• ΥΓΕΙΑ

    Πανδημία: Τουλάχιστον 10 υφιστάμενα φάρμακα μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά του ιού

    • NewsRoom
    Πάτρα: Δέκα θάνατοι ασθενών σε γηροκομείο – Ανεμβολίαστοι οι επτά


    Τι αναφέρει η έγκυρη επιθεώρηση Nature

    Τουλάχιστον 10 διαφορετικές φαρμακευτικές χημικές ενώσεις, από αντικαρκινικές θεραπείες, μέχρι αντιψυχωτικά και αντισταμινικά φάρμακα, ίσως καταφέρνουν να αναχαιτίζουν την εξάπλωση του νέου ιού στον οργανισμό, υποστηρίζει διεπιστημονική μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς στις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

    Οι ερευνητές χαρτογράφησαν τις ανθρώπινες πρωτεΐνες με τις οποίες αλληλεπιδρά ο ιός μέσα στον οργανισμό, όταν μολύνει κύτταρα και δημιουργεί αντίγραφα, και έπειτα αναζήτησαν φαρμακευτικές χημικές ενώσεις που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό να χρησιμοποιήσει αυτές τις πρωτεΐνες.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν, 47 ενώσεις σε κυτταρικές καλλιέργειες είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τουλάχιστον 10 από τις οποίες περιέχονται ήδη σε εγκεκριμένα φάρμακα ή μελετάται η χρήση τους για διάφορες καταστάσεις, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά του ιού, που έχει προκαλέσει πάνω από 230.000 θανάτους ανά την υφήλιο.

    Σημειώνεται ότι, την περίοδο αυτή, τουλάχιστον 130 θεραπείες εξετάζονται κατά του νέου ιού σ’ ολόκληρο τον πλανήτη

    Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε χθες στην έγκυρη επιθεώρηση Nature, οι υποψήφιες φαρμακευτικές ενώσεις που μελετήθηκαν περιλαμβάνουν συστατικά φαρμάκων κατά αλλεργιών, όπως η κλεμαστίνη, το αντιψυχωτικό haloperidol και η υδροξυχλωροκίνη, που χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας.

    Παράλληλα, η μελέτη αποκάλυψε γιατί η υδροξυχλωροκίνη έχει συχνά τοξικές επιδράσεις στην καρδιά. Το φάρμακο, που έχει συχνά εγκωμιάσει ο Ντόναλντ Τραμπ, συνδέεται σ’ έναν υποδοχέα στα ανθρώπινα κύτταρα, που χρειάζεται ο ιός για να εισβάλει σ’ αυτά.

    Πλήττει, ωστόσο, μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στους καρδιακούς ιστούς, πράγμα που ίσως εξηγεί τις επιπτώσεις του στη λειτουργία της καρδιάς.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επίσης, ότι μια πειραματική φαρμακευτική χημική ένωση, το PB28, είναι 20 φορές ισχυρότερη από την υδροξυχλωροκίνη όσον αφορά στη στόχευση του υποδοχέα στα κύτταρα, αλλά δεν επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό την πρωτεΐνη στους καρδιακούς ιστούς.

    Η ορμόνη προγεστερόνη έδειξε επίσης να δρα κατά του ιού, κάτι που ίσως ρίχνει φως στους λόγους για τους οποίους οι άνδρες εμφανίζονται πιο ευάλωτοι στον ιό και συχνά νοσούν βαρύτερα από τις γυναίκες.

    Τέλος, μια άλλη φαρμακευτική χημική ένωση που βρέθηκε ότι έχει αντιική ιδιότητα ήταν η plitidepsin, που χρησιμοποιείται σε πειραματική αντικαρκινική θεραπεία και δοκιμάζεται αυτή την περίοδο κατά του ιού σε μελέτες στην Ισπανία.

    «Κάποια από τα φάρμακα και τις φαρμακευτικές ενώσεις μας είναι αρκετές φορές ισχυρότερα από την ρεμδεσιβίρη, τουλάχιστον σε εργαστηριακό επίπεδο», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης, Νίβαν Κρόγκαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Σαν Φρανσίσκο (UCSF).



    ΣΧΟΛΙΑ