• HealthStories.gr

    Πώς να καθαρίζετε τα νύχια σας

    • NewsRoom
    Καθαρισμός νυχιών

    Καθαρισμός νυχιών


    Η κατάλληλη υγιεινή χεριών και ποδιών περιλαμβάνει και το πως να καθαρίζετε σωστά τα νύχια σας.

    Η βρωμιά και παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να συσσωρευτούν κάτω από τα νύχια και έτσι να μεταδίδονται διάφορες μολύνσεις. Η τήρηση των οδηγιών και η διατήρηση της καλής υγιεινής των νυχιών βοηθά στον περιορισμό των επιπλοκών.

    Τα νύχια των χεριών και των ποδιών αποτελούνται ως επί το πλείστον από μια ουσία γνωστή ως κερατίνη.

    Τα υγιή νύχια συνήθως περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά όπως ομοιόμορφο μέγεθος και σχήμα καθώς και λεία και λαμπερή εμφάνιση. Υπάρχουν πολλές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα νύχια και μπορούμε να αποτρέψουμε ορισμένες παθήσεις διατηρώντας τα νύχια καθαρά και στεγνά.

    Δεν είναι ασυνήθιστο κάτω από τα νύχια να υπάρχει βρωμιά, βακτήρια, μύκητες και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Η σωστή φροντίδα και υγιεινή των νυχιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης ανεπιθύμητου υλικού και της μετάδοσης ασθενειών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι, νερό και μια μαλακή βούρτσα νυχιών για αποτελεσματικό καθάρισμα κάτω από τα νύχια.

    Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν τον καθαρισμό των νυχιών κάθε φορά που πλένουμε τα χέρια, όπως αναφέρει το medicalnewstoday.com.

    Συνήθως, αυτό περιλαμβάνει το τρίψιμο της κάτω πλευράς των νυχιών με σαπούνι, νερό και μια βούρτσα νυχιών. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να το βρίσκουν πιο εύκολο να καθαρίσουν τα νύχια τους κατά τη διάρκεια του ντους .

    Ομοίως, για τους γονείς που καθαρίζουν τα νύχια των παιδιών, συνιστάται η χρήση ενός συνδυασμού σαπουνιού, νερού και μιας μαλακής βούρτσας νυχιών ή οδοντόβουρτσας για να διατηρείται καθαρή η κάτω πλευρά του νυχιού.

    Επιπλέον, ένα άτομο θα πρέπει επίσης να καθαρίζει σχολαστικά όλα τα εργαλεία περιποίησης νυχιών πριν από τη χρήση.

    Γιατί οι άνθρωποι πρέπει να καθαρίζουν τα νύχια τους;

    Όπως εξηγεί μια μελέτη του 2017, είναι πολύ εύκολο να μεταδωθούν ακούσια παθογόνα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες από τα χέρια στο σώμα μέσω των ματιών, του στόματος ή του δέρματός. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο τρίβει τα μάτια του, τρώει τα νύχια του, τρώει με τα χέρια ή ξύνει το δέρμα του.

    Τα νύχια των χεριών μπορεί επίσης να περιέχουν μια σειρά από βακτήρια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μακρύτερα νύχια, τα οποία είναιπιο πιθανό να μεταφέρουν βρωμιά. Τα καθαρά νύχια φιλοξενούν λιγότερα παθογόνα μικρόβια.

    Εκτός από τα βακτήρια, στα παθογόνα που υπάρχουν κάτω από τα νύχια μπορούν επίσης να είναι και οι μύκητες. Για παράδειγμα, ένας τύπος μυκήτων γνωστός ως δερματόφυτα προκαλεί λοιμώξεις των νυχιών και μπορεί να οδηγήσει σε ονυχόλυση.
    Οι μολύνσεις των νυχιών μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό και πάχυνση των νυχιών και να αυξήσουν τις πιθανότητες για σπάσιμο ή ράγισμα.

    Επιπλέον, το CDC αναφέρει ότι οι λοιμώξεις από σκώληκες μπορεί να προκύψουν και από την κακή υγιεινή των νυχιών. Πρόκειται για έναν τύπο παράσιτου που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της στοματικής οδού. Αυτό προκύπτει από τη μεταφορά μολυσματικών ωαρίων από τον πρωκτό στο στόμα κάποιου, η οποία μπορεί να συμβεί απευθείας με το χέρι.

    Ως εκ τούτου, η άσκηση καλής υγιεινής των νυχιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας ποικιλίας παθήσεων των νυχιών.

    Συμβουλές περιποίησης νυχιών

    Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά τις ακόλουθες συμβουλές για τη διατήρηση υγιών νυχιών:

    • να είναι πάντα καθαρά και στεγνά
    • κόβετε τα νύχια σε ευθεία γραμμή
    • χρησιμοποιώντας μια μυτερή λίμα για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιές στο νύχι
    • μην τρώτε τα νύχια
    • κόβετε τα νύχια τακτικά
    • φοράτε παπούτσια που ταιριάζουν σωστά και δεν σας πιέζουν
    • φοράτε σαγιονάρες σε δημόσιες πισίνες και ντους

    Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της απολύμανσης των εργαλείων περιποίησης νυχιών και εφιστά την προσοχή σε τυχόν αλλαγές στο χρώμα, την υφή ή το σχήμα του νυχιού, καθώς αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει μόλυνση.

    Επιπλέον, συνιστάται σωστή τεχνική όταν κάποιος κόβει τα πετσάκια γύρω από τα νύχια.

    Τα πετσάκια είναι το λεπτό στρώμα δέρματος που αναπτύσσεται γύρω από το νύχι. Το κόψιμο αυτής της περιοχής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

    Πώς να καθαρίζετε τα νύχια των ποδιών

    Αν και είναι μικρότερη η πιθανότητα να ταξιδέψουν παθογόνοι οργανισμοί από τα πόδια σε άλλα μέρη του σώματος, είναι σημαντικό να ακολουθείτε σωστή υγιεινή και να τα καθαρίζετε τακτικά για να αποτρέψετε την εμφάνιση λοιμώξεων.

    Ο καθαρισμός των νυχιών των ποδιών ακολουθεί παρόμοιες οδηγίες με τα χέρια, αλλά μπορεί να είναι ελαφρώς πιο δύσκολος λόγω της θέσης των ποδιών. Είναι σημαντικό να αποστειρώνετε τον εξοπλισμό και να χρησιμοποιείτε κατάλληλες τεχνικές κοπής.

    Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τη χρήση αιχμηρών εργαλείων για τον καθαρισμό κάτω από τα νύχια των ποδιών τους και να στεγνώνουν τα πόδια τους μετά τον καθαρισμό για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε λειτουργία το finddoctors.gov.gr για ραντεβού σε δημόσια δομή ή με ιδιώτη γιατρό

    ΕΟΔΥ: Αλλαγές στην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της covid-19

    Πόσο προστατεύει τελικά η τέταρτη δόση για την COVID-19 – Αυξημένες οι μολύνσεις διεθνώς



    ΣΧΟΛΙΑ