ΥΓΕΙΑ

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Εκστρατεία για την εξάλειψη της βίας στα νοσοκομεία

  • NewsRoom


Εκστρατεία για την εξάλειψη της βίας στα δημόσια νοσοκομεία προανήγγειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με στόχο να προληφθεί η περαιτέρω εξάπλωση των ολοένα και περισσότερων περιστατικών που καταγράφονται στη χώρα μας.

«Το φαινόμενο της βίας στα νοσοκομεία στην Ελλάδα έχει πολύ μικρές διαστάσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα σποραδικά περιστατικά πυκνώνουν. Με δεδομένο ότι σε άλλες κοινωνίες το φαινόμενο είναι πιο συχνό και σε ορισμένες έχει έκταση τέτοια που να υπάρχουν ακόμα και φρουρούμενα νοσηλευτικά ιδρύματα (π.χ. στην Κίνα), αισθανόμαστε ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε πριν εξαπλωθεί», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ

Όπως επισημαίνει, οι χώροι άσκησης της Ιατρικής, πρέπει εξ ορισμού να είναι ασφαλείς και να δημιουργούν ένα περιβάλλον ηρεμίας. Οι ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό με σεβασμό, προσοχή και ψυχραιμία. «Γνωρίζουμε ότι οι γιατροί, ειδικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εργάζονται με αυτοθυσία για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών. Μας ανησυχούν οι αναφορές περιστατικών βίας εναντίον τους», τονίζει ο κος Εξαδάκτυλος.

Η πρωτοβουλία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ξεκινάει με τη διανομή και ανάρτηση ενημερωτικού υλικού στους χώρους των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας. Στόχος είναι η αποστολή να έχει ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα. Η εκστρατεία θα ακολουθήσει τα πρότυπα αντίστοιχων εκστρατειών μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών. Όπως για παράδειγμα στην Μεγάλη Βρετανία που αποσκοπεί στην ενημέρωση ασθενών, γιατρών και λοιπού προσωπικού για τα κρούσματα. Πέρα από την αυτονόητη καταδίκη, το φαινόμενο πρέπει να περιοριστεί με μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Πολιτεία.

«Τα μέτρα πρέπει να αφορούν κάθε μορφή βίας (λεκτική, σωματική, ληστείες κ.α.) και οι υπαίτιοι να τιμωρούνται με αυστηρότητα (χαρακτηρισμός του αδικήματος ως ιδιώνυμο) αλλά και οι χώροι να φυλάσσονται καλύτερα» καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας: Κρατήστε προς το παρόν τα βιβλιάρια υγείας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίτρινη Κάρτα: Τι είναι και γιατί πρέπει να την χρησιμοποιούν γιατροί και  ασθενείς