ΥΓΕΙΑ

Μήπως το «τοξικό» άτομο είσαι τελικά εσύ; Πώς θα το καταλάβεις!


Οι τοξικοί άνθρωποι δηλητηριάζουν καθημερινά τη ζωή μας, γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να μένουμε μακριά από αυτούς. Τι γίνεται όμως όταν το δηλητήριο βγαίνει από τη δική μας «γλώσσα»;

Η αυτοκριτική είναι δύσκολο πράγμα και για να γίνει χρειάζονται «κότσια» (ή αλλιώς ψυχικό σθένος). Παρόλο που είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων να την αποφεύγουν μεθοδικά, ένα «χαστούκι» από στοιχεία που δείχνουν ότι αυτοί έχουν τελικά το πρόβλημα, μπορεί να είναι αρκετό για να τους πείσει να μπουν στην διαδικασία.

Πολλές συμπεριφορές παγιώνονται χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε και δεν είναι λίγες οι φορές που πέφτουμε από τα σύννεφα κρίνοντας τον ίδιο μας τον εαυτό.

 

Σημάδια που δείχνουν ότι ενδεχομένως να είστε ένα τοξικό άτομο

  1. Για όλα τα προβλήματά σας φταίνε οι άλλοι

Το νούμερο ένα σημάδι ενός τοξικού ατόμου είναι η μετάθεση της ευθύνης για πράγματα που πηγαίνουν στραβά σε οποιονδήποτε άλλον του είναι βολικό. Αλήθεια, ποιες είναι οι πιθανότητες σε όλες τις διαμάχες και διαφωνίες που είχατε, να μην φταίγατε ποτέ εσείς; Είναι εξαιρετικά απίθανο και παρόλο που αυτή η πεποίθηση αυτο-εξυπηρετεί, έχει ως αποτέλεσμα την αποξένωση από τους άλλους.

2. Λέτε συνεχώς πράγματα «από πίσω»

Αν και κάθε γκρίνια δεν αξίζει μια αντιπαράθεση, πρέπει να είστε πρόθυμοι και ικανοί να συζητήσετε τα προβλήματα με τους ανθρώπους, όταν είναι απαραίτητο. Μια τέτοια συμπεριφορά αρμόζει σε κάθε ώριμο ενήλικα. Εάν, αντί γι’ αυτό προτιμάτε να τα λέτε «από πίσω», πιθανόν σας λείπουν οι διπλωματικές ικανότητες και να αντιμετωπίζετε τα ζητήματα με έναν «παιδικό» τρόπο.

3. Σας αρέσει να «αναμασάτε» τις συζητήσεις

Κάποιες φορές, τα λόγια των άλλων αξίζουν επανεξέταση. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει κανένα κρυμμένο μυστικό νόημα σε αυτά που εκφράζουν. Η επιλογή σας να τα αναλύετε είναι απλώς μια τάση σας να βλέπετε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και να τα παραβλέπετε όταν είναι υπαρκτά.

4. Παίρνετε (πολλά) περισσότερα από όσα δίνετε

Κανείς δεν εκτιμά έναν φίλο που είναι «εκεί» μόνο στα καλά, αλλά είναι εύκολο να πέσει ο ίδιος στην παγίδα. Αν θυμάστε τους φίλους, την οικογένειά σας και τους συνεργάτες σας, μόνο όταν θέλετε κάτι (και εξαφανίζεστε όταν έρθει η ώρα να ανταποδώσετε), λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι αυτό θα έχει –αργά ή γρήγορα- αρνητική επίδραση στη ζωή σας.

 

5. Έχετε εχθρούς

Αν δεν είστε πολιτικός, τότε ποιος πραγματικά θα μπορούσε να ήταν ο λόγος για να έχετε εχθρούς στη ζωή σας; Είναι φυσιολογικό να περνούν άνθρωποι από τη ζωή μας, σε διάφορες χρονικές στιγμές και να την επηρεάζουν με διάφορους τρόπους (το ίδιο ισχύει και για εμάς). Αλλά αν μπορείτε να ονομάσετε κάποιους από αυτούς «εχθρούς», τότε είτε έχετε εμπλακεί σε σοβαρές  εχθροπραξίες (κακό), είτε φαντάζεστε ότι έχετε εχθρούς (επίσης κακό).

6. Έχετε frenemies

Το να έχει κανείς frenemies είναι χειρότερο από το να έχει γνήσιους εχθρούς. Ποιο θα μπορούσε να είναι το όφελος μιας στενής επιφανειακά σχέσης όταν δεν συμπαθεί ο ένας τον άλλον; Σίγουρα δεν μπορεί να είναι κάτι υγιές ή θετικό. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που εμπλέκονται σε μια τέτοια σχέση.

7. Έχετε γνωστούς αλλά όχι φίλους

Εάν από τη ζωή σας έχουν περάσει άπειρες γνωριμίες, αλλά κανένας πραγματικός φίλος, τότε η καλύτερη εξήγηση είναι ότι υπάρχει κάτι που κάνει τους ανθρώπους να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας. Εάν έχετε κάνει προσπάθειες να μετατρέψετε κάποιες από αυτές τις γνωριμίες σε φιλία, χωρίς αποτέλεσμα, είναι πιθανό να υψώνετε «κόκκινες σημαίες», χωρίς να το συνειδητοποιείτε. Ποιος θέλει να αναπτύξει σχέσεις με κάποιον που φαίνεται ήδη σαν να έχει περισσότερα προβλήματα από ό,τι αξίζει;

8. Σας αρέσει το δράμα

Κανενός η ζωή δεν είναι πάντα ρόδινη, ωστόσο, το «δράμα» θα πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, πλασάρετε την ζωή σας σαν αρχαία τραγωδία τότε, εκτός του ότι πρέπει να το «κοιτάξετε»- το πιθανότερο είναι να καταλήξετε ο μοναδικός πρωταγωνιστής αλλά και ο μοναδικός θεατής της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νευρογενής ανορεξία: Η νόσος που «πήρε» τη Νανά Καραγιάννη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανησυχείτε υπερβολικά; Δείτε τι κάνετε στον οργανισμό σας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 5 ενδείξεις ότι οδεύετε προς την κατάρρευση


ΣΧΟΛΙΑ