• ΥΓΕΙΑ

    Νίκος Σύψας: Χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να σχηματιστεί τείχος προστασίας

    • NewsRoom

    ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας


    Ως ένα πραγματικά καλό νέο  από την αρχή του εφιάλτη της πανδημίας χαρακτήρισε το εμβόλιο κατά της Covid-19 ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στον τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

    «Είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία που μας ταλαιπώρησε, μας βασάνισε και χάσαμε τόσους συμπολίτες μας», ανέφερε ο κ. Σύψας λίγο πριν ξεκινήσει και επίσημα η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ελλάδα.

    Ο κ. Σύψας διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι απόλυτα ασφαλές και απόλυτα αποτελεσματικό. Εξηγώντας την τεχνολογία mRNA του συγκεκριμένου εμβολίου ανέφερε: «Είναι ένα τόσο δα μικρό μόριο το οποίο μπαίνει στο σώμα μας, δίνει το μήνυμα να φτιάξουμε από την πρωτεΐνη του κορονοϊού αντισώματα και αμέσως μετά αυτοκαταστρέφεται και αυτοδιαλύεται».

    «Είναι ό,τι πιο ασφαλές έχει φτιάξει η τεχνολογία μας. Οι κλινικές μελέτες και η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς στον κόσμο δείχνουν την απόλυτη ασφάλειά του», πρόσθεσε ο καθηγητής.

    Σύμφωνα με τον κ. Σύψα για να σχηματιστεί ένα τείχος ανοσίας στον κορονοϊό θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού πληθυσμού. Σχετικά με το πότε μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο καθηγητής είπε ότι θα εξαρτηθεί από τον ανεφοδιασμό και από το πόσοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, «γιατί το εμβόλιο είναι προαιρετικό και έτσι πρέπει να είναι».

    Τόνισε ότι παρότι η Πολιτεία είναι πολύ πιο αισιόδοξη, ο ίδιος πιστεύει ότι θα χρειαστεί ενδεχομένως να φτάσουμε μέχρι το τέλος του έτους.

    Στο ερώτημα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα, ο κ. Σύψας απάντησε ότι αυτό είναι «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη». Η απόφαση θα ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

    Αν όλα πάνε καλά ενδεχομένως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, τόνισε ο καθηγητής εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμό για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών.

    «Αυτή η αντανάκλαση της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Σύψας.



    ΣΧΟΛΙΑ