των διαβητικών θεραπευτικών υποδημάτων, αλλά ούτε και οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο και το είδος υποδήματος που πρέπει να χορηγείται κατά περίπτωση, τη στιγμή που το διαβητικό πόδι, οδηγεί, ετήσια, σε χιλιάδες ακρωτηριασμούς.

    Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ οργανώνει την πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση, έξω από το Υπουργείο Υγείας, στις 27 Ιουνίου 2018.



    ΣΧΟΛΙΑ