• ΥΓΕΙΑ

    Τσιόδρας: Οριστική η απόφαση για τη χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό


    Οριστική είναι πλέον η απόφαση της αρμόδιας επιστημονικής Επιτροπής για τη σύσταση χρήσης υφασμάτινης μάσκας από το γενικό πληθυσμό, κατά τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιοριστικών μέτρων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, στην τακτική ενημέρωση της Πέμπτης (23/4/2020).

    Η Επιτροπή υιοθέτησε συστάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, προκειμένου να περιορίσει κατά το δυνατό τη μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικά άτομα ή ανθρώπους που βρίσκονται στο στάδιο λίγο πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός.  Η σύσταση αφορά στους κλειστούς χώρους, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σούπερ μάκρκετ, τα φαρμακεία κ.ά.

    Την απόφαση θα ακολουθήσει επικοινωνιακή στρατηγική, ώστε να αποφευχθεί η λάθος χρήση της και οι κίνδυνοι που αυτή συνεπάγεται.

    «Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τέτοιες μάσκες, θα πρέπει να καλύπτει πλήρως τη μύτη και το στόμα, να πλένει πάρα πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει, να την αφαιρεί με συγκεκριμένο τρόπο  ώστε να μην αγγίζει την μπροστινή επιφάνειά της, η οποία μολύνεται πολύ εύκολα. Εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης θα πρέπει να απορρίπτεται με ασφαλή τρόπο, ενώ εάν είναι επαναχρησιμοποιούμενη να πλένεται όσο το δυνατόν πιο συχνά με το σύνηθες απορρυπαντικό, σε 60 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε ο κος Τσιόδρας.

    Παράλληλα, τόνισε τη σημαντικότητα της κατανόησης των κινδύνων από τη χρήση μάσκας, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη μόλυνση με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίησή της, τη δυσκολία στην αναπνοή και την ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να προκαλέσει, η οποία αποτρέπει από τα πιο σημαντικά μέτρα, όπως είναι η υγιεινή των χεριών, η διατήρηση της απόστασης, η αποφυγή του συνωστισμού.

    Τέλος επεσήμανε ότι η χρήση της μάσκας συστήνεται μόνο ως συμπληρωματικό μέσο κατά την επόμενη φάση, με στόχο να μηδενιστούν εάν είναι δυνατόν οι ευκαιρίες μετάδοσης του ιού.

    «Η χρήση της μάσκας δεν καταργεί το απόλυτα απαραίτητο μέτρο του να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια μας, όσο μπορούμε περισσότερο. Όταν κάποιος χρησιμοποιεί μάσκα είναι πολύ εύκολο να μεταδώσει τον ιό εάν δεν έχει χρησιμοποιήσει αντισηπτικό στα χέρια του», υπογράμμισε ο καθηγητής.

    Σχετικά με το θέμα, αναμένεται να ακολουθήσουν περαιτέρω οδηγίες.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ