• ΥΓΕΙΑ

    Παναγιώτης Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ) Delphi Forum: Πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο

    PREPARING FOR THE SECOND WAVE *Language: GreekPanagiotis Arkoumaneas, President, National Public Health Organization(EODY), GreeceAthanasios-Meletios Dimopoulos, Rector,National and Kapodistrian University of Athens, GreeceYannisTountas,Professor of Social and Preventive Medicine, University of Athens, Medical School, GreeceChair:Noni Karagianni, Journalist, Greece


    Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παραμένει καλή παρά την αύξηση των κρουσμάτων, ανέφερε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα νέου lockdown.

    Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στα νέα κρούσματα στα μαζικά τεστ που διενεργήθηκαν στον πληθυσμό αλλά και στις εισερχόμενες πτήσεις και τόνισε ότι οι αρχές παραμένουν σε εγρήγορση για τον εντοπισμό και τη διαχείρισή τους.

    «Τις τελευταίες ημέρες λόγω της παρέμβασης στην Ξάνθη και της εντατικοποίησης των ελέγχων στα αεροδρόμια παρουσιάστηκε μία αύξηση. Δεν εφησυχάζουμε είμαστε σε εγρήγορση, καθώς η άσκηση είναι πρωτόγνωρη και πολύπλοκη και πολυπαραγοντική. Δεν μπορεί να ανοίγει μία οικονομία μετά από ένα δίμηνο lockdown έτσι απλά και σίγουρα δεν γίνεται να μην ενέχει ρίσκο», υπογράμμισε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω του ότι η χώρα έχει πάρα πολλά νησιά παρουσιάζονται δυσκολίες τις οποίες προσπαθεί η πολιτεία να υπερκεράσει, με ενίσχυση του προσωπικού των δομών υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς και με αύξηση των τεστ, διαγνωστικών και αντισωμάτων.

    Αναφερόμενος στις εικόνες συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες δήλωσε ότι “περάσαμε από το ένα άκρο στο άλλο”, εξηγώντας ότι οι εικόνες 1000 ατόμων σε ένα μπαρ προκαλούν ανησυχία δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο, να ιχνηλάτηθούν τα ενδεχόμενα κρούσματα.

    Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας ανέδειξε τη σημασία των ελέγχων στις πύλες εισόδου, τονίζοντας τα αντικειμενικά προβλήματα που ανακύπτουν όταν πρέπει να ελεγχθούν εκατομμύρια κόσμου, διευκρινίζοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε χώρας από την οποία προέρχονται οι πτήσεις.

    “Είμαστε συνεργασία και με τους ειδικούς και με τα άλλα κράτη και ελπίζω η ανταλλαγή πληροφοριών να βελτιωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο, γιατί δεν υπάρχει μία κατάταξη άμεση και αποδεκτή από όλες τις χώρες”, δήλωσε.

    Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου που εγκυμονεί η χαλάρωση των μέτρων, καθιστώντας σαφές ότι εάν τηρούνται οι αποστάσεις, οι πολίτες φορούν τις μάσκες όπου πρέπει και αν πλένουν συχνά τα χέρια τους, δεν θα υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού.

    Α. Δημόπουλος: Όλοι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι

    Αναφερόμενος στο πιθανό 2ο κύμα της επιδημίας, ο Αθανάσιος  Δημόπουλος, Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, τόνισε το ρόλο που θα διαδραματίσει η εμπειρία που έχουμε πλέον όσον αφορά στον ιό και τη νόσο που προκαλεί, ενώ σημείωσε ότι δεν δεν υπάρχει καμία επιδημία στη σύγχρονη ιστορία που το 2ο κύμα να μην είναι σαφώς ηπιότερο από το πρώτο.

    “Έπρεπε να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε μια νέα ασθένεια, παράλληλα με την εξέλιξή της. Επομένως, σήμερα τα ελληνικά νοσοκομεία, οι ειδικές μονάδες, οι ΜΕΘ είναι πολύ περισσότερο εξοικειωμένες με την πάθηση, απ’ ότι ήταν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

    Επίσης, υπάρχει μία επάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή (μάσκες, γάντια κλπ) για το υγειονομικό προσωπικό το οποίο θα έρθει σε επαφή με τον ασθενή.

    Ακόμη και η εμπειρία του προσωπικού των νοσοκομείων, το οποίο καλείται να διερευνήσει περιστατικά με συμπτώματα κορονοϊού, είναι σημαντικός παράγοντας και για την προστασία του προσωπικού αλλά και για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών.

    Τέλος έχουμε πολύ πιο εξειδικευμένες θεραπευτικές αντιμετωπίσεις, με συνδυασμούς ιικής και υποστηρικτικής αγωγής”, σημείωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

    Γ. Τούντας: Εάν υπάρξει 2ο κύμα θα το αντιμετωπίσουμε

    “Είναι δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις για το αν θα υπάρξει 2ο κύμα και πολύ περισσότερο πότε θα υπάρξει, διότι ο κορονοϊός δεν είναι μόνο αόρατος αλλά και άγνωστος εχθρός”, τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    “Κάνουμε έμμεσες προσεγγίσεις με πολλά μοντέλα με πολλές αβεβαιότητες. Δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι για το τι έκταση έχει η επιδημία, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα και να μπορέσουμε να κάνουμε πιο αξιόπιστες προβλέψεις”, σημείωσε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιμετώπισή του εξαρτάται από το αν θα υπάρξουν φάρμακα και εμβόλια και από το πόσο θα ελέγξουμε την επιδημία τη στιγμή που βρίσκεται σε μεγάλη διασπορά για να μπορέσουμε να μειώσουμε μετά τη μετάδοσή της.

    “Υπάρχει επιδημία παγκοσμίως και είμαστε μέρος ενός οικοσυστήματος το οποίο επηρεάζεται από οτιδήποτε συμβαίνει οπουδήποτε γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός.

    Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τοπικές επιδημίες μέσα στο καλοκαίρι είτε λόγω τουρισμού, είτε λόγω συγχρωτισμού, κι εκεί θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να τα εντοπίσουμε γρήγορα τα κρούσματα, να ιχνηλατηθούν και να απομονωθεί η διασπορά”, τόνισε ο καθηγητής.

    Ο Γιάννης Τούντας εξήγησε ότι η μάχη μεταφέρεται πλέον από τα νοσοκομεία στην κοινότητα, μια μάχη με περισσότερες δυσκολίες, καθώς η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ο αδύναμος κρίκος  του συστήματος Υγείας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα, να καλυφθούν τα κενά, ειδικά στις τουριστικές περιοχές που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τη μεγαλύτερη πίεση, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως όποια κρούσματα παρουσιαστούν.

    “Δε με ανησυχεί ένα δεύτερο κύμα, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βοηθήσουμε όλοι τηρώντας τα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά αυτών των κρουσμάτων που θα είναι αυξημένα το επόμενο διάστημα. Η πολιτεία θα κληθεί να δώσει με λίγα εφόδια μια δύσκολη μάχη αλλά αν κρίνω από την αποτελεσματικότητα που δείξαμε όλοι μέχρι τώρα, νομίζω θα την κερδίσουμε”, κατέληξε ο καθηγητής.



    ΣΧΟΛΙΑ