• ΥΓΕΙΑ

    O Δημήτρης Σκαρμούτσος μαγειρεύει για τα άτομα με κοιλιοκάκη – Εκδήλωση για το κοινό

    • NewsRoom
    Σκαρμούτσος Δημήτρης

    Δημήτρης Σκαρμούτσος


    Διοργανώνοντας μια μεγάλη γιορτή για την κοιλιοκάκη, γιορτάζουν και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο (16 Μαΐου) η Dr. Schär και η Cana Laboratories. Στόχος, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πάθηση.

    Η εκδήλωση θα διεξαχθεί τo Σάββατο, 20 Μαΐου 2017 από τις 17:00-21:00 στον πολυχώρο πολιτισμού «Αθηναΐς» (http://www.athinais.com.gr/el/). Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν: μαγειρικό show με προϊόντα χωρίς γλουτένη από τον διακεκριμένο chef Δημήτρη Σκαρμούτσο (https://www.facebook.com/schaer.gr/videos/1530597336950652/) καθώς και ενδιαφέρουσες διαλέξεις και επικοινωνία με το κοινό από εξειδικευμένους γιατρούς και διατροφολόγους για τη νόσο. Στον πολυχώρο θα φιλοξενηθεί, επίσης, έκθεση φωτογραφίας «Gluten Free σπιτικό πιάτο» από την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης. Παράλληλα, η μασκότ των προϊόντων Schär, Milly θα απασχολήσει δημιουργικά τα παιδιά.

    Τέλος, οι επισκέπτες θα γευτούν νόστιμες δημιουργίες και σνακ χωρίς γλουτένη από
    τη Dr. Schär. Παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο ηθοποιός, Πάρις Λύκος. Την εκδήλωση θα κλείσει η τραγουδίστρια, Έλενα Στρατηγοπούλου με το συγκρότημά της.

    Σημειώνεται ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν, ωστόσο απαιτείται προεγγραφή στο www.schaer.com/athens.

    H κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη είναι μία χρόνια ανοσο-εξαρτώμενη φλεγμονή του λεπτού εντέρου, η οποία πυροδοτείται από την έκθεση στη γλουτένη σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

    Η κοιλιοκάκη πολύ συχνά είναι ασυμπτωματική και για το λόγο αυτό πολλοί αργούν να διαγνωσθούν. Βάσει στατιστικών υπολογίζεται ότι 1 στους 100-200 πάσχει από κοιλιοκάκη, ωστόσο η πλειονότητα παραμένει αδιάγνωστη με συνέπεια να υφίστανται καθημερινά τις συνέπειες της νόσου. Η νόσος μπορεί να θεραπευτεί μέσω υιοθέτησης μιας διατροφής από την οποία απουσιάζει παντελώς η γλουτένη.

    4 συμβουλές για τους πάσχοντες

    1. Η αυστηρή δια βίου διατροφή χωρίς γλουτένη είναι η μοναδική θεραπεία κατά της κοιλιοκάκης.
    2. Καταναλώνετε αποκλειστικά τρόφιμα τα οποία είναι σίγουρα ελεύθερα γλουτένης. Το σύμβολο του διαγραμμένου σταχυού στα προϊόντα εγγυάται την απουσία γλουτένης.
    3. Πάρα πολλά τρόφιμα είναι από τη φύση ελεύθερα γλουτένης: οι πατάτες, το καλαμπόκι, το ρύζι, τα αυγά, το κρέας, το ψάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα. Προσέξτε, ωστόσο, τον κίνδυνο ανάμειξης κατά την παρασκευή των ελεύθερων γλουτένης προϊόντων.
    4. Διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τον κατάλογο των συστατικών: η γλουτένη κρύβεται σε πολλά τρόφιμα.



    ΣΧΟΛΙΑ