• ΥΓΕΙΑ

    Τρίτη δόση του εμβολίου: Ποιος είναι ο στόχος – Πότε θα γίνεται, από σήμερα τα ραντεβού


    Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 με την τρίτη δόση του εμβολίου.

    Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει το «πράσινο φως» για την τρίτη δόση του εμβολίου σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, η υγεία των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο.

    Έτσι, από χθες, περίπου 285.000 ανοσοκατεσταλμένοι πολίτες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν sms στο κινητό τους, προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους από σήμερα, οπότε ανοίγει η σχετική πλατφόρμα για τα ραντεβού.

    Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο (Pfizer/BionTech ή Μoderna), για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μία δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουν λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

    Όπως εξήγησε η κα Μαρία Θεοδωρίδου, η χορήγηση της τρίτης δόσης, πλην των ανοσοκατεσταλμένων – όπου μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού – μπορεί να χορηγείται σε διάστημα έξι έως οκτώ μηνών μετά τη δεύτερη δόση.

    Τρίτη δόση: Ποιους αφορά

    Έτσι η αναμνηστική δόση θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

    – Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

    – Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

    – Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

    – Καρκίνος υπό αγωγή.

    – Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.

    – Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.

    – Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

    Διαβάστε περισσότερα στο Healthstories.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΝΦΙΑ: Πώς θα υπολογίζεται από το 2022 – Τι προβλέπει το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση

    Cornelia Furse (Fidelity International): Πού επενδύει το νέο Sustainable Climate Solutions



    ΣΧΟΛΙΑ