• ΥΓΕΙΑ

    Παράταση ισχύος στις συνταγές αντιγριπικών εμβολίων

    • Έφη Τσιβίκα
    εμβόλιο-γρίπη


    Στην παράταση της ισχύος των συνταγών που αφορούν στον αντιγριπικό εμβολιασμό, λόγω ανεπάρκειας των εμβολίων, προχώρησε το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

    Με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου, προς την ΗΔΙΚΑ «εγκρίνεται» η παράταση της εκτέλεσης των συνταγών αντιγριπικών εμβολίων, όπως ζήτησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) από τον ΕΟΠΥΥ με πρόσφατη επιστολή του.

    Την Τρίτη 22-10-2019, κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργείου Υγείας, το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης προσαρμόστηκε κατάλληλα ώστε, οι ανεκτέλεστες καθώς και οι νέες συνταγές, οι οποίες περιλαμβάνουν κάποιο από τα εμβόλια VAXIGRIP TETRA, FLUARIX TETRA και INFLUVAC TETRA και συνταγογραφούνται με εμπορική ονομασία, να μπορούν να εκτελούνται από το φαρμακείο  με οποιοδήποτε από τα παραπάνω εμβόλια υπάρχει διαθέσιμο.

    «Παρακαλούνται οι ιατροί να μη συνταγογραφούν τα συγκεκριμένα εμβόλια με εμπορική ονομασία.
    Η ισχύς των συνταγών που έχουν ήδη εκδοθεί  και περιέχουν κάποιο από τα ανωτέρω εμβόλια παρατείνεται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019. Σημειώνεται ότι θα πρέπει ο φαρμακοποιός να επιβεβαιώνει  εγγράφως, επί της συνταγής, ότι κατά τη εκτέλεσή της είχε παραγγείλει και δεν του έχει παραδοθεί οποιοδήποτε από τα αντιγριππικά εμβόλια», αναφέρει η ΗΔΙΚΑ σε σχετική ανακοίνωση.

    Η σημείωση αυτή ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ  καθώς υπήρχαν αναφορές εταιριών προς τον Οργανισμό ότι στις  περιοχές της Αττικής και του Πειραιά, τα φαρμακεία διέθεταν κάποιο από τα ανωτέρω εμβόλια.

    Οι υπηρεσίες του  ΕΟΠΥΥ αρχικά ήταν επιφυλακτικές στο αίτημα του ΠΦΣ καθόσον διαπίστωσαν ότι στα φαρμακεία του νομού Αττικής υπήρχαν διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια και κατόπιν και επισήμων αναφορών.

    Ο Π.Φ.Σ., την επομένη μέρα κατέθεσε, τουλάχιστον 20 δηλώσεις αντιπροσωπευτικών  Συλλόγων της χώρας, που ανέφεραν  το πρόβλημα της έλλειψης αντιγριπικών εμβολίων και αιτούνταν την παράταση ισχύος των συνταγών για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κόσμου που θα έπρεπε να μεταβεί και πάλι σε  γιατρό να του συνταγογραφήσει εκ νέου το εμβόλιο.

    “Διαπιστώνοντας την πραγματική διάσταση του προβλήματος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο  Υγείας  σύμφωνα με το αίτημα του ΠΦΣ και κατόπιν τούτου εκδόθηκε η εγκύκλιος”, αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

    Σημειώνεται, ότι ο ΠΦΣ έχει στείλει από τις 15 Οκτωβρίου επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιανάκο, με την οποία ζητούσε να δοθεί άμεση λύση, καθώς το 25% του εμβολίου Vaxigrip, το οποίο έχει διανεμηθεί από τις αρχές του μήνα έχει εξαντληθεί, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που αδυνατούν να το προμηθευτούν.

    Όπως ανέφερε στην επιστολή, η εταιρεία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διάθεση του εμβολίου και είναι η εταιρεία με τις μεγαλύτερες προπαραγγελίες για τη φετινή χρονιά, ενημέρωσε τον Σύλλογο πως το 75% των ποσοτήτων της πρόκειται να διανεμηθεί στις φαρμακαποθήκες στα τέλη Οκτωβρίου.

    Ο ΠΦΣ επεσήμανε ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αφορά στις συνταγές του αντιγριπικού εμβολίου που λήγουν, καθώς οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να τις εκτελέσουν.

    Η αντίδραση του ΕΟΦ ήταν άμεση, κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση» και «ψευδείς εντυπώσεις».

    «Η όποια παραπληροφόρηση περί ‘ανεπάρκειας’ ή ‘μη διαθεσιμότητας’ των εμβολίων δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις με κίνδυνο να οδηγηθούμε στην καθυστέρηση του εμβολιασμού και δη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού», τόνισε ο Οργανισμός σε σχετική ανακοίνωση.



    ΣΧΟΛΙΑ