• ΥΓΕΙΑ

    Ο Μαραθώνιος αντιστρέφει τη γήρανση της καρδιάς


    Η απόφαση να συμμετάσχει κανείς στο Μαραθώνιο θα μπορούσε να είναι το εισιτήριο για μια νεότερη και πιο υγιή καρδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Οι δρομείς που συμμετέχουν για πρώτη φορά στη διοργάνωση μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, γυρνώντας ουσιαστικά πίσω το χρόνο στο κυκλοφορικό σύστημα τους, αναφέρουν οι ερευνητές.

    «Η προπόνηση για έναν Μαραθώνιο – ακόμη και ως αρχάριος – έχει σημαντικά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα και είναι σε θέση να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της γήρανσης που εμφανίζεται στα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία κατά τέσσερα χρόνια», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια, Dr. Charlotte Manisty, σύμβουλος καρδιολόγος στο Ινστιτούτο Καρδιοαγγειακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και στο Κέντρο Καρδιάς Barts.

    Έξι μήνες προπόνησης για το Μαραθώνιο του Λονδίνου είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν πιο ελαστικά και πιο υγιή τα αιμοφόρα αγγεία των συμμετεχόντων στη μελέτη και μείωσαν την αρτηριακή πίεσή τους όσο και τα φάρμακα. Μάλιστα, τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για τα μεγαλύτερης ηλικίας ή λιγότερο γυμνασμένα άτομα.

    «Στην ουσία, η τακτική άσκηση μπορεί να θεωρηθεί πηγή νεότητας», δήλωσε ο Barry Franklin, διευθυντής Εργαστηρίων Καρδιακής Αποκατάστασης και Άσκησης στο νοσοκομείο William Beaumont, στις ΗΠΑ. «Αυτή η μελέτη δείχνει χωρίς αμφιβολία την αντιγηραντική δράση της».

    Οι επιστήμονες συμφωνούν  ότι όσοι  ξεκινούν προπόνηση για τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση αντοχής- ποδηλασία, κολύμβηση, τρίαθλο – θα μπορούσαν να αποκομίσουν παρόμοια οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

    Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές παρακολούθησαν 138 υγιείς μαραθωνοδρόμους οι οποίοι συμμετείχαν για πρώτη φορά στους Μαραθώνιους του 2016 και του 2017 στο Λονδίνο. Οι δρομείς κυμαίνονταν σε ηλικία από 21 έως 69 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη και ίση κατανομή μεταξύ των δύο φύλων.

    Έξι μήνες πριν ξεκινήσουν την προπόνηση καθώς και μετά την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για την αρτηριακή τους πίεση και την σκλήρυνση της αορτής τους.

    Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα προπόνησης για αρχάριους, το οποίο παρείχαν οι διοργανωτές και περιλάμβανε τρεις διαδρομές, μεταξύ περίπου 9,5 και 21 χλμ την εβδομάδα, που αυξάνονταν σε δυσκολία καθώς ο αγώνας πλησίαζε.

    Η προπόνηση μείωσε την συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεσή τους κατά 4 και 3 μονάδες, κατά μέσο όρο, ενώ παράλληλα βελτίωσε την ικανότητα της αορτής να διογκωθεί υπό πίεση κατά 9%. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το αποτέλεσμα αυτό ισοδυναμεί με την μείωση της ηλικίας των αορτών τους κατά τέσσερα έτη.

    «Είναι σημαντικό ότι τα επίπεδα άσκησης που απαιτούνται μπορούν εύκολα να επιτευχθούν από σχεδόν όλους. Μάλιστα, όσοι ήταν λιγότερο γυμνασμένοι φάνηκε να αποκομίζουν το μεγαλύτερο όφελος, υποδηλώνοντας ότι ακόμη και η μέτρια βελτίωση στη φυσική κατάσταση είναι πιθανό να έχει σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα», ανέφερε η Manisty.

    Σύμφωνα με την ίδια, ο καθορισμός ενός στόχου, όπως η συμμετοχή σε έναν Μαραθώνιο, μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να παραμείνει συνεπές σε ένα πρόγραμμα άσκησης και να το ενθαρρύνει επίσης να προβεί σε άλλες βελτιώσεις στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και ο καλύτερος ύπνος. Ωστόσο, αυτός ο στόχος δεν είναι απαραίτητο να είναι ο Μαραθώνιος. Η προπόνηση για διοργανώσεις οποιουδήποτε επιπέδου εξακολουθεί να παρέχει οφέλη για την υγεία.

    «Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με εκείνα άλλων μελετών που έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος έως και 50%, βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», σημειώνουν οι επιστήμονες.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology.



    ΣΧΟΛΙΑ