• Business

    ΣΦΕΕ: Απαραίτητη η συνεργασία πολιτείας – φαρμακευτικού κλάδου

    • NewsRoom

    κ. Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ


    Την θέση του απέναντι στις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου εξέφρασε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ύστερα από την απόφαση του υπουργείου Υγείας να απορρίψει την αίτηση που υπέβαλλε η φαρμακευτική εταιρία Roche Hellas, για απόσυρση του ογκολογικού σκευάσματος Cotellic από τη θετική λίστα.

    Ο ΣΦΕΕ δηλώνει ότι θα παραμείνει προσηλωμένος στη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμα φάρμακα με προστιθέμενη θεραπευτική αξία, καθώς και της βιωσιμότητας των εταιριών μελών του και του δικαιώματός τους να λειτουργούν σε ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.

    «Πολιτεία και φαρμακευτικός κλάδος θα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά με πραγματική διάθεση κατανόησης και συνεργασίας, ώστε να διατηρηθεί και σήμερα και στο μέλλον το δικαίωμα όλων των ασθενών στην Ελλάδα να έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες που η επιστημονική πρόοδος τους προσφέρει», αναφέρει ο ΣΦΕΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του προηγούμενου μήνα, η Roche  Hellas, αιτήθηκε την απόσυρση του ογκολογικού σκευάσματος Cotellic (cobimetinib) από τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς σύμφωνα με την εταιρία η επιβολή υποχρεωτικής έκπτωσης 25% για τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, καθιστά τη διάθεσή του στη χώρα μη βιώσιμη.

    Δέκα ημέρες μετά, με υπουργική απόφαση που υπέγραφε ο Ανδρέας Ξανθός η αίτηση της εταιρίας απορρίφθηκε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ειδικά δημόσιας υγείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Roche Hellas: Δωρεάν η παροχή του Cotellic στους ασθενείς υπό αγωγή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρχισαν τα «όργανα»: Τέλος στην αποζημίωση ογκολογικού σκευάσματος βάζει το χαράτσι στα νέα, καινοτόμα φάρμακα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Στοπ» στην απόσυρση του Cotellic από τη Θετική Λίστα έβαλε το Υπ.Υγείας

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ