• ΥΓΕΙΑ

    Πλημμελείς έλεγχοι, ελάχιστοι εμβολιασμοί, αντίο ανοσία

    Έλεγχοι για μέτρα κατά Covid -19: 278 παραβάσεις και 4 συλλήψεις

    Έλεγχοι για μέτρα κατά Covid -19: 278 παραβάσεις και 4 συλλήψεις


    Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι επιστήμονες μας είπαν αυτό που μαντεύαμε και φοβόμασταν καιρό τώρα.

    Ότι η ανοσία είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί φέτος το καλοκαίρι. Γίνονται ελάχιστοι εμβολιασμοί, οι έλεγχοι ενόψει ταξιδιών είναι πλημμελείς.

    Έκπληξη; Κάθε άλλο. Όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα σχέδιο που, δυστυχώς, κόντρα στην καλή πρόθεση και στην μεγάλη προσπάθεια, αποτυγχάνει…

    Ας ξεκινήσουμε από το κομμάτι των ελέγχων, μιας που όλοι εκφράζουν φόβους για το τι μέλλει γενέσθαι ενόψει Δεκαπενταύγουστου, αλλά και τις μέρες αμέσως μετά. Πληθαίνουν οι αναφορές ότι στα πλοία οι έλεγχοι είναι από πλημμελείς έως μηδενικοί.

    Η γράφουσα έχει πρόσφατη εμπειρία από ταξίδι στις Κυκλάδες. Στο λιμάνι της Ραφήνας όλα έγιναν κανονικά. Στηθήκαμε σε μεγάλες ουρές, έλεγξαν όλα τα χαρτιά και τα πιστοποιητικά μας, άφησαν απ’ έξω άτομα που η ισχύ του σελφ τεστ τους είχε λήξει. Το καράβι καθυστέρησε περίπου μία ώρα να φύγει, αλλά ταξιδέψαμε ήσυχοι, ότι όλα έγιναν σωστά.

    Ατάκες του τύπου «οι έλεγχοι έγιναν σχολαστικά, επειδή υπήρχαν τηλεοπτικές κάμερες στο λιμάνι», ειπώθηκαν από… κακοπροαίρετους. Ή μήπως όχι; Σε όλα τα λιμάνια, που έπιασε το πλοίο στη συνέχεια, το πλήρωμα ζητούσε από τα μεγάφωνα να προσκομίσουν οι επιβάτες στη γραμματεία τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Το έκαναν όλοι; Ουδείς γνωρίζει. Μάλλον ήταν στην διακριτική τους ευχέρεια – ατομική ευθύνη ξανά…

    Στην επιστροφή από το νησί στην Αθήνα απολύτως κανένας έλεγχος σε κανέναν. Ανάλογες ιστορίες αφηγούνται κι άλλοι, ενώ ακούσαμε ότι οι έλεγχοι γίνονται «δειγματοληπτικά».

    Ο κορονοϊός στις αποσκευές

    Η COVID-19 έχει εξελιχθεί σε νόσο των νέων. Προσβάλλει άτομα ηλικίας περίπου 29 ετών – το 56% των κρουσμάτων είναι κάτω των 34 ετών. Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί και πιθανά να φθάσει στο 90% (όπως είπε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος). Με αυτά τα δεδομένα, τι πιθανότητες υπάρχουν να μην νοσήσουν οι ανεμβολίαστοι; Απειροελάχιστες. Στις ΜΕΘ το 99% είναι ανεμβολίαστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Επιπλέον τι πιθανότητες υπάρχουν να φέρουν μαζί τους, επιστρέφοντας από τις διακοπές, τον κορονοϊό οι ταξιδιώτες; Πάρα πολλές. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 20 μέρες οι εισαγωγές διπλασιάστηκαν. Η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή, αλλά όχι μόνο λόγω εποχής.

    Ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι η εξάπλωση του κορονοϊού και η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα επιβάλλουν τη λήψη μέτρων, προκειμένου να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία, η υγεία του προσωπικού στις δομές Υγείας, στις δομές του ΕΣΥ και των πολιτών, οι οποίοι προσέρχονται στις δομές αυτές, για να λάβουν υπηρεσίες υγείας.

    Με αφορμή τις φωτιές, ορισμένοι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει πανδημίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει, άλλωστε, αναφέρει πως το μοντέλο μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων μπορεί να μεταβληθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μέσα σε όλα αυτά τα δυσοίωνα, που μυρίζουν καπνό και στάχτη, το στενό κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει τις συνθήκες μετάβασης στην πλήρη κανονικότητα, ώστε η χώρα να βρεθεί σε φάση επανεκκίνησης μέσα στον Σεπτέμβριο.

    Οψόμεθα…

    Διαβάστε ακόμη:

    Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων στο mononews: Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος από τα μικροσωματίδια

    COVID-19: Εντείνεται εκ νέου η ανησυχία – Άνοδος στους σκληρούς δείκτες

    Η πορεία της COVID-19 στη χώρα – Τι ισχύει αυτή τη στιγμή

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ