• ΥΓΕΙΑ

    Έκκληση καρκινοπαθών και ογκολόγων για πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα


    Με τεράστια αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου όλοι οι σύλλογοι καρκινοπαθών, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα.

    Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της εταιρείας ROCHE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. να αποσύρει το ογκολογικό σκεύασμα Cotellic από τη θετική λίστα, εξαιτίας της απόφασης του υπουργείου Υγείας να επιβάλει υποχρεωτική έκπτωση 25% σε όλα τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, αναδρομικά από 1/1/2017, οι καρκινοπαθείς κάνουν έκκληση προς όλους τους φορείς να αναλάβουν άμεσα τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα διασφαλίσουν ότι οι Έλληνες ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα και θα εξασφαλίσουν ότι όλοι οι ασθενείς που λαμβάνουν σήμερα το συγκεκριμένο φάρμακο θα εξακολουθήσουν να το λαμβάνουν απρόσκοπτα, μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

    Ανησυχίες εκφράζει και η επιστημονική κοινότητα, με την Εταιρία Ογκολόγων -Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) να κάνει λόγο για ένα καινοφανές φαινόμενο στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, το οποίο μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και για άλλα φαρμακευτικά ή τεχνολογικά προϊόντα, ανησυχία την οποία έχουν εδώ και καιρό εκφράσει και οι  εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

    Σύμφωνα με την ΕΟΠΕ, θα πρέπει όλοι, γιατροί, ασθενείς, εταιρείες και Πολιτεία να αρχίσουν να παίρνουν ρεαλιστικές, βασισμένες στις επιστημονικές αποδείξεις αποφάσεις, με το κόστος-αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων να αποτελεί κεντρική προτεραιότητα.

    «Κάνουμε έκκληση στη φαρμακευτική βιομηχανία και στους πολιτικούς υγείας να ξανασκεφθούν τις θέσεις τους, αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες, προσαρμόζοντας την ατζέντα ανάπτυξης, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων κατάλληλα, με σκοπό την απρόσκοπτη διάθεση των καινοτόμων φαρμάκων στους Έλληνες ασθενείς», αναφέρουν οι ογκολόγοι-παθολόγοι σε σχετική ανακοίνωσή τους.

    Πάντως, ο υπουργός Υγείας  έχει διαβεβαιώσει  τους πολίτες ότι θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η συνέχιση της θεραπείας  όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε  αγωγή με το ογκολογικό φάρμακο Cotellic και έχει εγγυηθεί  τη φαρμακευτική  κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη.

    Από την άλλη πλευρά, η εταιρία ROCHE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για τη δωρεάν διάθεση του σκευάσματος σε όλους τους ασθενείς που θα βρίσκονται υπό αγωγή τη στιγμή που το προϊόν θα αποσυρθεί από τη θετική λίστα έως και την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, έχοντας προβεί στην κατάθεση σχετικού αιτήματος στον Ε.Ο.Φ.

    Την περασμένη Πέμπτη, εκπρόσωποι των συλλόγων ογκολογικών ασθενών συναντήθηκαν με τον υπουργό, προκειμένου να ενημερωθούν τόσο για τις  προσπάθειες   του  υπουργείου  Υγείας να  αποτραπεί η απόσυρση του συγκεκριμένου φαρμάκου,  όσο και για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, όσον αφορά την αποζημίωση των νέων φαρμάκων  για το μελάνωμα (μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ ).

    Προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις αλλά και να ζητήσει στήριξη, ο υπουργός Υγείας, έστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Υγείας της ΕΕ και την Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του ΠΟΥ. Ο κ. Ξανθός, αναγνώρισε  τα προβλήματα και τις παρενέργειες των μέτρων λιτότητας  στη φαρμακευτική αγορά, τόνισε ωστόσο ότι έχουν μεταβατικό χαρακτήρα.

    «Δεδομένου ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΠΟΥ Ευρώπης  όσο και καθεμία και καθένας από εσάς έχουμε επανειλημμένα επισημάνει την αξία των σταθερών, βιώσιμων και αξιόπιστων συστημάτων υγείας για την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών και τη δίκαιη ανάπτυξη των κοινωνιών μας, έκρινα απαραίτητη την ενημέρωση σας για το θέμα. Η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα να αναπτύξουν οι χώρες μας ισχυρές και συστηματικές συνεργασίες στο πεδίο  της φαρμακευτικής πολιτικής, οι οποίες θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους  δύναμη και θα  αποτρέπουν την εκδήλωση  αθέμιτων εταιρικών πρακτικών, που δεν αρμόζουν ειδικά στον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα  του φαρμάκου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.

    Εντωμεταξύ, η φαρμακοβιομηχανία, καλεί για ακόμη μία φορά το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει άμεσα τα οριζόντια, φοροεισπρακτικά και δυσβάσταχτα μέτρα και να προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων, διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αποτραπούν οι κίνδυνοι και οι τραγικές επιπτώσεις της νέας φαρμακευτικής πολιτικής στους Έλληνες ασθενείς και το δημόσιο σύστημα Υγείας.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Άρχισαν τα «όργανα»: Τέλος στην αποζημίωση ογκολογικής θεραπείας βάζει το χαράτσι στα νέα, καινοτόμα φάρμακα
      
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Pharma Innovation Forum: Οι πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου επιβεβαιώνουν ότι έχει χαθεί η ισορροπία
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Roche Hellas: Δωρεάν η παροχή του Cotellic στους ασθενείς υπό αγωγή



    ΣΧΟΛΙΑ