• ΥΓΕΙΑ

    Μαντιλάκια αντιμετωπίζουν την πρόωρη εκσπερμάτιση -Νέα μελέτη


    Μία νέα, εύκολη «θεραπεία» ενδέχεται να έχουν σύντομα στη διάθεσή τους οι άνδρες που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση. Όπως δείχνει νέα μελέτη, τα ειδικά εμποτισμένα με ήπιο αναισθητικό (βενζοκαϊνη) μαντιλάκια, φαίνεται  να βοηθούν στην μείωση του προβλήματος που αφορά εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο.

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία (AUA), η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η πιο κοινή μορφή ανδρικής σεξουαλικής δυσλειτουργίας, που επηρεάζει περίπου έναν στους τρεις άνδρες, ηλικίας 18 έως 59 ετών. Οι φαρμακευτικές θεραπείες που υπάρχουν σήμερα περιορίζονται σε ειδικές κρέμες και σπρέι. Και παρότι η βενζοκαΐνη και άλλα αναισθητικά έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την θεραπεία της κατάστασης, η χρήση τους σε μαντιλάκια είναι κάτι νέο.

    Τι σημαίνει όμως «πρόωρη εκσπερμάτιση»; Όπως εξηγεί ο δρ David Samadi διευθυντής ουρολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Lenox Hill, στη Νέα Υόρκη, πρόκειται για την εκσπερμάτιση που «έρχεται» σε λιγότερο από 2 λεπτά μετά τη διείσδυση.

    Η νέα μελέτη – που χρηματοδοτήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρία Veru Healthcare – περιελάμβανε 21 άνδρες που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα και οι οποίοι βρίσκονταν σε μονογαμικές ετερόφυλες σχέσεις.

    Οι 15 από αυτούς χρησιμοποίησαν τα μαντιλάκια, τα οποία περιείχαν 4% βενζοκαΐνη, ενώ οι υπόλοιποι έξι έλαβαν μαντιλάκια χωρίς αναισθητικό (placebo).

    «Μετά από δύο μήνες, οι άνδρες στην ομάδα θεραπείας παρουσίασαν σημαντική βελτίωση του προβλήματός τους, σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας εικονικού φαρμάκου», δήλωσε η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Ridwan Shabsigh, ο οποίος ειδικεύεται στη σεξουαλική υγεία των ανδρών στη Νέα Υόρκη.

    «Η μελέτη αυτή είναι ενθαρρυντική αναδεικνύοντας έναν  νέο και καινοτόμο τρόπο μείωσης των συμπτωμάτων της πρόωρης εκσπερμάτισης», δήλωσε απ’ την πλευρά του ο εκπρόσωπος της AUA, δρ Tobias Kohler.

    «Η κατάσταση ενδέχεται να οδηγήσει σε μια σειρά επιπτώσεων που σχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις σεξουαλικές σχέσεις. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα μαντιλάκια βενζοκαΐνης 4% είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τη αντιμετώπιση της πιο κοινής μορφής σεξουαλικής δυσλειτουργίας μεταξύ των ανδρών»,  σημείωσε ο ίδιος.

    Ωστόσο,  ο δρ Samadi ανέδειξε και ένα δυνητικό μειονέκτημα: την επίδραση της βενζοκαΐνης στην παρτενέρ και ειδικότερα στον οργασμό. «Τα τοπικά αναισθητικά μπορεί να απορροφηθούν μέσω του κολπικού τοιχώματος και να μειώσουν την αίσθηση της συντρόφου εάν δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό. Ωστόσο, στη μελέτη δεν αναφέρθηκε απουσία οργασμού», τόνισε ο δρ Samadi.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στις 13 Μαΐου, σε συνάντηση της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Μετασυνουσιακή δυσφορία: Πώς εξηγούν οι επιστήμονες την… κατάθλιψη μετά το σεξ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ξηρός καρπός που βελτιώνει το σπέρμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Stealthing: Μια νέα μορφή σεξουαλικής επίθεσης (video)



    ΣΧΟΛΙΑ