• ΥΓΕΙΑ

    Παραλλαγή όμικρον: Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παρέχουν 70% προστασία από τη νοσηλεία

    • NewsRoom
    Εμβόλιο Pfizer

    Εμβόλιο Pfizer


    Δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 φαίνεται πως προσέφεραν 70% προστασία από τη νοσηλεία τις τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, έδειξε σήμερα μια μεγάλη μελέτη στον πραγματικό κόσμο σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της Όμικρον, καθώς η χώρα δίνει μάχη εναντίον μιας έξαρσης των μολύνσεων που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή.

    Η μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από το μεγαλύτερο νοτιοαφρικανικό φορέα ιδιωτικής υγειονομικής ασφάλισης, την Discovery Health, βασίζεται σε περισσότερα από 211.000 θετικά τεστ Covid-19 που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, περίπου 78.000 από τα οποία αποδόθηκαν στην Όμικρον.

    Τα 78.000 αποτελέσματα δεν είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον, πράγμα που σημαίνει ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την παραλλαγή, η οποία έχει χαρακτηριστεί “παραλλαγή ανησυχίας” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει περίπου 550 αλληλουχίες της Όμικρον. Από το Νοέμβριο η παραλλαγή αυτή είναι υπεύθυνη για το 78% των αλληλουχιών, για μεγαλύτερο δηλαδή ποσοστό απ’ ό,τι η παραλλαγή Δέλτα που κυριαρχούσε προηγουμένως.

    Από τη μελέτη στον πραγματικό κόσμο υπολογίσθηκε πως, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech προσέφεραν 70% προστασία από τη νοσηλεία στη διάρκεια της πρόσφατης έξαρσης των κρουσμάτων και 33% προστασία από τη μόλυνση.

    Τα ευρήματα της μελέτης είναι προκαταρκτικά

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί μια πτώση από την προστασία κατά 80% από τη μόλυνση και κατά 90% από τη νοσηλεία που ίσχυε για την παραλλαγή Δέλτα.

    Η Discovery Health επισήμανε πως τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά.

    Ωστόσο η Γκλέντα Γκρέι, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής (SAMRC), δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται πως προσφέρει καλή προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία την ώρα που κυκλοφορεί μια πολύ μεταδοτική νέα παραλλαγή.

    «Έχουμε ενθαρρυνθεί εξαιρετικά από τα αποτελέσματα», υπογράμμισε η Γκρέι σε δήλωσή της.

    Η ανάλυση δείχνει επίσης πως η προστασία από τη νοσηλεία διατηρείται σε όλες τις ηλικίες, στους ανθρώπους από 18 έως 79 ετών, με ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα προστασίας για τους ηλικιωμένους.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ