• ΥΓΕΙΑ

    Καρκίνος του δέρματος: Το φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο κατά 50%


    Η καθημερινή κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φρούτου (για τους επιστήμονες) ή λαχανικού (για άλλους) φάνηκε να μειώνει κατά το ήμισυ την ανάπτυξη όγκων καρκίνου του δέρματος σε εργαστηριακή μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

    Όπως έδειξαν τα ευρήματά της, τα αρσενικά ποντίκια των οποίων το 10% της καθημερινής διατροφής αποτελούταν από σκόνη ντομάτας για 35 εβδομάδες και στη συνέχεια εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία, παρουσίασαν  κατά 50% μείωση των όγκων του καρκίνου του δέρματος, σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν τρέφονταν με ντομάτα.

    «Η θεωρία πίσω από τη σχέση μεταξύ ντομάτας και καρκίνου είναι ότι τα καροτενοειδή, οι χρωστικές ουσίες που δίνουν στη ντομάτα το χρώμα της, μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από τη φθορά που προκαλεί η UV ακτινοβολία», δήλωσε η Jessica Cooperstone, ερευνήτρια από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας της Διατροφής στο Κολλέγιο Τροφίμων, Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών, του Οχάιο και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

    Προγενέστερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αρσενικά ποντίκια αναπτύσσουν όγκους νωρίτερα μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και ότι οι όγκοι τους είναι περισσότεροι, μεγαλύτεροι και πιο επιθετικοί. Στη συγκεκριμένη μελέτη, ωστόσο, δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στον αριθμό των όγκων για τα θηλυκά ποντίκια.

    «Αυτή η μελέτη μας έδειξε ότι πρέπει να εξετάζουμε το φύλο όταν διερευνούμε διαφορετικές προληπτικές στρατηγικές. Αυτό που λειτουργεί στους άνδρες μπορεί να μην λειτουργεί πάντα εξίσου καλά στις γυναίκες και αντίστροφα», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Tatiana Oberyszyn, καθηγήτρια Παθολογίας και μέλος του Ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου, του Οχάιο.

    Προηγούμενες κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση πάστας τομάτας, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμποδίσει τα ηλιακά εγκαύματα, ίσως χάρη στα καροτενοειδή που έχουν εναποτεθεί στο δέρμα των ανθρώπων που την έχουν καταναλώσει.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, το λυκοπένιο, το κύριο καροτενοειδές στις ντομάτες, έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό αυτών των χρωστικών. Ωστόσο, όταν συγκρίνεται το λυκοπένιο που χορηγείται από την τροφή με αυτό που χορηγείται από συνθετικό συμπλήρωμα, οι ντομάτες εμφανίζονται πιο αποτελεσματικές στην αποφυγή της ερυθρότητας μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, υποδεικνύοντας ότι άλλες ενώσεις τους μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

    Οι επιστήμονες διερευνούν επί του παρόντος ενώσεις ντομάτας -εκτός από το λυκοπένιο- που μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος είναι οι πιο συχνοί από όλους τους καρκίνους, με περισσότερες νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο από τους καρκίνους του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, σε συνδυασμό.

    Παρά το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, αυτοί οι καρκίνοι είναι δαπανηροί, παραμορφωτικοί και τα ποσοστά τους αυξάνονται, σύμφωνα με το Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

    «Εναλλακτικές μέθοδοι για συστημική προστασία, πιθανώς μέσω διατροφικών παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του κινδύνου για ασθένειες που σχετίζονται με το δέρμα, θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικό όφελος. Τα τρόφιμα δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορούν ενδεχομένως, κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, να μεταβάλουν την ανάπτυξη ορισμένων ασθενειών», δήλωσε ο Cooperstone.

    Η νέα μελέτη, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να μεταβάλουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Scientific Reports.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου – Τι δείχνουν νέες μεγάλες μελέτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό πρέπει να είναι το μεγαλύτερό σου γεύμα για να χάσεις βάρος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φρούτα και λαχανικά: Τα 4 χρώματα και τα οφέλη του καθενός για την υγεία



    ΣΧΟΛΙΑ