• ΥΓΕΙΑ

    Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων στο mononews: Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος από τα μικροσωματίδια

    Η Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Σταματούλα Τσικρικά


    Η δρ. Σταματούλα Τσικρικά, Πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ», Γραμματέας της Ομάδας Ελέγχου Καπνού της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, εξηγεί στο mononews πώς επηρεάζουν τα συστήματα του οργανισμού τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, απόρροια της πύρινες λαίλαπας, που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη χώρα μας.

    «Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις φωτιές. Και μπορεί στην Αττική τα τελευταία 24ωρα η εικόνα να είναι καλύτερη και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM2.5 να έχουν επανέλθει στα συνήθη επίπεδα για την εποχή, αλλά στις άλλες περιοχές της Ελλάδας, που εξακολουθούν να μαίνονται πυρκαγιές, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη», μας λέει η Δρ. Τσικρικά.

    «Βλέπουμε μια αποπνικτική εικόνα. Όταν εισπνέουμε το επικίνδυνο μείγμα από τις καύτρες και από τον καπνό, δημιουργείται ένας ερεθισμός. Αυτός ο ερεθισμός μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά εγκαύματα, που οδηγούν σε διασωλήνωση στα άτομα που βρίσκονται στο μέτωπο της φωτιάς. Ακόμη, όμως, και στον γενικό πληθυσμό μπορεί να παρατηρηθεί ερεθισμός και να παρουσιάσουν οι άνθρωποι δύσπνοια, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή».

    Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) 

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διάφορους ρυπαντές, όπως είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, τα αιωρούμενα σωματίδια, καθώς και άλλες ουσίες, οι οποίες απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της καύσης υλικών, όπως σκουπίδια, εγκαταλειμμένα υλικά ή οικίσκοι, που ενδέχεται να βρίσκονται εντός του πεδίου της πυρκαγιάς.

    Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια είναι πιθανόν να διεισδύσουν μέχρι το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (μέχρι τους πνεύμονες, δηλαδή). Όσο για τα μικρότερης διαμέτρου μικροσωματίδια, αυτά ενδέχεται να περάσουν και στην κυκλοφορία του αίματος. Η προσωρινή υπερσυγκέντρωση αυτών των ουσιών, καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου σε γειτνιάζουσες περιοχές, ενδέχεται να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα ή/και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στον γενικό πληθυσμό και ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    Οι πιο ευάλωτοι

    Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας είναι σαφής: «Κάποιες ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυοι, οι θηλάζουσες και άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα καρδιολογικά και αναπνευστικά, είναι περισσότερο επιρρεπή να παρουσιάσουν παροξυσμό της νόσου τους. Αυτά τα άτομα πρέπει να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον πνευμονολόγο τους, να ακολουθούν τις οδηγίες του και να μην εγκαταλείπουν τη θεραπεία τους. Αν χρειαστεί, δε, να μεταβούν σε κάποια δομή υγείας, για να τους παρασχεθεί η κατάλληλη ιατρική φροντίδα».

    Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί, ότι όλες οι χημικές ουσίες, που εκλύονται από την καύση των δέντρων, αποτελούν κίνδυνο κατηγορίας I για καρκινογένεση.

    Μέτρα προφύλαξης

    Στις περιοχές, που οι πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη, οι ειδικοί συστήνουν την αδιάλειπτη χρήση ενισχυμένης μάσκας.

    «Πρέπει να τοποθετούμε και να φοράμε σωστά την μάσκα υψηλής προστασίας ή να φοράμε δύο απλές χειρουργικές μάσκες, τη μία πάνω από την άλλη. Οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να μένουν κλειστά και οι άσκοπες μετακινήσεις να αποφεύγονται. Όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα, πρέπει να καλύπτουν παράθυρα και πόρτες με πετσέτες.

    Τις προηγούμενες μέρες στο λεκανοπέδιο εισπνεύσαμε, λόγω της φωτιάς, αιωρούμενα μικροσωματίδια 10 με 15 φορές περισσότερα από όσα επιτρέπει ο ΠΟΥ», υπογραμμίζει η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά.

    Αρκαδία: Ολονύχτια μάχη για να μην ξεφύγει η φωτιά στο όρος Μαίναλο

    Βόρεια Εύβοια: Σε ύφεση τα μέτωπα της πυρκαγιάς – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ