• ΥΓΕΙΑ

    Social Jet lag: Πώς ο «ύπνος του σαββατοκύριακου» μπορεί να σας αρρωστήσει


    Για τους περισσότερους το πρωινό εγερτήριο δεν είναι μια ευχάριστη διαδικασία και ο ύπνος το σαββατοκύριακο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Άλλοι επειδή θέλουν να βγουν, άλλοι επειδή θέλουν να δουν μια ταινία και άλλοι επειδή απλώς θέλουν να κάνουν κάτι για το οποίο δεν έχουν χρόνο  τις καθημερινές, κοιμούνται αργά και ξυπνούν αργότερα απ’ ό,τι συνήθως, προκειμένου να αναπληρώσουν το βραδινό ύπνο που έχασαν.

    Κι ενώ φαίνεται ότι πρόκειται για μια αθώα συνήθεια, όπως δείχνει νέα μελέτη, η κατάσταση αυτή, γνωστή ως «social jet lag», σχετίζεται με χρόνια κόπωση, ευερεθιστότητα, ακόμη και με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

    Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στις ΗΠΑ, κάθε ώρα «social jet lag» σχετίζεται με αύξηση κατά 11% της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών παθήσεων,  ανεξάρτητα από τη διάρκεια του ύπνου και τα συμπτώματα της αϋπνίας, τα οποία σχετίζονται τόσο με το social jet lag όσο και με την υγεία.

    Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Michael A. Grandner, διευθυντή του Προγράμματος Ύπνου και Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson, εξέτασαν στοιχεία από 984 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 22 και 60 ετών. 

    Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να αποτελεί μια αποτελεσματική, σχετικά απλή και φθηνή προληπτική θεραπεία για τις καρδιακές παθήσεις καθώς και για πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

    Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου συστήνει στους ενήλικες να κοιμούνται επτά ή περισσότερες ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση για να προάγουν τη βέλτιστη υγεία. Εκτός από την επαρκή διάρκεια, ο υγιής ύπνος απαιτεί καλή ποιότητα, κατάλληλο ωράριο και τακτικότητα.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το jet lag  με την παχυσαρκία, την αθηροσκλήρωση και τον διαβήτη.

    Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αναβιώνουν ασθένειες του παρελθόντος. Αιτία, οι κακές συνήθειες!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πόση ηλιοθεραπεία χρειάζεται για να παραχθεί αρκετή βιταμίνη D

      

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δείτε με ποιον καρκίνο συνδέεται o ανεπαρκής ύπνος



    ΣΧΟΛΙΑ