• ΥΓΕΙΑ

    Αυτά τα επαγγέλματα αυξάνουν τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα

    • Έφη Τσιβίκα
    αρθρίτιδα


    Ορισμένα επαγγέλματα ενδέχεται να θέτουν τους εργαζόμενους σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, προειδοποιούν Σουηδοί ερευνητές. Όπως διαπίστωσαν στη μελέτη τους επιβλαβείς παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία, μπορούν να συμβάλλουν στην παθογένεση της νόσου.

    Γενικότερα, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας προκαλώντας αυτοάνοσες αντιδράσεις σε ευπαθή άτομα.

    Προκειμένου να εξεταστεί το κατά πόσο μπορεί να εμπλέκεται η έκθεση σε ορισμένους επαγγελματικούς κινδύνους στην ανάπτυξη της νόσου, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα ανέλυσαν πληροφορίες από 3522 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και από μια ομάδα ελέγχου 5580 ατόμων, που συλλέχθηκαν κατά την περίοδο 1996-2014.

    Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εργάζονταν στον τομέα των κατασκευών διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε σχέση με όσους δούλευαν σε άλλους τομείς. Από αυτούς, οι εργαζόμενοι στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια από την ομάδα αναφοράς, ενώ οι χτίστες και οι μπετατζήδες διέτρεχαν τριπλάσιο κίνδυνο.

    Οι ερευνητές ανέφεραν, επίσης, ότι όσοι εργάζονται με υλικά το μέταλλο και το ξύλο, ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο από την ασθένεια.

    Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή τη σχέση σε επιβλαβείς αερομεταφερόμενους παράγοντες. Οι ουσίες που ενδέχεται να εμπλέκονται περιλαμβάνουν το ορυκτέλαιο, τον αμίαντο, την σκόνη κλωστοϋφαντουργίας, τα φυτοφάρμακα, τους διαλύτες και τους ρύπους της κυκλοφορίας. Επικρατέστερη, αναδείχθηκε το διοξείδιο του πυριτίου, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί προηγουμένως ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου, ωστόσο, για τις  υπόλοιπες απαιτείται περαιτέρω έρευνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

    Όσον αφορά στις γυναίκες, ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο παρουσίασαν οι πρακτικές νοσηλεύτριες και οι τραυματοφορείς, με τους ερευνητές να εικάζουν ότι αυτές οι θέσεις εργασίας είναι σωματικά απαιτητικές και αυτός ενδέχεται να είναι ο λόγος που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας.

    Εντούτοις, στον τομέα των κατασκευών δεν φάνηκε να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από τον σχετικά μικρό αριθμό γυναικών που εργάζονται σε αυτόν τον κλάδο, σε σύγκριση με τους άνδρες.

    Και στα δύο φύλα, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που σχετίζονται με τη νόσο, όπως το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ, το εκπαιδευτικό επίπεδο και ο δείκτης μάζας σώματος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα επαγγέλματα παραμένουν υπεύθυνα για για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Arthritis Care & Research.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρθρίτιδα: Προσοχή στα «ύποπτα» συμπτώματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι μισοί άνθρωποι με άγχος υποφέρουν από χρόνιο πόνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κολύμπι: Οι παθήσεις που ωφελούνται και τα μυστικά για καλύτερο αποτέλεσμα



    ΣΧΟΛΙΑ