• ΥΓΕΙΑ

    Νοσοκομεία εκτός ελέγχου: Αυξάνονται συνεχώς οι νέες εισαγωγές – Θα αποδώσουν οι ενισχύσεις;

    νοσοκόμα σε μονάδα εντατικής θεραπείας


    Οι ασθενείς προσέρχονται μαζικά στα νοσοκομεία λόγω των υπερπολλαπλάσιων κρουσμάτων COVID-19, πιέζοντας αφόρητα τα νοσοκομεία, που είναι, πια, εκτός ελέγχου. Οι νέες εισαγωγές αυξάνονται δραματικά και το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν να αποδώσουν οι ενισχύσεις από τον ιδιωτικό τομέα…

    Τα περισσότερα νοσοκομεία «λυγίζουν» από την πίεση και αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση των τελευταίων ημερών. Πολύ, δε, περισσότερο που απουσιάζουν πολλοί υγειονομικοί λόγω νόσησης και λόγω καραντίνας. Υπενθυμίζουμε ότι συνολικά απουσιάζουν από το πόστο τους 2.500 υγειονομικοί, οι 1.200 από τους οποίους εργάζονται σε νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο Αττικής.

    Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τις 7.000, που είναι σε αναστολή, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι μέρες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και η πίεση και στις ΜΕΘ είναι μάλλον θέμα χρόνου.

    Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ήταν σαφής: «Από τις περίπου 650 εισαγωγές καθημερινά, ένα 30%-40% αφορά και σε ασθενείς με μετάλλαξη Δέλτα, άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ».

    Αυξάνονται συνεχώς οι νέες εισαγωγές

    Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι, πλέον, 612, από περίπου 300, που ήταν, λίγο πριν κλείσει ο Δεκέμβριος (ημερήσια μεταβολή +3.2%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς.

    Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη και η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το διήμερο 4 και 5 Ιανουαρίου σημειώθηκαν περί τις 1.235 νέες νοσηλείες. Οι νοσηλείες αυτές «θα φέρουν» νέες διασωληνώσεις και κατ’ επέκταση και θανάτους.

    Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στις 5/1 οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 593. Μια μέρα πριν, δηλαδή στις 4/1, στην επιδημιολογική έκθεση σημειωνόταν ότι οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας για τις 3/1 ήταν 641 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.

    Αυτά τα νούμερα αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, δεδομένου ότι ακόμη στις νέες εισαγωγές δεν έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις από τα ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

    Ενισχύσεις σε γιατρούς και σε κρεβάτια

    Η χώρα παραμένει στο «βαθύ κόκκινο». Η κυβέρνηση, για να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό, προχωρά από την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, σε επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών (επιστράτευση).

    Η απόφαση αφορά αρχικά σε γιατρούς της Μακεδονίας και αναμένεται η αντίστοιχη απόφαση για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών και στην Αττική.

    Στο ΦΕΚ, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναφέρεται πως η επίταξη αφορά σε γιατρούς ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2.

    Επιπλέον, με νέα απόφαση, που αναμένεται, θα υπάρξει πρόβλεψη επιστράτευσης και Παιδιάτρων, προκειμένου να στελεχωθούν οι δομές εμβολιασμού των παιδιών.

    Από τη Δευτέρα, εξάλλου, το «Σισμανόγλειου» θα λειτουργεί αποκλειστικά ως νοσοκομείο κάλυψης περιστατικών COVID-19.

    Στη «μάχη» με τα απλά περιστατικά θα βοηθήσει και το στρατιωτικό νοσοκομείο «ΝΙΜΙΤΣ» – συνολικά θα λειτουργήσουν στην Αττική περίπου 800 επιπλέον κλίνες COVID-19.

    Διαβάστε επίσης:

    Επίταξη γιατρών: Έτοιμα τα πρώτα «φύλλα πορείας» για ιδιώτες γιατρούς

    Διακεκριμένος καθηγητής ξεσπά: Η υπερχρήση των μοριακών τεστ (PCR) κάποιους βολεύει – Ναι στη συνταγογράφηση

    Ανησυχία για μεγάλη αύξηση διασωληνώσεων και θανάτων τις επόμενες μέρες – Ο γγ της ΟΕΝΓΕ στο Mononews



    ΣΧΟΛΙΑ