• ΥΓΕΙΑ

    ΕΔΕ: Δεν ζητάμε αποκλειστική διαχείριση του διαβήτη


    Διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας- Ένωσης Ενδοκρινολόγων Ελλάδος (ΕΕΕ-ΠΕΕ), περί επιδίωξης για «κατ’ αποκλειστικότητα» εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) των παθολόγων και παιδιάτρων, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία (ΕΔΕ).

    Η ΕΕΕ-ΠΕΕ ισχυρίζεται ότι κατά παράβαση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, που αναγνωρίζουν τον ΣΔ ως αναπόσπαστο τμήμα της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας, η ΕΔΕ κατέθεσε εισήγηση στην Επιτροπή Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για να αναλάβουν αποκλειστικά παθολόγοι και παιδίατροι την εξειδίκευση στη νόσο (δείτε την εισήγηση εδώ).

    Το προεδρείο της ΕΔΕ απ΄την πλευρά του ναι μεν παραδέχεται ότι διεκδικεί θεσμοθετημένη εξειδίκευση στον ΣΔ για τους παθολόγους και τους παιδιάτρους, τονίζει όμως ότι η ΕΔΕ ουδέποτε έχει ισχυρισθεί  ότι στόχος της είναι η αποκλειστική διαχείριση του ΣΔ από τις δύο αυτές ειδικότητες.

    Όπως ανέφεραν οι ομιλητές σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ΕΔΕ, ειδικά όσον αφορά στους ενδοκρινολόγους, προ διετίας είχε γίνει πλήρης συμφωνία μεταξύ του τότε διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕ-ΠΕΕ και της ΕΔΕ να προχωρήσει η εξειδίκευση, περιλαμβάνοντας και παθολόγους και ενδοκρινολόγους, ωστόσο, το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΕ-ΠΕΕ υπαναχώρησε και αρνήθηκε.

    «Ο ΣΔ διεθνώς εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο τριών ειδικοτήτων (Ενδοκρινολογίας – Παθολογίας – Παιδιατρικής) αλλά πλέον και των γενικών γιατρών οι οποίοι ασκούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ειδικότερα, ο Διαβήτης αποτελεί διεθνώς ένα από τα κορυφαία γνωστικά αντικείμενα στην ειδικότητα της Παθολογίας αφού προσβάλλει όλα τα συστήματα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕ, κ. Γιώργος Δημητριάδης, τονίζοντας ότι οι παθήσεις δεν είναι «αποκλειστική ιδιοκτησία» καμιάς ειδικότητας. «Κάτι τέτοιο δεν έχει επιστημονική βάση και συνιστά συντεχνιακή συμπεριφορά. Αυτό ισχύει φυσικά και για τον ΣΔ, όπου ο κάθε ασθενής έχει συνοσηρότητες από όλα τα συστήματα (καρδιαγγειακό, νευρικό, πεπτικό σύστημα, νεφρούς, ακόμα και την ψυχική σφαίρα) και επομένως εμπίπτει σαφέστατα στο γνωστικό αντικείμενο της Εσωτερικής Παθολογίας, μητρικής ειδικότητας όλων των υπολοίπων», συμπλήρωσε ο κ. Δημητριάδης.

    Όπως δήλωσαν ο κ. Δημητριάδης και τον Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ κ. Ανδρέας Μελιδώνης, «η ΕΔΕ έχει από 10ετίας απευθύνει προτάσεις συνεργασίας για να διευθετηθεί το ζήτημα της σωστής εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη, ενός τόσο πολύπλοκου νοσήματος, που ξεπερνάει τα όρια ενός μόνο οργάνου και άπτεται ολόκληρου του οργανισμού. Εμείς επιζητούμε να μπουν κανόνες και να τεκμηριώνεται η ειδική γνώση του χειρισμού του Διαβήτη για το συμφέρον της εκπαίδευσης και πάνω από όλα των ασθενών μας».

    Το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ, ενώ ενδοκρινολόγοι από όλη την Ελλάδα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του.

    Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, η Διαβητολογία δεν είναι αναγνωρισμένη στη χώρα μας ούτε ως τίτλος ιατρικής ειδικότητας, ούτε ως τίτλος ιατρικής εξειδίκευσης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι αναγνωρισμένη ούτε ως τίτλος ανεξάρτητης από την Ενδοκρινολογία ειδικότητας, ούτε ως τίτλος ιατρικής εξειδίκευσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αντιδράσεις για την «κατ’ αποκλειστικότητα» περίθαλψη των διαβητικών από παθολόγους και παιδιάτρους

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  ΗΔΙΚΑ: Νέα, ενοποιημένη database των ασθενών στα νοσοκομεία

      

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΠΟΣΣΑΔΙΑ: Δεν επιβαρύνονται οι πάσχοντες από τις μειώσεις ΕΟΠΥΥ στον προϋπολογισμό υλικών διαβήτη

     



    ΣΧΟΛΙΑ