• ΥΓΕΙΑ

    Εμβόλιο για διαβήτη τύπου 1 – Ξεκινούν οι δοκιμές σε ανθρώπους το 2018


    Ένα εμβόλιο που θα στοχεύει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 1 σχεδιάζεται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους μέσα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Τάμπερε, στην Φινλανδία.

    Για περισσότερα από 20 χρόνια οι ερευνητές εργάζονταν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που αποσκοπεί στην προστασία του οργανισμού από έναν ιό, ο οποίος αποτελεί έναυσμα για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 1.

    Η έρευνα έχει ήδη δώσει στοιχεία που συνδέουν τον ιό κοξάκι Β1 (coxsackievirus B1), ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των εντεροϊών, με μια αυτοάνοση αντίδραση που έχει ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να στρέφεται προς τον εαυτό του, καταστρέφοντας τα Β κύτταρα του παγκρέατος.

    Το πάγκρεας δεν είναι σε θέση, πλέον, να παράγει ινσουλίνη, η οποία χρησιμοποιείται από τα κύτταρα του οργανισμού για την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα, οδηγώντας σε διαβήτη τύπου 1, ο οποίος αναλογεί στο 5% των ασθενών με διαβήτη.

    Το εμβόλιο δεν θα θεραπεύει τον διαβήτη τύπου 1, αλλά θα παρέχει ανοσοποίηση έναντι του  συγκεκριμένου ιού.

    Το 2014, ο καθηγητής Heikki  Hyöty, από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου,  διαπίστωσε ότι έξι στελέχη της ομάδας Β των ιών κοξάκι συνδέθηκαν με τον διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά. Η μελέτη του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λιγότερο από το 5% των παιδιών που έχουν μολυνθεί από τον ιό κοξάκι Β1 θα εκδηώσουν διαβήτη τύπου 1. Και παρόλο που το ποσοστό ακούγεται μικρό, στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει εκατοντάδες νέους παγκοσμίως, που αναπτύσσουν τη νόσο κάθε χρόνο λόγω αυτού του ιού και ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος εάν και άλλα στελέχη της ομάδας του ιού βλάπτουν, επίσης, τα βήτα κύτταρα.

    Μετά από επιτυχείς δοκιμές σε ποντίκια, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές μέσα στο 2018.

    Tο εμβόλιο θα προστατεύει, επίσης, από λοιμώξεις που προκαλούνται από εντεροϊούς όπως κοινό κρυολόγημα, μυοκαρδίτιδα, μηνιγγίτιδα και λοιμώξεις των αφτιών. Ωστόσο δεν αναμένονται αποτελέσματα εντός των επόμενων 8 ετών.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαβήτης τύπου Ι: Μπορεί μια ίωση να είναι η αιτία;
       
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαβήτης τύπου Ι: Είναι ασφαλής η οδήγηση; – Ηλεκτρονική εφαρμογή απαντά
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαβήτης: Τατουάζ  μετράει το σάκχαρο αλλάζοντας χρώμα

     



    ΣΧΟΛΙΑ