• ΥΓΕΙΑ

    Πάνω από 1 εκατ. Έλληνες έχουν υψηλή χοληστερόλη και δεν λαμβάνουν φάρμακα – Η εμπειρία του Κώστα Κόκλα


    Περίπου 3 εκατ. Έλληνες εκτιμάται ότι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Από αυτούς πάνω από 1 εκατ. δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, είτε επειδή είναι αδιάγνωστοι, είτε επειδή δεν ακολουθούν τη θεραπεία που τους σύστησε ο θεράπων ιατρός τους.

    Η περίσσεια κακής χοληστερόλης (LDL) εναποτίθεται στο αρτηριακό τοίχωμα και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την εμφάνιση θανατηφόρων ή μη καρδιοαγγειακών επεισοδίων. Αντίθετα, η καλή χοληστερόλη (HDL) δρα ευργετικά, καθώς αποτελεί έναν από τους μηχανισμούς του οργανισμού για να αντιμετωπίσει την περίσσεια της χοληστερόλης απομακρύνοντας την από την κυκλοφορία του αίματος.

    Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι τα περιστατικά θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις ξεπερνούν εκείνα από καρκίνο, με περισσότερους από 32 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να υποφέρουν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου κάθε χρόνο. Από αυτούς, ένας στους τρεις, είναι πιθανό να υποστεί δεύτερο επεισόδιο στο μέλλον. Ειδικά στην Ελλάδα, 20.000 εμφράγματα και 35.000 εγκεφαλικά συμβαίνουν ετησίως.

    «Η υψηλή LDL χοληστερόλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η ενημέρωση και η πρόληψη μπορούν να αποτρέψουν τη μετατροπή ενός χρόνιου ασυμπτωματικού νοσήματος σε επείγουσα κατάσταση απειλητική για τη ζωή», δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, Αν. Καθηγητής Παθολογίας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή εκστρατεία ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της υψηλής LDL χοληστερόλης, που διεξάγεται με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία “LDL Greece”.

    Το επιθυμητό επίπεδο της LDL-C, καθορίζεται από τον ιατρό, αφού πρώτα εξετάσει διάφορους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό. Υπάρχουν τρεις πιθανοί στόχοι (< 100 mg/dl, <70 mg/dl, 55 mg/dl). Ο σωστός στόχος για τον καθένα εξαρτάται από τον συνολικό κίνδυνο που διατρέχει για καρδιακή νόσο.

    «Η ενημέρωση για τους κινδύνους της υψηλής LDL χοληστερόλης είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και για το περιβάλλον τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία» δήλωσε ο κ. Θανάσης Κολοβός, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία.

    Πρεσβευτής της εκστρατείας είναι ο ηθοποιός Κώστας Κόκλας. Γνωστός για τις τηλεοπτικές και θεατρικές επιτυχίες του, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια είχε υποστεί έμφραγμα.

    “Το πρόβλημα είναι ότι δεν ακούμε το γιατρό μας όταν κάνει τη διάγνωση και μας δίνει θεραπεία. Είμαστε τυχεροί γιατί ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν λύσεις. Το βασικό είναι να λαμβάνει κανείς τα φάρμακά του και στη συνέχεια να ακολουθεί τις οδηγίες που περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής. Λίγες μέρες πριν κάνω τις τελευταίες εξετάσεις μου σταμάτησα το χάπι για την χοληστερόλη γιατί ο γιατρός επρόκειτο να μου αλλάξει φαρμακευτική αγωγή. Μέσα σε 4-5 μέρες η LDL μου αυξήθηκε κατά 30 μονάδες”, ανέφερε ο ηθοποιός.



    ΣΧΟΛΙΑ