• ΥΓΕΙΑ

    Τι κοινό έχει η Ιατρική του Ιπποκράτη με τις κινεζικές θεραπείες;

    • NewsRoom


    Η σχέση της Ιατρικής του Ιπποκράτη με τις κινεζικές θεραπείες θα μπει στο “μικροσκόπιο”, κατά τη διάρκεια του 1ου  Ελληνοκινεζικού Συνεδρίου Υγείας με τίτλο “1st Hellenic Chinese Congress on Health- From Hippocratic and Traditional Chinese Medicine towards Medical and Pharmaceutical Technologies”.

    Το Συνέδριο, το οποίο το οποίο ξεκινά τις εργασίες του σήμερα, στην Αθήνα και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 14/05, θα επικεντρωθεί σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία και την εξέλιξη των φαρμάκων από βότανα και φυσικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται στη γη.

    Στόχος του είναι η σύνδεση της φιλοσοφίας των δυο πολιτισμών όσο αφορά στην υγεία αλλά και η γεφύρωση των δύο ιατρικών πρακτικών με τις σύγχρονες τεχνολογίες.

    Σε συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του συνεδρίου, ο κ. Γεώργιος Π. Χρούσος, Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Διευθυντής, Α’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, και Επικεφαλής, Εδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, τόνισε στην ομιλία του ότι οι αρχαίες Ιατρικές είχαν σχέση με τον έλεγχο του stress, το οποίο οταν γίνεται distress, ειναι καταστροφικό για τον οργανισμό, καθως προκαλει χρόνιες παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

    ippokratis

    Επίσης, αναφέρθηκε στην έννοια της ισονομίας ή ομοιόστασης, την οποία χρησιμοποιούσε τόσο η αρχαία ελληνική όσο και η κινεζική ιατρική, με το Qi στην δεύτερη να αντικατοπτρίζει ουσιαστικά την ομοιόσταση. Συνεπώς, και για τις δύο ιατρικές προϋπόθεση για να είναι κάποιος υγιής είναι να υπάρχει αρμονική ισορροπία μεταξύ των στοιχείων και των ιδιοτήτων της ζωής.

    Σύμφωνα με τον Καθηγητη κύριο Γεώργιο Χρούσο, υπήρχαν 3 φιλοσοφικά ρεύματα την εποχή εκείνη, οι Σκεπτικοί, οι Επικούρειοι και οι Στωικοί, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την έννοια του stress, ενώ παράλληλα και η θρησκεία του βουδισμού στην Κίνα θεωρεί ως κεντρικό στοχο για τον άνθρωπο την επίτευξη της ψυχικής αταραξίας.

    Σχέση της Ελλάδας με την Κίνα υπάρχει από τότε που οι πρώτοι καλόγεροι μετεδωσαν τον βουδισμό στην Κίνα, οι οποίοι ήταν ή Έλληνες ή Ελληνοποιημένοι Ινδοί, προερχόμενοι από το βασίλειο του Μενάνδρου.

    Επίσης, κοινό μεταξύ των δύο πολιτισμών είναι το γεγονος οτι και οι αρχαίοι Έλληνες, οπως και οι Κινεζοι χρησιμοποιούσαν στην θεραπεία ασθενών πολλά βότανα, ορισμένα εκ των οποίων είχαν παρόμοιες ή και τις ίδιες ενεργές ουσίες. Ο κώδικας του Διοσκουρίδη, ο οποιος διασώζεται, εμπεριέχει πολλά απο τα βότανα που χρησιμοποιούσε η αρχαία Ελληνική Ιατρική.

    Ο κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής Φαρμαμακογνωσίας του τμήματος Φαρμακολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στήν ομιλία του ανέφερε ότι η παραδοσιακή Ιατρική, βασικό θέμα με το οποίο πραγματεύεται το Συνέδριο, είναι το πιο σημαντικό κοινό μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας – Κίνας.

    Ο κώδικας του Διοσκουρίδη αποτέλεσε τη βάση της φαρμακοποιίας στην Ευρώπη μέχρι την υπαρξη και των συνθετικων φαρμακων, ενω σημερα το 70% των φαρμάκων  βασίζονται στα φυτά. Παράλληλα, η Κινεζική παραδοσιακή θεραπευτική υπήρχε με μια αντίστοιχη φιλοσοφία.

    Ωστόσο με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να κατανοήσουμε την σύσταση ενός βοτάνου, τις ουσίες τις οποίες περιεχέι, να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για ένα πολυδύναμο φάρμακο, για το οποίο, όμως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην χρήση του επειδή μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τον μηχανισμό δράσης των βοτάνων και μόνο αν καταφέρουμε αυτό μπορούμε να φτιάξουμε πολύ αποτελεσματικά φάρμακα. Στην Κίνα ο τομέας αυτός είναι πολύ πιο ανεπτυγμένος και μέσω της διαδικασίας αυτής έχουν γίνει μελέτες δημιουργώντας σύγχρονα φάρμακα.

    yin yang

    Ο κ. Ευάγγελος Χριστοφόρου Καθηγητης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Διευθυντής του εργαστηρίου  Ηλεκτρονικών αισθητήρων του Πολυτεχνείου,αναφέρθηκε στη βιομιμητικη, δηλαδη τις κλασσικές τεχνικές προσομοίωσης συστημάτων, μέσω της οποίας, όπως είπε, το Πολυτεχνείο μπορεί να συμμετέχει σε ένα Ιατρικό Συνέδριο.

    Τώρα, γίνεται μία μελέτη εργαστηριακής σύνθεσης βιοσυστημάτων όπως η ανάπτυξη ιστών στο εργαστήριο, καθώς και τεχνικών όπως η βιομαγνητική τάξις η οποία, έως τώρα, δεν ήταν κατορθωτή  με τεχνητά μέσα. Όταν όμως δούμε τα magnetotactic bacteria, η βιομιμητική καταφέρνει και βρίσκει λύσεις για ιατρικά όργανα και τεχνικές εφαρμογές.

    Το απαύγασμα της βιομιμητικής είναι η συσχέτιση της λειτουργίας των αμινοξέων που αποτελούν την βάση των πρωτεϊνών, την εξάρτησή τους από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και την γειτνίαση με το ρέων ύδωρ.

    Ο κύριος Αλέξανδρος Τηλικιδης Υπεύθυνος εκπαίδευσης της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής αναφέρθηκε στην βάση της φιλοσοφίας της Κινεζικής Ιατρικής οπου είναι το Ye Yang.

    Παρατηρώντας τα κείμενα του Ιπποκράτη, οι δύο Ιατρικές έχουν μία κοινή αρχή που αναλύεται σε διαφορετικά μήκη και πλάτη. Η βάση της Ιπποκρατικής σκέψης είναι το πυρ και το ύδωρ που στην ουσία είναι η θεωρία του Ye Yang της Κινεζικής ιατρικής, δηλαδή ότι τα πάντα στη φύση προέρχονται από την αλληλεπίδραση αντίθετων αλλά συμπληρωματικών δυνάμεων.

    Οι Αρχαίοι Έλληνες μιλάνε για 4 στοιχεία (νερό, αέρας, φωτιά, γη) ενω οι Κινέζοι μιλάνε για 5 στοιχεία (νερό, αέρας, φωτιά, γη, ζωή). Ας σημειωθεί οτι το μόνο στοιχείο που έχουν επιπλέον οι Κινέζοι είναι το στοιχείο Ζωής.

    Το συνέδριο διεξάγεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (Σ.Ε.Λ.): Υπάρχει θεραπεία; – Τα ύποπτα συμπτώματα

     
     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Πόνος στη μέση το πρώτο σύμπτωμα, αγκύλωση το τελευταίο

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 8 ερωτήσεις για την καρδιακή ανεπάρκεια – Τα sos συμπτώματα



    ΣΧΟΛΙΑ