ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Τα σχέδια για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και τη χρήση μάσκας

  • NewsRoom
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης


Τα σχέδια της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τα οποία προς το παρόν είναι σε επίπεδο σκέψεων και σεναρίων, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας, ανέπτυξε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το πρωί της Τετάρτης.

Η απόφαση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ακολουθούν την πορεία της πανδημίας, το έχουμε πει αυτό. Πολλές φορές έχω εκφράσει και προσωπική θέση ότι κατ΄ ελάχιστον για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν θα έπρεπε να ακολουθούν μόνο την πανδημία, θα έπρεπε να ακολουθούν ότι είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει πανδημία. Θα πρέπει να υπάρχει υποχρέωση εμβολιασμού ανθρώπων που πρέπει να υπηρετούν την επιστήμη και να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας».

«Αυτό το οποίο έχουμε αποφασίσει είναι ότι ακολουθείται η πορεία της πανδημίας, συνέχισε. Σε μια πρώτη φάση, λοιπόν, για το σύνολο του προσωπικού που έχει μπει με Covid συμβάσεις, έχει δοθεί παράταση των συμβάσεων αυτών μέχρι 31/12 και αντίστοιχα τίθενται σε αναστολή και οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μέχρι τότε, αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης».

Τα σχέδια για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Ωστόσο, ο κ. Θ. Πλεύρης πρόσθεσε: «Αλλά από εκεί και πέρα παρακολουθώντας την πανδημία και αν και εφόσον δεν υπάρχουν συνθήκες να χρειάζεται ένα τέτοιο μέτρο, μπορεί να εξεταστεί. Όμως επειδή εμένα δεν μου αρέσει να τρέφω ελπίδες, η βασική θέση της Κυβέρνησης είναι ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε ότι η πανδημία μπαίνει σε φάση ότι δεν είναι πλέον πανδημία και συνεπώς θα παραμένουν σε αναστολή όσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας λέει αυτά τα δεδομένα».

Ίσως, να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι και να μπορούν να μας οδηγήσουν σε άλλες αποφάσεις αλλά αυτό είναι ένα εναλλακτικό σενάριο που θα ακολουθείται με την πορεία της πανδημίας, είπε.

«Το βασικό σενάριο και όταν συζητάμε για προετοιμασία εμβολιασμού το Σεπτέμβριο, όταν συζητάμε για ενίσχυση του συστήματος γιατί μπορεί να δεχθεί πίεση αν όχι όπως του τελευταίου χειμώνα αλλά αντίστοιχα άλλων χειμώνων που ήταν σε έξαρση κοινές γρίπες, όταν τα μοντέλα μας δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να καταλάβουν και οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ότι αυτοί θέτουν τον εαυτό τους εκτός συστήματος υγείας.

Και αν θέλουν εν μέσω πανδημίας να συμβάλλουν θα πρέπει να προστατευτούν και οι ίδιοι και οι συμπολίτες μας.

Συνεπώς χωρίς να μπορούμε να αποκλείουμε κάτι με βάση την πορεία της πανδημίας παραμένει το βασικό σχέδιο της Κυβέρνησης αυτό που είχε πει ότι όσο θα υπάρχει πανδημία θα είναι και σε αναστολή», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Σήμερα οι αποφάσεις για τις μάσκες

«Η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και όπως δείχνουν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν μπορεί να ανατραπεί, γι’ αυτό και αναμένουμε από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί την αναστολή της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ωστόσο θα υπάρχουν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένους χώρους όπως τα νοσοκομεία», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή, καθώς έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο.

Ο κ. Πλεύρης επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα ενόψει καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι όταν ανακοίνωσε τη σταδιακή άρση των μέτρων υπήρξε μία φοβερή αντιπολιτευτική επίθεση πως ερχόμαστε και άρουμε τα μέτρα κόντρα στις εισηγήσεις των ειδικών.

«Τρεις εβδομάδες μετά, καταλαβαίνει η αντιπολίτευση ότι έκανε λάθος, η πανδημία είναι σε ύφεση και δεν μπορεί να ανατραπεί αυτό στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών», είπε.

Ο υπουργός είπε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα συζητήσει σήμερα την αναστολή της υποχρεωτικότητας μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά θα υπάρξουν εξαιρέσεις βάσει των εισηγήσεων της επιτροπής σε κάποιους χώρους, όπως στα νοσοκομεία και σε μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου.

«Επειδή θεωρούμε ότι η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρου περιορισμού θέλουμε να ακούσουμε την εισήγηση και να μείνει η μάσκα εκεί που είναι απαραίτητη. Η φιλοσοφία μας είναι να πάμε σε χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο εκεί που είναι απαραίτητη», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος για τις μάσκες στα σχολεία, ο κ. Πλεύρης είπε πως βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την κα Κεραμέως και πως θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλείας και για τις πανελλαδικές εξετάσεις όχι τόσο για επιδημιολογικούς λόγους όσο για το να μην ασθενήσουν άτομα-υποψήφιοι τις ημέρες που δίνουν εξετάσεις.

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Πλεύρης είπε: «Αυτή τη στιγμή είναι αρκετά δύσκολο όταν μια ολόκληρη κοινωνία βλέπει ύφεση στην πανδημία, να χτυπάμε το “καμπανάκι” ότι από τον Σεπτέμβριο πρέπει να είμαστε έτοιμοι» και προσέθεσε ότι «με τα δεδομένα της Όμικρον θα υπάρξει πάλι πίεση στο ΕΣΥ, καθώς η πανδημία βρίσκεται εδώ και είναι σε μία άλλη φάση. Τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιασμός και να πάμε ίσως σε ένα εμβόλιο τύπου γρίπης που θα γίνεται εποχιακά».

Διαβάστε επίσης:

Agata Jakoncic: Ποια είναι η δυναμική CEO της MSD και πρόεδρος του PIF – Οι θέσεις της για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Υγεία – Η λατρεία της για τα παπούτσια

Σε καραντίνα 64χρονος μετά από κρούσμα candida auris στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΗρακλείουΣΧΟΛΙΑ